Kulutuksen vähentäminen ei ole vain pihistelyä, vaan talouden ja ympäristön kannalta järkevää rahankäyttöä

mennessä 20.01.2019Muut talousaiheet2 Kommentit

Kulutuksen vähentäminen alkaa nykyään olla jopa jonkinlainen muoti-ilmiö. Erityisesti Konmaritus, minimalismin ihannointi ja ilmastoahdistus ovat nostaneet kulutuksen vähentämisen laajasti esille. Mutta silti on paljon vielä töitä tehtävänä.

Kulutuksen vähentämistä voi perustella ainakin henkilökohtaisen talouden sekä ympäristön näkökulmasta. Vähentämällä turhia ostoksia säästät rahaa ja teet samalla ekoteon.

Joulukuussa jaoin facebookin joulukalenterissa säästövinkkejä ja totesin, että monet rahan säästämiskeinot ovat samalla myös hyviä ympäristötekoja.

Lue seuraavista kappaleista perusteluja siihen miksi kulutusta pitäisi vähentää ja miten teet sen.

 

Miksi vähentää kulutusta?

 

Suomalaiset tarvitsisivat 3,6 maapalloa

Ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, kun kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyneitä päästöjä.

Viime vuonna maailman ylikulutuspäivää vietettin jo 1.8.2018. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli jo 11.4.2018. Eli jos suunta on sama, niin jo kolmen kuukauden päästä olemme kuluttaneet jo koko vuoden edestä luonnonvaroja!

Nykyisellä kulutuksella ihmiskunta tarvitsisi 1,7 maapalloa. Jos koko maailma kuluttaisi yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa.

Vaikka ylikulutuksen pääsyyt ovat liikenteestä ja asumisesta syntyvät kasvihuonepäästöt, niin pienilläkin muutoksilla voi pienentää omaa kulutustaan, jolloin säästät ympäristöä. Haluamme varmasti säästää metsiä, meriä ja ilmaa seuraavillekin sukupolville.

Rahaa jää säästöön

Lopettamalla turhan kulutuksen, rahaa jää enemmän säästöön ja voit kuluttaa rahat johonkin oikeasti tarpeelliseen. Kuluta siis järkevämmin, laadukkaammin ja omien arvojesi mukaisesti. Kun rahaa kuluu vähemmän, voit myös vähentää työntekoa ja nauttia vapaa-ajasta enemmän.

Kulutuskulttuurista kestävään elämäntapaan

Kestävä kulutus on ympäristön lisäksi kestävää myös sosiaaliselta ja taloudelliselta kannalta.

Länsimaisessa kulttuurissa elämäntarkoitusta, tyydytystä ja hyväksyntää haetaan usein tavaroiden ja palveluiden kulutuksen kautta. Bruttokansantuotteen jatkuva kasvu, jota pidetään yllä suurella luonnonvarojen kulutuksella, mielletään hyvinvoinnin merkiksi. Talouskasvulla on kuitenkin negatiivisia vaikutuksia ympäristön lisäksi myös ihmisten henkiseen hyvinvointiin. Jatkuva talouskasvun lisääminen lisää työmääriä, mistä on haittaa esimerkiksi ihmissuhteille ja terveydelle.

Talouskasvun ylläpitämiseksi meille myydään tuotteita, joita emme edes tarvitse. Kulutuskulttuuria ihannoidaan ja säästeliäitä ihmisiä syyllistetään talouskasvun hidastamisesta.

Monille shoppailu on vain ajanvietettä ja tavaroita ostetaan ajattelematta yhtään tarvetta tai seurauksia. Tekeekö ostetun tavaran omistaminen sinusta onnellisemman? Tarvitsetko tuotetta vai haluatko vain jotain uutta? Pitääkö sinunkin saada koska muillakin on?

Mieti, mitkä ovat niitä arvoja, joita haluat ilmentää omissa ostoksissasi: ekologisuus, lähellä tuotettu, luomu, muoviton, pitkäikäinen, luonnonmateriaali, vegaaninen, halpa vai tietty merkki.

Maapallon vähenevät resurssit tulisi jakaa tasapuolisemmin, sillä tällä hetkellä viidennes maapallon ihmisistä kuluttaa neljä viidesosaa maapallon luonnonvaroista. Kulutusta vähentämällä resurssit voitaisiin jakaa tasapuolisemmin ja ne riittäisivät tulevillekin sukupolville. Käytännössä tämä tarkoittaisi elämäntapojen muuttamista niin että päällimmäiseksi nousisivat muut arvot kuin materiaalisen yltäkylläisyyteen pyrkiminen.

Tavaroiden karsimisella voit pyrkiä myös trendinä olevaan minimalisteseen ja siistiin kotiin. Materian paljous tekee kodista yleensä sotkuisen, joka lisää ahdistusta sekä kotitöiden määrää. Siististä kodista löydät vain oikeasti tärkeät tavarat, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Viimeaikoina on puhuttu paljon elämän muuttamisesta kiireettömäksi ja yksinkertaisemmaksi. Ilmiöllä on monta nimeä: muun muassa slow life, leppoistaminen, elämän yksinkertaistaminen, hidastaminen, downshifting ja elämän kohtuullistaminen. Tarkoituksena on hidastaa vauhtia elämässä ja vähentää sekä työhön käytettyä aikaa että kulutustasoa, ja samalla ekologista jalanjälkeä. Motiivina voivat olla parempi elämä, terveys, säästäminen ja ekologisuus.

Miten kulutuksen vähentäminen onnistuu?

Omaa kulutustaan voi vähentää monella tavalla ja jokaiselle löytyy varmasti ne itselleen toimivimmat tavat. Kannattaa myös miettiä, minkä takia haluat vähentää kulutusta ja mikä sinua motivoi eniten. Toisilla se on oman talouden koheneminen ja toisilla ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen.

Tässä esimerkiksi keinoja miten vähentää omaa kulutustaan:

  • Suosi kasvisruokaa, joka on edullista ja ekologista. Aloita viettämällä edes yksi kasvisruokapäivä viikossa.
  • Muista satokausiajattelu eli suosi sesongissa olevia kasviksia.
  • Osta vain tarpeeseen ja vältä erityisesti ruokahävikkiä.
  • Ota isovanhempien opit käyttöön: korjaa ja tee itse vaatteita ja tavaroita.
  • Osta vain laatuvaatteita ja niitäkin vain tarpeeseen.
  • Käy kirpparilla. Osta käytettyä ja myy tarpeettomat tavarasi.
  • Käy läpi kaappeja ja ole perillä mitä omistat.
  • Lainaa tavaroita mahdollisuuksien mukaan.
  • Käytä kestokasseja muovikassien sijasta.

 

Kun seuraavaksi haluat ostaa jotain, tee ostospäätöksesi harkiten ja pysähdy hetkeksi miettimään seuraavia asioita.

Mieti ennen tuotteen tai palvelun hankintaa:

  • Tarvitseeko sitä todella? Onko sille varmasti käyttöä? Onko se hintansa arvoinen?
  • Tuoko se oikeasti onnellisuutta tai hyötyä tms. mitä tuotteelta haet?
  • Voiko tuotteen lainata tai ostaa yhdessä jonkun muun kanssa?
  • Älä keskity siihen mitä pitäisi hankkia, vaan siihen mitä jo omistat. Käy läpi omistamiasi tavaroita ja mieti olisiko sinulla jo vastaava tuote.
  • Kannattaisiko vanha vielä korjata?
  • Voiko tuotteen ostaa käytettynä?

 

Jos päätät hankkia tuotteen, niin mieti myös:

  • Kuinka kestävä tuote on? Voiko sen korjata? Onko siihen varaosia?
  • Onko tuote valmistettu sosiaalisesti kestävällä tavalla?
  • Suosi ympäristömerkittyjä ja lähellä tuotettuja tuotteita.
  • Paljonko käyttö kuluttaa sähköä?
  • Vältä kertakäyttötuotteita.
  • Hanki laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Huomioi takuuaika.
  • Mikä on tuotteen hinta-laatusuhde?
  • Missä tuote on valmistettu, mistä sen raaka-aineet on tuotu? Ovatko raaka-aineet uusiutuvia? Eihän valmistuksessa ole käytetty haitallisia kemikaaleja?
  • Mikä mahdollisista vaihtoehdoista on ympäristön kannalta vähiten kuormittava valmistaa, käyttää ja hävittää?

 

Mikä sinua inspiroi vähentämään kulutusta ja millä keinoilla olet tätä toteuttanut?

 

Käytetyt lähteet:

ilmasto-opas.fi

karjalainen.fi

 

P.S. VIELÄ TÄMÄ PÄIVÄ AIKAA OSALLISTUA ARVONTAAN!

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

    • Heidi

      Kiitos ollilukkari 🙂

      Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This