Sijoittaja, tee sijoitussuunnitelma

mennessä 28.12.2020Sijoittaminen0 Kommenttia

Jokaisella sijoittajalla tulisi olla sijoitussuunnitelma. Se kannattaa laatia silloin kun harkitsee sijoittamisen aloittamista. Jos sijoittamisen on jo aloittanut, suunnitelma kannattaa laatia pikimmiten.

Sijoitussuunnitelma on kirjallinen suunnitelma siitä, miten varallisuus sijoitetaan. Sen kirjoittaminen saattaa tuntua tarpeettomalta, mutta se auttaa sinua seuraamaan tavoitteitasi ja tekemään harkittuja valintoja. Kirjallinen suunnitelma auttaa erottamaan tunteet sijoituspäätöksistä ja pitämään pään kylmänä tiukan paikan tullen.

Sijoitussuunnitelmaa ei ole tarkoitus muuttaa tai päivittää hetken mielijohteesta, vaan se kannattaa rakentaa mahdollisimman staattiseksi. Sitä on kuitenkin hyvä päivittää silloin jos tulotaso, elämäntilanne tai tavoitteet muuttuvat olennaisesti.

Sijoitussuunnitelmaan olisi hyvä kirjata ainakin seuraavat asiat:

 

Lähtötilanne ja budjetti

Kuinka paljon tiedät sijoittamisesta ja oletko sijoittanut ennen? Oletko aktiivinen vai passiivinen, eli kuinka paljon haluat nähdä vaivaa? 

Mikä on budjettisi, onko sinulla ennestään säästöjä ja kuinka paljon voit sijoittaa kuukaudessa? 

 

Tavoitteet

Mikä on tavoitteesi? Tavoitteletko kovaa tulosta vai “turvallista” rahojen säilytyspaikkaa? Mihin tarvitset rahoja ja milloin?

 

Aikahorisontti

Edellinen kohta on suoraan yhteydessä tähän, eli kuinka pian tarvitset rahoja? Sijoitatko vain muutamaksi vuodeksi vai koko loppuelämäksi?

 

Riskinsietokyky

Edelliset kohdat kytkeytyvät siihen kuinka suurta riskiä kannattaa ottaa. Jos sijoitat pitkällä tähtäimellä voit ottaa enemmän riskiä kuin muutaman vuoden sijoituksilla.

Mikä on tappionsietokykysi? Mieti kuinka suuri vaikutus sijoituksillasi on päivittäiseen talouteesi? Kuinka paljon voit menettää ilman, että se aiheuttaa vaikeuksia elämääsi? Pitääkö sinun varautua äkilliseen käteisen tarpeeseen? Vai harkitsetko jopa lainarahalla sijoittamista?

Arvot

Onko sinulla, jotain tiettyjä arvoja joita haluat sijoituksillasi tukea. Haluatko esimerkiksi sijoittaa eettisesti? Mieti sijoituskohteita, jotka tukevat näitä arvoja.

 

Sijoitusinstrumentit

Sopivan sijoitusinstrumentin valinta siis riippuu omasta osaamisesta, budjetista, tavoitteista, aikahorisontista, riskinsietokyvystä ja arvoista.

Kirjaa ylös sijoitatko pörssinoteerattuihin osakkeisiin, listaamattomiin osakkeisiin, osakerahastoihin, etf-rahastoihin, korkoihin, asuntoihin, metsään, kultaan, kryptovaluuttoihin, vertaislainoihin…

Kuinka paljon pidät “käteistä” rahaa sijoitussalkussasi?

 

Hajautus

Kaikkia rahoja ei tulisi kerralla sijoittaa vain yhteen sijoitusinstrumenttiin, vaan sinun tulisi hajauttaa ne ajallisesti, maantieteellisesti, toimialallisesti,..

 

Kustannukset

Päätä myös millaisia kustannuksia olet valmis maksamaan. Yleisesti ohjeena on, että minimoi kustannukset ellei sinulla ole hyvää perustetta ostaa jotain kalliimpaa sijoitusinstrumenttiä.

 

Seuraaminen

Päätä myös kuinka usein seuraat sijoituksiasi ja tarkastelet salkun kehitystä. Määritä kuinka usein ja millä kriteereillä ostat ja myyt sijoituksiasi? 

 

 

Sijoitussuunnitelmapohja

Netistä löytyy joitakin valmiita malleja ja pohjia sijoitussuunitelmalle. Voit myös tehdä suunnitelman täysin vapaamuotoisesti paperilla ja kynällä tai tietokoneelle.

Tai jos ostat e-kirjani Oma talous hallintaan – 21 tehtävää tukemaan taloudellista hyvinvointia, saat sen mukana sijoitussuunnitelmapohjan. Kattava pohja löytyy kirjani liitteistä ja se on helppo tulostaa itselle ja täyttää omanlaisekseen.

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This