Puhutaan rahasta

mennessä 20.01.2018Muut talousaiheet4 Kommentit

Palkasta, rahasta ja sijoituksista puhuminen tuntuu edelleen olevan hieman tabu. Kuinka moni tietää paljonko kollega, ystävät tai perheenjäsenet tienaa tai paljonko heillä on rahaa kiinni osakkeissa?

Mielestäni työstä, rahasta, palkasta, säästämisestä ja sijoittamisesta pitäisi oppia puhumaan ylpeästi ja rohkeasti. Tätä sanomaa haluankin blogissani jakaa ja toivon, että pystyn motivoimaan ihmisiä puhumaan rahasta ja käyttämään rahaa itselleen sopivimmalla tavalla.

Rahasta puhuminen auttaisi edistämään tasa-arvoa työpaikoilla. Myös ymmärrys toisia ihmisiä ja tapoja kohtaan lisääntyisi, jos tuloista puhuttaisiin avoimesti. Rahaongelmistakin tulee entistä suurempi ongelma, jos niistä ei puhuta. Rahasta pitää puhua, jotta sitä ymmärtää. Talouden ymmärtäminen kuuluu yleissivistykseen. Mutta rahaa ei saisi ikinä pitää ihmisarvon mittarina.

Miksi rahasta ei sitten puhuta? Jos rahaa ei ole tai sitä on vähän, rahasta puhuminen mielletään nolona. Jos taas rahaa on paljon, siitä puhuminen on leveilyä.

Jos taas puhut sijoittamisesta sinua voidaan pitää elitistisenä kusipäänä, joka vain leveilee rahoillaan. Monet luulevat yhä, että sijoittaminen vaati suurta pääomaa ja vähintänkin korkeakoulututkintoa. Toki hieman ymmärrystä sijoittaminen vaatii, mutta mitään rakettitiedettä se ei ole. Voit hyvin olla ylpeästi tuulipukusijoittaja ja tehdä sijoituspäätökset ilman ammattilaistason ymmärrystä pörssikursseista. Sijoittaminen ei myöskään vaadi miljoonaomaisuutta, vaan aloittaa voi pienemmilläkin summilla. Varsinkin rahastoihin voi säästä vain muutamia kymppejä kuussa ja rahastosijoittaminen ei ainakaan ole vaikeaa.

Minua ainakin sijoittaminen motivoi suuresti ja olen ylpeä siitä, kun näen sijoittamani rahojen tuottavan lisää rahaa. Voin ylpeästi puhua rahasta ja olla tyytyväinen ansaitsemaani rahoihin. Olen opiskelijana ja matalapalkkaisessa työssä onnistunut laittamaan rahaa säästöön ja silti luonut itselleni hyvän elintason.

Syksyisin kyllä kytätään kaikkien tuttujen ja tuntemattomien verotiedot mediasta. Kommentoidaan kateellisena naapurin tuloja tai naureskellaan julkkisten pienille tuloille. Miksei näistä vain voisi puhua avoimesti, kun kaikkia kuitenkin kiinnostaa?

Minusta on myös kummallista, että kaikissa parisuhteissa ei edes puhuta rahasta. Osa ihmisistä ei tiedä edes puolisonsa palkkaa tai säästöjä. Tämä varmasti tuottaa jossain vaiheessa suuria ongelmia, jos tuloista tai omistussuhteista ei puhuta. Myöskään lapset eivät ikinä opi mitään rahasta, jos perheessä ei keskustella asiasta. Me puhumme aviomieheni kanssa rahasta avoimesti, tiedämme molempien tulot ja teemme kaikki kulutuspäätökset yhdessä yhteisistä rahoista.

Nykyään ihmiset ottavat paljon pikavippejä tai luottokorttilaskut ovat maksamatta ja muutenkin eletään kädestä suuhun, joten talouskasvatus todellakin tulisi tarpeeseen. Jos alat puhua rahasta avoimemmin voit myös tulla rikkaammaksi. Ensinnäkin ymmärrät pyytää työstäsi ansaitsemaasi palkkaa. Onnistut mahdollisesti myös karsimaan menojasi ja tekemään järkevämpiä kulutuspäätöksiä.

Rahasta keskusteleminen auttaa oppimaan uutta ja ymmärtämään taloutta paremmin. Aloita siis keskustelemaan rahasta kollegoiden, ystävien ja perheen kanssa. Myös facebookissa on hyviä ryhmiä, joissa keskustellaan taloudesta ja sijoittamisesta.

Tämän kaiken pohjustuksen jälkeen, kerronkin teille siis oman palkkani. Kuukausipalkkani on 1674€, josta käteen jää n. 1400€. Tämän lisäksi olen tienannut ruokablogillani noin 100 euroa kahden vuoden aikana. Tällä blogilla en juurikaan ole vielä tienannut, mutta täällä kerron lisää asiasta.

Jos jäitte miettimään miten saan näin pienistä tuloista silti rahaa säästöön ja sijoituksiin, niin kerron siitä ensi viikolla. Seuraavassa postauksessa siis luvassa tulot ja menot eriteltyinä, ja kerron paljonko rahaa jää säästöön. Jos siis haluat tietää miten pienipalkkainen voi säästää ja sijoittaa, tsekkaa tuleva postaus ensi viikolla.

 

Haastankin nyt muutkin puhumaan rahasta avoimemmin! Paljonko sinä tienaat?

Erityisesti haluan haastaa muut bloggaajat kirjoittamaan omasta tulotasostaan. Jos sinulla siis on blogi, tartu haasteeseen ja linkkaa kommenttiin oma blogisi, jossa kirjoitat aiheesta 🙂

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

4 Kommentit

 1. Pihipoika

  Hyvä avaus ja mielenkiinnolla odotan ensi viikon postausta!

  En ymmärrä, miksi raha-asiat ovat tabu. Varsinkin matala- ja keskituloisten keskuudessa. Uskon, että varsinkin korkeasti palkatut henkilöt puhuvat avoimin toisten kesken ansioistaan ja sitä kautta ovat tietoisia oman alan palkkatasosta. Avoimuudesta on hyötyä. Siitä on kaikkien otettava opiksi.

  Käy toki katsomassa myös minun blogini minne päivitän opiskelijan säästämisestä.

  Vastaa
 2. Heidi

  Kiitos kommentistasi! 🙂 Ja hyvä blogi sinulla, otetaan seurantaan.

  Vastaa
 3. Osinkoinsinööri

  Blogistani on löydettävissä tuloni ja kulutukseni senttien tarkkuudella. Bruttoansioni on 3284 € kuukaudessa, josta jää käteen n. 2350 €.
  Blogin ulkopuolellakin olen pyrkinyt avoimesti puhumaan omaisuudestani, palkastani ja kannustaa muitakin olemaan avoimempia talousasioiden suhteen.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This