Oman talouden kirjanpito – miksi sinunkin tulisi seurata kulutustasi?

mennessä 23.05.2021Muut talousaiheet0 Kommenttia

Kirjanpito saattaa tuntua monen mielestä melko tylsältä ja työläältä. Oman talouden kirjanpito on kuitenkin erittäin tärkeää ja voi tarjota sinulle paljon hyödyllistä tietoa, jolla parannat taloudellista tilannettasi. Lisäksi kirjanpito voi olla myös helppoa ja kivaa, kunhan käytössä on oikeat työkalut.

Miksi sinunkin tulisi seurata kulutustasi?

Opit hahmottamaan mihin rahasi oikeasti kuluvat. Ei siis tarvitse enää keksiä tekosyitä sille miksi rahat ovat loppu, vaan tiedät todelliset rahasyöpöt ja voit tehdä niihin muutoksia. Rahat eivät vain katoa tililtä itsekseen, vaan jokainen kulutuspäätös on valinta. Välillä näitä valintoja saattaa vain olla vaikea hahmottaa arjessa. Pitämällä kirjaa kaikista menoista huomaat suuret ja pienetkin kuluerät, joita et välttämättä muuten tule ajatelleeksi. Kun tulet tietoiseksi kulutuksestasi, on rahankäytön hallinta huomattavasti helpompaa. Tieto voi hetkellisesti lisätä tuskaa, mutta pidemmän päälle siitä on varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kun tiedostat kaikki menosi voit alkaa suunnitella budjettia tarkemmin. Voit laittaa menosi tärkeysjärjestykseen, välttämättömät vs. turhat. Ala karsia turhista kuluista, jotka ovat enemmänkin haluja kuin tarpeita. Priorisoi rahankäyttö välttämättömiin menoihin ja itsellesi säästämiseen. Omaan tulevaisuuteen säästäminen tuo huomattavasti enemmän mielihyvää kuin hetkellinen turhien tavaroiden ostaminen. Kun budjetoit säästämisen ja sijoittamisen siitä tulee tapa. Myös kirjanpidosta tulee näin hauskempaa, kun näet tuloksesta kuinka paljon rahaa jää itsellesi, sen sijaan että maksaisit vain muille.

Kun seuraat kulutustasi, opit tiedostamaan säännölliset menosi ja osaat varautua niihin paremmin. Menot eivät pääse enää yllättämään ja sotkemaan talouttasi, kun tiedät mitä maksuja on tulossa.

Parhain säästövinkkini onkin kulutuksen seuraaminen ja todellisten lukujen kohtaaminen.

 

Miten onnistua kirjanpidossa?

Ensiksi sinun tarvitsee päättää millä välineellä haluat pitää kirjaa kulutuksestasi. Vaihtoehtoja on aina paperista ja kynästä, mobiilisovelluksiin ja taulukkolaskentaohjelmiin. Itse suosin taulukkolaskentaohjelmaa, sillä sinne tietojen syöttäminen on helppoa ja valmiit kaavat ja taulukot tekevät kaiken työn puolestasi. Hyvällä taulukkolaskentapohjalla saat monipuolista dataa kulutuksesta. Budjetointi ja todellisten lukujen tarkastelu ei siis välttämättä ole työlästä. Syötät vain luvut heti tai haluamasi ajanjakson välein (viikottain, kuukausittain) taulukkoon ja nautit vain automaattisista tuloksista. 

Tästä syystä olen luonut itselleni käyttöön todella laajan ja monipuolisen Excel- ja Sheets-pohjan, jolla meidän perheessä seurataan kulutusta. Tätä pohjaa olen laajentanut muiden käyttäjien toiveiden perusteella entistä paremmaksi ja nyt myös sinunkin on mahdollista hankkia tämä pohja itsellesi.

Olen tehnyt Oman taloudenhallinnan työkalupaketin, joka sisältää kaiken tarpeellisen, jotta sinäkin onnistut budjetoinnissa ja kirjanpidossa. Paketin ydin on taulukkolaskentapohja, joka on saatavilla sekä Excel- että Sheets-formaatissa. Lisäksi pakettiin kuuluu ‘Budjetointiopas – Näin seuraat tuloja ja menoja’ -Ekirja, jossa annan parhaat vinkit ja neuvot budjetointiin. Bonuksena saat vielä inspiroivia tulostettavia materiaaleja budjetoinnin tueksi.

 

Tutustu tähän laajaan pakettiin ja ota oma taloutesi hallintaan sen avulla!

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This