Parhaimmat vauva-arjen säästövinkit
Vauvan tulo vaikuttaa huomattavasti perheen talouteen, joten kaikenlaiset säästövinkit tulevat monella tarpeeseen. Olen jo aiemmin kertonut, miten oma taloustilanne on muuttunut äitiysloman myötä ja miten me pidämme menot pienenä. Tässä postauksessa nostan vielä uudestaan esille parhaimmat vauva-arjen säästövinkit ja kokoan ne yhdeksi kattavaksi listaksi. Lisäksi moni vinkeistä sisältää linkin johonkin toiseen postaukseeni, jossa olen käsitellyt aihetta syvällisemmin. Tutustu myös 6 askeleen listaani, miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti.
1. Älä osta mitään turhaa
Tämä lienee ehkä itsestään selvä, mutta sitäkin tärkeämpi ohje. Osta vain oikeasti tarpeeseen! Eniten rahaa säästyy, kun et osta mitään turhaa.
Vaatteita on turha olla useita kymmeniä. Söpöjä villatakkeja tai huppareita ei välttämättä tarvitse, sillä ne eivät ole kovin käytännöllisiä pienelle vauvalle. Myös suloiset lyhythihaiset tai -lahkeiset kesävaatteet voivat olla turhia, sillä vauva kannattaa kuitenkin pukea ihoa suojaaviin pitkiin vaatteisiin.
Kaikki vauvat eivät välttämättä syö ollenkaan tuttipullosta, joten niitäkään ei kannata alkuun ostaa, ainakaan kovin montaa. Myöskään tutit eivät kaikille vauvoille kelpaa. Itkuhälytin, imetystyyny, kantoliina, sitteri, koliikkikeinu tai leikkimatto voi olla jollekin vauvalle kaikista hyödyllisin tarvike, mutta jollekin ne jäävät kokonaan käyttämättä.
Kaikki sellainen jonka välttämättömyydestä et ole varma, jätä hankkimatta ja osta vasta tarpeen tullen. Ellet sitten saa tavaraa käytettynä joltain, jolloin voit testata sitä ja luovuttaa taas eteenpäin jos tarvetta ei olekaan.
Kaikkea mitä saat perus ruokakaupasta ei kannata hankkia liikaa valmiiksi, sillä niitä on helppo hakea tarvittaessa lisää. Tällaisia ovat mm. vaipat, harsot, voiteet, tuttipullot, tutit.
Äidin kannattaa panostaa hyviin imetysliiveihin, mutta muita erillisiä imetysvaatteita ei välttämättä tarvitse. Osta niitäkin vain tarvittaessa, jos imetys normaaleissa vaatteissa ei onnistu.
2. Äitiyspakkaus
Mielestäni ensimmäisen lapsen kohdalla äitiyspakkaus todellakin kannattaa ottaa. Siinä saat mukana niin paljon hyödyllisiä tuotteita, joita ei rahana saatavalla äitiysavustuksella saisi ostettua.
Saat tuotteet myös helposti yhdessä paketissa, jolloin säästät aikaa kun niitä ei tarvitse erikseen metsästää kaupoista. Ja tunnetustihan aika on on rahaa.
3. Ilmaiset tuotenäytteet
Liittymällä kerhoihin ja tilaamalla ilmaisia tuotenäytteitä, voit saada rahanarvoisia tavaroita. Varsinkin vaipat tulevat vauvaperheessä tarpeeseen, joten ilmaisiin näytteisiin kannattaa tutustua.
4. Vaatteet kirpputorilta
Vauvanvaatteet ovat vain pienen hetken käytössä, joten ne säilyvät hyvänä käyttäjältä toiselle. Meillä ainakin osa vaatteista ehti olla vain kerran tai kaksi päällä, joten ne ovatkin vielä uuden veroisia. Tästä syystä vauvanvaatteet kannattaa hankkia käytettynä.
Kysele toki ensin ystävät ja sukulaiset läpi, jos jollain olisi lahjoittaa tai myydä vanhoja lastenvaatteita. Sen lisäksi kiertele läpi paikalliset kirpputorit tai tutustu facebookin ja netin myyntipalstoihin. Varsinkin nettikirpputoreilta voit usein ostaa kassillisen vaatteita pilkkahintaan.
Muista myös myydä itsellesi tarpeettomat vaatteet taas eteenpäin, jolloin saat vielä niistä rahaa takaisin ja teet samalla ekoteon.
5. Osta tavarat käytettyinä
Vaatteiden lisäksi muutkin tavarat kannattaa ostaa mahdollisuuksien mukaan käytettyinä.
Yleensä vaunut ovat vauvaperheen suurin kuluerä, sillä uudet vaunut voivat helposti maksaa tuhat euroa. Käytettyjä vaunuja taas saa usein jopa yli puolta halvemmalla kuin uusia. Pidä siis jo ajoissa silmällä netin myyntipalstoja jos lempivaunusi tulevat myyntiin.
Vaunuille, kuten myös muille tavaroille (esimerkiksi kestovaipoille tai kantoliinoille) löytyy facebookista omat myyntiryhmät, joissa tavaraa liikkuu paljon. Kannattaa siis liittyä näihin ryhmiin, jos kyseiset tuotteet kiinnostavat.
Myös leikkimattoja, sittereitä, pinnasänkyjä tai hoitopöytiä saa edullisesti tai jopa ilmaiseksi perinteisiltä tai netin kirpputoreilta.
6. Vesipesu kosteuspyyhkeiden sijaan
Wet wipesit eli vauvan puhdistuspyyhkeet eli kosteuspyyhkeet voivat joissakin tilanteessa olla tarpeellisia, mutta useimmiten vesipesu on parempi ja edullisempi vaihtoehto. Varsinkin maitokakat puhdistuvat vedellä parhaiten ja vauvan ihokin pysyy paremmassa kunnossa. Myös turhaa jätettä ei tällöin synny.
Meillä ei ole hoitopöytää vesipisteen vieressä, joten aina kun ei jaksa vauvaa kantaa kylppäriin pesulle on suihkepullo oikein kätevä. Suihkepullossa oleva vesi ja pyyhe/harso on oikein näppärä vaihtoehto myös esimerkiksi mökille tai muuhun tilanteeseen kun juoksevaa vettä ei ole saatavilla.
7. Kestovaipat
Vaipat voivat olla vauva- ja lapsiajan suurin menoerä, sillä kertakäyttövaipat maksavat kahden vuoden vaippa-ajalta noin 1000 euroa. Kestovaipat ovat ekologinen vaihtoehto ja säästävät jopa satoja euroa vuodessa.
Harkitse siis ainakin kestovaippoihin tutustumista ja osakestoilua, jos haluat säästää rahaa. Kestovaippailu ei oikeasti ole niin vaativaa kuin luulisi.
8. Harsot talouspaperin korvikkeena
Harsoliinoja kuluu muutenkin vauvaperheessä paljon maidon ja puklujen siivoamiseen sekä pyllyn kuivaamiseen. Tämä lisäksi harsoja kannattaa käyttää myös kiinteiden ruokasotkujen siivoamiseen. Monet saattavat käyttää talouspaperia ruokasotkujen pyyhkimiseen pöydältä tai vauvan kasvoista ja käsistä, mutta harsot ovat tähänkin parempi ja ekologisempi ratkaisu. Itse olen leikannut ja ommellut muutaman ison harson pienemmiksi talouspaperin kokoisiksi liinoiksi. Näillä pienillä kestoliinoilla pyyhkäiseee helposti kaikki sotkut ja sitten liinan voi heittää vain pesuun. Olemme tällä tavoin jo säästäneet usean talouspaperirullan verran.
9. Imetys
Imettämällä vauvaa säästät hirmuisen summan rahaa. Ota selvää imetyksestä jo ennen vauvan syntymää, jotta osaat panostaa siihen ja selviät erilaisten imetyshaasteiden yli. Kannattaa erityisesti tutustua Imetyksen tuki ry :hyn. Imetetyillä vauvoilla ruoka kulkee aina mukana, on sopivan lämpöistä, hygieenistä, ekologista ja ilmaista.
Kaikilla imetys ei onnistu ja tällöin äidinmaidonkorvike on tietysti hyvä ravinto vauvalle.
10. Tee itse vauvanruoka
Kaupan valmiit soseet ovat hyvin tutkittuja ja vauvalle sopivia, mutta maksavat paljon. Säästät paljon rahaa jos jaksat tehdä soseet itse.
Varsinkin ensimmäiset kasvismaisteluannokset tulevat paljon halvemmaksi kun keität ja soseutat ruokaa ison annoksen, jonka voi pakastaa jääpalamuoteissa. Myös myöhemmin mukaan tulevat lihasoseet on edullisempaa tehdä itse.
Vauvalle voi hyvin tehdä samaa ruokaa tai samasta raaka-aineista kuin vanhemmille. Vauvan osuuden voi soseuttaa tai tarjota sormiruokana. Näin vauvan ruokaan ei kulu erikseen rahaa ja hän pääsee hyvin osallistumaan perheen yhteiseen ruokailuun.
11. Tee itse tekstiilit
Tee itse tai pyydä mummoa tekemään vauvalle vaatteita, villasukkia, peittoja ym. tekstiilejä. Ainakin vauvan sukat, tumput ja pipot on helppo ja nopea kutoa.
Myös vanhoista tekstiileistä saa muokattua vauvoille sopivia tarvikkeita. Meillä oli ainakin kaapissa useita käyttämättömiä aikuisten alus- ja pussilakanoita, joista leikkasin ja ompelin vauvan sänkyyn sopivia lakanoita. Tämä ei ollut edes kovin vaikeaa ja vanhat lakanat saivat vielä uuden käyttötarkoituksen, eikä kaupasta ole tarvinnut ostaa erikseen vauvan lakanoita.
12. Kirjasto
Lainaa kaikki vauvan hoitoon, imetykseen, ruokintaan, uneen jne. liittyvät kirjat kirjastosta. Näistä saat paljon hyödyllistä tietoa, jota soveltamalla voit myös säästää rahaa. Kaikkia kirjoja on turha hankkia itsellesi, joten kirjastot ovat oiva paikka tutustua erilaisiin kirjoihin.
Myös vauvojen ja lasten satu- ja lorukirjoja kannattaa lainata kirjastosta.
13. Hyödynnä seurakunnan palvelut
Jos kuulut kirkkoon, muista hyödyntää seurakunnan tarjoamat palvelut. Esimerkiksi moni seurakunta tarjoaa kastetilaisuuden paikan ilmaiseksi tai pienellä hinnalla. Seurakunnalla on myös paljon edullisia tai ilmaisia kerhoja, muskareita ja muita tapahtumia lapsiperheille. Tutustu näihin palveluihin ja saat vastinetta maksamallesi kirkollisverolle.
14. Harkitse tarvitsetko vauvavakuutusta ja jos tarvitset ota se ajoissa
Kerroin aiemmin miksi me emme ottaneet vakuutusta ja mitä pitää ottaa huomioon jos päädyt vakuutuksen ottamaan. Harkitse siis tarkkaan tuoko vakuutus teidän perheellenne säästöä ja toivottua hyötyä. Ja jos koet vakuutuksen tarpeelliseksi, muista kilpailuttaa se ja ottaa vakuutus jo ennen lapsen syntymää. Vakuutus on yleensä kalliimpi ja sulkee pois jo todettuja sairauksia jos se otetaan vasta synnytyksen jälkeen.
15. Muut arjen säästövinkit
Pelkästään vauvan menoissa ei voi säästää, joten ota käyttöön myös muut arjen säästövinkit:
EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT – 10 VINKKIÄ RAHAN SÄÄSTÄMISEEN
MITEN MINÄ SÄÄSTÄN – PARHAIMMAT SÄÄSTÖVINKKINI
Aloita myös sijoittaminen lapselle mahdollisimman aikaisin, jotta saat hyödynnettyä tehokkaasti korkoa korolle ilmiötä.
Miten sinä säästät rahaa vauva-arjessa? Jaa parhaat säästövinkkisi.
LUE MYÖS: KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT
Jos lapsiperheen talousasiat kiinnostavat enemmänkin ja haluaisit päästä niistä juttelemaan mukavassa seurassa, liity Facebook-ryhmään Kotiäidin kukkarossa!
0 kommenttia