Mitä asioita pitää ottaa huomioon lainaa hakiessa?

mennessä 26.07.2020Muut talousaiheet2 Kommentit

Kaupallinen yhteistyö: Sortter

Olen aiemmin puhunut puskurin tärkeydestä ja muistuttanut että ostokset pitäisi aina rahoittaa säästöillä ennemmin kuin lainalla. Välillä kuitenkin elämässä tulee eteen yllättäviä tilanteita, jolloin täytyy turvautua lainaan. Ennen kuin harkitset lainan ottamista, tutustu huolella laatimiini ohjeisiin:

Mieti lainan tarpeellisuus

Mitä varten olet lainaa ottamassa? Harkitse kahteen tai vaikka kolmeen kertaan, tarvitsetko todella lainaa. 

Lainaa ei ikinä pitäisi ottaa turhaan!

Älä rahoita lainalla uhkapelaamista, juomista, bileitä, matkustelua tai turhaa shoppailua.

Pyri aina rahoittamaan ostokset säästämällä rahaa ja turvaudu lainaan vasta viimeisenä vaihtoehtona.

Laske sopiva lainasumma

Ennen kuin haet lainaa, hanki realistinen kuva omasta taloustilanteestasi. Laske kuinka paljon sinulla jää rahaa pakollisten menojen jälkeen ja kuinka paljon pystyt lainaa lyhentämään kuukaudessa.

Älä ota ylisuurta lainaa. Jos otat lainaa esimerkiksi autoa tai muuta kulutushankintaa varten, mieti jos pystyisit edes osan siitä maksamaan itse. Tällöin et joudu ottamaan niin paljon lainaa.

Yritä pitää lainasumma mahdollisimman pienenä! Jokainen lainattu euro täytyy maksaa korkoineen takaisin.

Mieti takaisinmaksuaika

Samalla kun edellisen kohdan mukaan lasket sopivaa lainasummaa, mieti samalla omaan talouteesi sopiva takaisinmaksuaika. Pyri maksamaan laina mahdollisimman nopeasti takaisin, kuitenkaan ilman että se vaarantaa muuta talouttasi.

Muista, että mitä pidempi takaisinmaksuaika, sitä korkeammat ovat lainan kustannukset.

Vertaile lainan kulut

Ennen lainan ottamista, laske huolellisesti kaikki luoton kulut. Lainan korko ei ole koko totuus, vaan kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon.

Vuosikorko saadaan kun lasketaan yhteen kaikki lainakustannukset suhteessa lainasummaan.

Lainakustannukset voivat koostua seuraavista kuluista:

 • Avausmaksu
 • Nostopalkkio
 • Kuukausittainen tilinhoitomaksu
 • Nimelliskorko
 • Vuosimaksu

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki yllä mainitut kulut, joten käytä sitä vertaillessasi lainan kuluja. 

Älä koskaan ota lainaa ensimmäiseltä vastaantulevalta lainantarjoajalta, vaan vertaile kulut huolellisesti. Hinnoissa voi olla paljonkin eroa. Edullisin pankki yhdelle ei välttämättä ole edullisin toiselle.

Esimerkiksi suomalainen Sortter kilpailuttaa ja vertailee lainat puolestasi. Palvelu on 100% puolueeton ja ilman piilokuluja, sekä tarjoaa sinulle parhaan koron takuun.

Vertaile lainantarjoajia

Kulujen lisäksi kannattaa tutustua myös lainantarjoajaan. Ota lainaa vain luotettavilta pankeilta tai yrityksiltä. 

Tutustu yrityksen maineeseen ja asiakkaiden kokemuksiin.

Lue sopimus läpi huolella

Ennen lainatarjouksen hyväksymistä, lue kaikki asiakirjat läpi huolella. Sopimuksissa voi olla ikäviä pykäliä tai lisämaksuja. Ethän siis hyväksy mitään mistä et ole tietoinen.

Älä ota useita lainoja samanaikaisesti

Älä sorru ottamaan useita luottoja eri lainantarjoajilta erilaisilla ehdoilla. Yleensä tällöin kustannukset kasvavat kun joudut maksamaan lainoja ja kuluja moneen eri paikkaan.

Jos sinulla on useampi laina, kulutusluotto tai luottokortti, voit mahdollisesti yhdistää ne yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Tällöin voit saada säästöä pienemmästä korosta ja pienemmistä palvelumaksuista kun maksat lainaa vain yhteen paikkaan.

Lainojen yhdistäminen kannattaa

Kannattaakin vähintään kilpailuttaa lainan yhdistäminen, sillä voit säästää kuluissa. Yhdistelylainan avulla maksat vain yhdet kulut. Lisäksi oman talouden hoitaminen helpottuu, kun lyhennettävänä on vain yksi laina.

Tiesitkö myös, että 1.9.2019 astui voimaan uusi laki, joka asetti kaikille vakuudettomille kulutusluotoille korkokaton, mutta tämä lakimuutos ei kuitenkaan koske ennen 1.9.2019 myönnettyjä lainoja. Tästä syystä on myös erittäin tärkeää kilpailuttaa uudelleen vanhat kulutusluotot.

Tutustu siis Sortter in lainojen yhdistämiseen, jolloin voit säästää kuluissa.

 

Kannattaa tutustua myös Kuluttajaliiton sivuihin. Siellä voit lukea lisää oman talouden hallinnasta, lainoista ja luotoista, velkaantumisesta ja maksuhäiriöistä, sekä velkojen yhdistämisestä.

 

 

 

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

 1. Reijo

  Hei
  Hyvät sivut sinulla ja olet kyllä ottanut taloutesi vakuuttavasti haltuun! Tähän lainajuttuun voisi vielä lisätä kulupuolelle, että pankki tyrkyttää mielellään lainan kylkeen monenlaisia härpäkkeitä. Esim korkokatto, takaisinmaksuturva jne. Ne ei näy itse lainan kuluissa, mutta tulevat kalliiksi lainanottajalle. Esim meille pankki antoi ymmärtää, että takaisinmaksuturva olisi pakko ottaa. Sitä sitten maksettiin jonkin aikaa, kunnes tajuttiin sen turhuus muita vakuutuksia mietittäessä.

  Vastaa
 2. Marko

  Maksettu Sortterin mainos, ei mitään sen kummempaa…

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This