Näin paljon menetän rahaa äitiyslomalla

mennessä 9.08.2020Muut talousaiheet0 Kommenttia

Vanhempainvapaa on juuri päättymässä ja olen jäämässä hoitovapaalle vielä koko ensi vuodeksi. Tulotasoni tulee tippumaan siis merkittävästi, sillä kotihoidontuki on vain 341,69 euroa kuukaudessa. Laskin siis kuinka paljon tulen menettämään rahaa kun olen näin kauan lapsen kanssa kotona (yhteensä siis hieman reilu kaksi vuotta: äitiys-, vanhempain- ja hoitovapaa).

Ja tulokseksi sain lähes 30 000 € palkkatuloja plus eläkekertymä.

On tämä lapsen saaminen siis kallista puuhaa! Tähän päälle vielä kaikki lapsesta aiheutuvat kulut.

LUE MYÖS: 

Miten vauva vaikuttaa perheen talouteen

Kuinka paljon olemme kuluttaneet vauvaan rahaa?

Vaikutus tulevaan eläkkeesenikin on useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Tarkempaa lukua en jaksanut alkaa arvioimaan, mutta seuraavista artikkeleista saa hieman arviota kuinka suuri vaikutus hoitovapaalla on eläkkeeseen. 

Nämä arviot ovat toki tämän hetkisen tiedon perusteella. Todennäköisempää on että minun sukupolveni tuskin pääsee koskaan eläkkeelle saatikka saa yhtään eläke-euroja. Joten näitä eläkeasioita on turha murehtia sen enempää. Parempi itse sijoittaa ja turvata oma toimeentulonsa siten.

Aikaa lapsen kanssa ei voi rahassa mitata!

Älkää nyt kuitenkaan ymmärtäkö väärin. En ole oikeasti laskemassa hintalappua lapselle tai valittamassa siitä että “joudun jäämään kotiin ja tuloni tippuvat jne.” En siis mitenkään ole katkera tästä tulon menetyksestä, vaan on täysin oma valintani jäädä kotiin. Arvostan tätä aikaa rahaa enemmän. Laskin vain huvikseni kuinka paljon tulen “menettämään”, vaikka todellisuudessa saankin paljon enemmän tilalle.

Tiedän olevani onnekkaassa asemassa sillä meillä on tähän taloudellisesti mahdollisuus. Olemme kyllä paljon tehneet myös itse sen eteen, että tämä on mahdollista. Olemme kerryttäneet säästöjä etukäteen ja elämme melko säästeliäästi jolloin kuluja ei juuri ole. Muutenkin lapsen kanssa kotona ollessa kulut ovat melko pienet, sillä mihinkään ei oikein mene ylimääräistä rahaa. Jos siis haaveilet myös pitkästä hoitovapaasta, laske etukäteen kuinka suuri tulonmenetys se kohdallasi on ja pohdi miten varaudut tähän.

LUE MYÖS: Miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti?

Meillä on täysin yhteiset rahat ja sijoitamme myös yhdessä, joten en siis koe tämän vaikuttavan vain minun tuloihini, vaikka henkilökohtaiseen eläkekertymään vaikuttaakin. Vaikka yhteinen tulotasomme pienenee merkittävästi, niin tulemme silti hyvin toimeen. Olen aiemminkin laskenut että eläisimme tarvittaessa vain yhden ihmisen palkalla, sillä kulumme ovat normi arjessa niin matalat. Toki välillä tulee yksittäisiä kalliimpia hankintoja, jota varten meillä on säästöjä. Aloitimme myös säästöjen kerryttämisen ennen lapsen syntymää, sillä tiesimme tämän vaikuttavan talouteemme, enkä halunnut että joudun palaamaan töihin vain rahan takia.

LUE MYÖS: 

Taloudellinen puskuri

Oma taloustilanne äitiysloman myötä

Moni saattaa pitää tätä epätasa-arvoisena kun vain äiti jää kotiin useaksi vuodeksi isän tienatessa rahaa. Olemme kyllä keskustelleet asiasta ja meille tämä on täysin oikea ratkaisu. Koemme että teemme molemmat omalta osaltamme töitä yhteisen hyvän eteen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että perheissä olisi hyvä keskustella lapsen hoidosta ja löytää kullekin oikea ratkaisu, eikä vain olettaa että äiti jää automaattisesti kotiin.

Se että saan jäädä lapsen kanssa kotiin mahdollistaa minulle myös sen, että saan toteuttaa omaa harrastustani / sivutyötäni, josta saan hieman lisätuloja. Olen varmasti myös parempi äiti lapselleni kun saan välillä muutakin tekemistä ja ajateltavaa. 

LUE MYÖS: 

Työskentely äitiyslomalla – miten saada lisätuloja?

Blogityöskentelyni äitiyslomalla

Jos olisin päivät töissä ja illat vauvan kanssa, aikaa ja energiaa tuskin olisi näin paljon blogille. Nyt voin kuitenkin hyödyntää päiväuniajat (paitsi että tällä hetkellä menossa vaihe, kun vauva ei nuku juuri yhtään päiväunia, SOS!) sekä miehen vapaapäivät blogihommien tekemiseen. Miehen vuorotyöstä johtuen hänellä on usein pitkiä vapaa-jaksoja, jonka aikana hän ottaa päävastuun lapsesta ja minä saan keskittyä töihini. Toki tämä rytmi mahdollistaisi myös itselleni osittaisen työssäkäynnin, mutta olen kokenut tärkeämmäksi silti viettää tämän ajan kotona perheen kanssa. En halua palata töihin tekemään satunnaisia yksittäisiä päiviä vaan nautin tällä hetkellä kotiäitiydestä (ja blogityöstä) ja palaan sitten myöhemmin kunnolla työelämään. Töitä saa kyllä paiskia koko loppuelämän, joten ei tämä pari vuotta sitten loppujen lopuksi ole niin pitkä aika.

Tätä aikaa lapsen kanssa ei voi rahassa mitata. Lisäksi vapaa tarjoaa minulle ihanan paussin työelämästä jolloin saan tehdä mitä haluan ja kehittää itseäni. Myös äitiys opettaa todella paljon! Ja milloin muuten elämässä eteen tulee tällainen mahdollisuus olla pari vuotta pois työelämästä, joten miksei tästä nyt nauttisi täysillä. Vaikka kotiäitiys onkin toisinaan rankkaa, on tämä myös elämäni parasta aikaa (vaikka kliseiseltä kuulostaakin).

LUE MYÖS: Maailman paras työ

Vaikka tämä kalliiksi tuleekin, antaa lapsen kanssa kotona olo kuitenkin niin paljon enemmän. Loppujen lopuksi täytyy muistaa että raha on vain rahaa.

LUE MYÖS: Parhaimmat vauva-arjen säästövinkit

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This