Milloin kannattaa myydä osakkeet?

mennessä 2.06.2019Sijoittaminen0 Kommenttia

Yleensä osakkeiden ostamista pidetään helpompana kuin niiden myymistä. Tämän olen alkanut nyt itsekin huomaamaan aloittelevana sijoittajana. Osakkeita olen ostanut jo kahden vuoden ajan, mutta yhtäkään myyntiä en ole vielä tehnyt.

Nyt kuitenkin eteen on tullut tilanne, jossa haluaisin hankkiutua eroon parista salkkuni yrityksestä. Tämän myötä olenkin kovasti alkanut pohtimaan milloin olisi paras aika myydä osakkeet? Pitäisikö ne myydä voitolla vai tappiolla? Entä mikä on hyvä peruste osakkeista luopumiselle?

Minkä takia kannattaisi myydä osakkeet?

Useille sijoittajille osta ja pidä –tyylinen sijoitusstrategia on helpoin ja selkein tapa omistaa osakkeita. Kuitenkin tässäkin sijoitustyylissä on syytä pitää mielessä, että vastaan voi silti tulla tilanne jolloin yhtiön osakkeet kannattaa laittaa myyntiin.

Nordnetin blogin mukaan suurin osa osakkeen myyntipäätöksistä pitäisi perustua seuraavaan kahteen tekijään:

  1. Osakkeen arvo on noussut voimakkaasti, jolloin se on arvostukseltaan selvästi ylihintainen tai sen osuus salkussamme on nousun johdosta kohtuuttoman suuri.
  2. Syyt jonka takia ostimme osakkeen eivät päde, vaan yhtiön liiketoimintaan vaikuttavissa asioissa on tapahtunut selvää heikentymistä, joka vaikuttaa pysyvältä.

Itselläni myyntipäätöksen taustalla on 2.kohdan syyt. Eli yhtiöiden osakkeet joista haluaisin eroon ovat tällä hetkellä tappiolla. Yhtiöt eivät vastaa enää aiempia odotuksiani ja kovin vahvaa uskoa näihin yhtiöihin minulla ei enää ole. Uskon, että rahani tuottaisivat paremmin muissa yhtiöissä. Onkin siis aika myöntää virheeni ja myydä nämä osakkeet pois. Suurin ongelma vain onkin, myynkö heti vai odotanko vielä mahdollista nousua?

Vaikka omat virheet harmittavat, täytyy myös muistaa, että kaikki sijoittamisen huippuammattilaisetkin tekevät säännöllisesti virheitä. Yksi hyvän sijoittajan merkkejä on kyky myöntää olleensa väärässä, toimia sen mukaisesti ja ottaa tapahtuneesta opiksi.

Osakesijoittamisen yhtenä neuvona kuulee usein sanonnan “osta halvalla ja myy kalliilla”. Tämä helpon kuuloinen nyrkkisääntö on periaatteessa hyvinkin toimiva, mutta käytännön toteutus onkin sitten huomattavasti vaikeampaa. Kukaan ei pysty varmaksi ennustamaan milloin ollaan huipulla ja milloin pohjalla, eli milloin olisi paras aika ostaa ja myydä osakkeita.

Usein monet aloittelevat sijoittajat myyvätkin osakkeita, kun ne ovat nousseet jonkin verran. Osakkeen nousu ei itsessään kuitenkaan ole hyvä syy myydä, sillä parhaimmat sijoitukset ovat yleensä pitkiä ja nousevat reippaasti vuosien varrella. Myymällä parhaat nousijat ja pitämällä tappiolliset sijoitukset, jää salkkuun lopulta vain huonosti menestyviä osakkeita.

Osakkeita ei siis kannata myydä vain kotiuttaakseen voittoja. Aina kun olet myynyt jotain, joudut miettimään saamasi rahasumman vaihtoehtoiskustannuksia. Myytyäsi osakkeen sinulla pitäisi olla ajatus hankkia tilalle parempi osake edullisemmin. Ja sinulla pitää olla vankat perusteet uskoa, että tämä uusi osake tuottaa paremmin kuin juuri myymäsi.

 

Pitäisikö osakkeet myydä voitolla vai tappiolla?

Pelkkien voittojen takia ei siis kannata myydä osakkeita, ellei rahalle ole muuta käyttöä. Toisaalta tappiolla myyminen on sijoittajille haastavampaa.

Omien tappioiden myöntäminen on huomattavasti vaikeapaa, jonka vuoksi sijoittajat ovat usein valmiita myymään ennemmin voitollisia osakkeita. Tämä tuo sijoittajalle paremman mielen ja onnistumisen tunteen. Lopulta kuitenkin tämä kostautuu, sillä salkku painottuu vain huonoihin osakkeisiin kun hyvät voitolla olevat sijoitukset on myyty.

Niinpä tappiollisuuden ei kuitenkaan pitäisi koskaan olla selitys myynnin välttämiselle. Osakkeen pitäminen salkussa tulee perustua vain nykyhetken ja tulevaisuuden tosiasioille, ei toteutuneille tappioille.

Usein moni sijoittaja (minä mukaanlukien) istuu liian pitkäkestoisesti katastrofaaliseksi osoittautuneen sijoituksensa päällä, odottaen kurssin toipumista vähintään hankintahintaan. Katkaisemalla tappiot ajoissa varat voisi laittaa tuottamaan uuteen kohteeseen välittömästi.

Monessa tapauksessa on kuitenkin järkevää pysytellä myös laskeneen osakkeen omistajana. Näin on erityisesti silloin, kun kurssilaskun syy on selvästi yhtiön ulkoinen, tilapäinen tai ainakin ajan kanssa korjattavissa oleva.

Joka tapauksessa on syytä tarkastella kriittisesti, saattaako kurssipudotus liittyä rakenteelliseen kilpailutilanteen tai toimialan ansaintamallin muutokseen. Jos näin on, kannattaa sijoittajan yleensä ottaa jäljellä olevat (ja yleensä pikavauhdilla kutistuvat) rahat ja juosta täysin päinvastaiseen suuntaan.

Osakkeiden myynnin yhteydessä pitää ottaa myös huomioon voittojen ja tappioiden vaikutus verotukseen. Myyntivoitoista pitää maksaa veroa, kun taas tappiot voi vähentää voitoista, jolloin verojen määrä pienenee.

 

Milloin ja mistä syystä sinä myyt osakkeita?

Lue myös:

MILLOIN KANNATTAA ALOITTAA SIJOITTAMINEN?

SIJOITUSSANASTO ALOITTELIJOILLE

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This