Raha-asiat kunnossa vaikka itselle sattuisi jotain

mennessä 6.11.2022Muut0 Kommenttia

 

Kaupallinen yhteistyö Lexlyn kanssa.

Aiemmin kerroin kuinka teimme avioehdon turvaamaan suvun omaisuutta. Tämän lisäksi teimme myös testamentin ja edunvalvontavaltakirjan itselleni ja puolisolleni ja tässä postauksessa kerronkin lisää ajatuksiani ja kokemuksiani.

Kuten avioehdonkin, myös nämä lakiasiakirjat sai näppärästi tehtyä Lexlyn verkkopalvelussa kotisohvalta käsin. Edunvalvontavaltuutus, testamentti ja avioehto onnistui siis helposti tehdä netissä eikä tarvinnut erikseen lähteä mihinkään toimistolle pönöttämään tai maksaa kalliille juristille.

Testamentin ja edunvalvontavaltakirjan tekeminen sujui todella helposti netissä vastaamalla palvelussa oleviin kysymyksiin. Palvelun käyttö ei vaadi lain tuntemista vaan lakiasiakirjat kootaan yksilöllisesti vastaustesi perusteella. Myöskään aikaa näiden tekemiseen ei kulunut kovin kauaa.

Nettipalvelun kautta tehtynä nämä lakiasiakirjat maksavat 95 €. Tämä ei mielestäni ole ollenkaan paha hinta juuri itselleen tehdystä yksilöllisestä testamentista ja edunvalvontavaltakirjasta, jotka ovat varmasti laillisesti päteviä.

Kaiken kaikkiaan oikein positiivinen kokemus ja olinkin palveluun niin tyytyväinen, että otin yhteyttä myös Lexlyä pyörittävään Katariinaan ja Ullaan, ja sovimme heidän kanssaan yhteistyöstä. Tämän myötä sain käyttöön oman alekoodin, jolla voin tarjota teillekin 10% alennusta kaikista nettipalvelun kautta tehtävistä lakiasiakirjoista. Käytä kassalla koodia KUKKARONROUVA ja hyödynnä etu. Nyt todellakin kannattaa laittaa kaikki omat lakiasiakirjat kuntoon.

 

Miksi testamentti?

Testamentti kannattaa tehdä, sillä sen avulla varmistat, että omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen haluamallasi tavalla. Testamentilla voit esimerkiksi turvata puolisosi, lastesi tai jonkun muun itsellesi tärkeän henkilön taloudellisen aseman. 

Testamentti ei myöskään ole pelkästään ikäihmisten juttu, vaan jokaisen aikuisen kannattaa tehdä itselleen testamentin. Sen laatiminen ei ole koskaan liian aikaista ja testamenttia voi aina muuttaa omaisuuden ja/tai elämäntilanteen muuttuessa.

Erityisesti uusperheiden ja avopuolisoiden kannattaa tehdä testamentti. Laki ei ota kunnolla huomioon perinteisestä ydinperhemallista poikkeavia tilanteita eikä turvaa avolesken asemaa juuri ollenkaan. Nykyisin avoliitto onkin yhä suositumpi parisuhteen muoto, mutta laki ei silti turvaa puolisoiden asemaa kunnolla. Jos itse eläisin pysyvässä avoliitossa tutustuisin avoehtoon ja miettisin miten tällä dokumentilla voitaisiin sopia asioista ennalta.

Hyvin laadittu testamentti vähentää myös perintöriitoja ja ottaa huomioon verotuksen. Testamentti onkin oivallinen perintöverosuunnittelun väline.

 

Lue myös:

Lexly.fi: Puo­li­son kuo­le­ma voi ro­mah­dut­taa koko ta­lou­den

Lexly.fi: Vai­kut­taa­ko tes­ta­ment­ti ve­ro­tuk­seen?

 

Testamentti on mahdollista saada myös edullisesti

Monet päätyvät käyttämään netin valmiita testamenttipohjia, koska testamentin tekemisen uskotaan olevan kallista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Valmiin pohjan sijaan, testamentti on mahdollista tehdä myös ammattilaisten laatiman verkkopalvelun avulla. Esimerkiksi Lexlyn juristien laatimassa verkkopalvelussa testamentin teko on edullista. Asiantuntijoiden laatiman verkkopalvelun käyttö on jopa helpompaa kuin netistä löytyvän valmiin mallin hyödyntäminen, koska testamenttia ei tarvitse itse muokata ollenkaan. Verkkopalvelu ohjaa sinua koko prosessin ajan eteenpäin ja varmistaa, että valmis testamentti noudattaa lain asettamia muotomääräyksiä. Saat siis varmasti laillisesti pätevän ja sinun tilanteeseen sopivan testamentin kiinteään ja kilpailukykyiseen hintaan. Itse en ainakaan ottaisi sitä riskiä, että itse tehty paperi ei olisikaan juridisesti pätevä.

 

Miksi edunvalvontavaltakirja?

Edunvalvontavaltuutus eli edunvalvontavaltakirja on toiselle ihmiselle annettu valtakirja hoitaa sinun asioitasi ja päättää puolestasi, jos oma toimintakykysi tulevaisuudessa heikkenisi sairauden tai onnettomuuden seurauksena. Kenelläkään, ei puolisolla tai lapsilla, ole automaattisesti lupaa toimia toisen aikuisen puolesta.

Edunvalvontavaltakirja poikkeaa edunvalvonnasta siinä, että se on valtuutuksen antajan, eli sinun itsesi, tahdonilmaisu. Tekemällä edunvalvontavaltakirjan päätät itse, kuka asioitasi voi hoitaa ja millaisilla ehdoilla. Edunvalvontavaltuutettuna toimiminen on myös valtuutetulle joustavampaa, helpompaa ja edullisempaa kuin edunvalvojana toimiminen. Edunvalvontavaltakirjalla voit siis helpottaa läheistesi arkea.

Myöskin digi- ja väestotietovirasto (DVV) suosittelee edunvalvontavaltuutuksen tekemistä jokaiselle täysi-ikäiselle. Oletkin saattanut nähdä mediassa näitä Omissa käsissä -kampanjan mainoksia, joiden virallisena kumppanina Lexlykin on.

Myöskään tämä ei ole vain ikäihmisten juttu, vaan nuorellekin ihmiselle voi elämässä sattua ja tapahtua, jonka vuoksi on tärkeää että tärkeät paperit on tehty riittävän ajoissa. Ainakaan mitään haittaa ei tästä ole, sillä et voi koskaan tietää milloin joudut onnettomuuteen tai sairastut vakavasti. Lisäksi on myös erityisen tärkeää muistuttaa niitä iäkkäämpiä sukulaisia myös tekemään edunvalvontavaltakirja. Helpotat huomattavasti omaa työtäsi tulevaisuudessa.

 

Tässä vielä lyhyesti syyt miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä:

  • Edunvalvontavaltakirjalla säilytät itsemääräämisoikeutesi, vaikka menettäisit terveytesi.
  • Kun teet edunvalvontavaltakirjan, päätät itse, kuka saa hoitaa asioitasi ja miten niitä hoidetaan.
  • Edunvalvontavaltuutus on läheisille helpompi ja nopeampi tapa hoitaa asioita. 
  • Valtuutettu ei tarvitse Digi- ja väestötietoviraston lupaa esimerkiksi asunnon myyntiin ja sijoitusten tekemiseen.
  • Valtuutetun ei tarvitse raportoida ja tehdä vuositiliä Digi- ja väestötietoviranomaiselle.
  • Asioiden hoitaminen on edullisempaa edunvalvontavaltakirjalla.

kuva: lexly.fi

Yhteenveto

Parhaimmillaan nämä lakiasiakirjat siis säästävät rahaa ja auttavat välttämään turhan byrokratian. Elämään mahtuu ikävä tilanteita, joita ei välttämättä haluaisi miettiä. Itse kuitenkin koen, että miettimällä ja varautumalla eri tilanteisiin voi stressiä ja harmia välttää. Elämässä pääsee helpommalla ja usein myös halvemmalla, kun asiat suunnittelee hyvin etukäteen.

Jokaisen tulisikin miettiä, onko itsellä tarvetta juridisille sopimuksille!

Tee testamentti tästä:

https://lexly.fi/palvelut/testamentti

 

Tee edunvalvontavaltakirja tästä:

https://lexly.fi/palvelut/edunvalvontavaltuutus

 

Lue myös tekstini avioehdosta.

 

Muista hyödyntää alekoodi:

Koodilla KUKKARONROUVA saat 10% alennusta kaikista Lexlyn nettisivuilla tehtävistä lakiasiakirjoista

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This