Sijoittaminen lapselle: Lapsilisien sijoittaminen
Tämä postaus on osa sijoittaminen lapselle -postaussarjaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tästä.
Lapsilisien sijoittaminen on herättänyt aiemmin paljon keskustelua mediassa ja erityisesti provosointia iltapäivälehtien kommenttipalstoilla. Tämä ei juurikaan yllätä, sillä yleisestikin raha ja sijoittaminen herättävät paljon tunteita, ja kun tähän yhdistetään vielä lapset ja valtion tuet, niin soppa on valmis.
Saako lapsilisiä sijoittaa?
Kysyin mielipidettä lapsilisien sijoittamisesta myös Instagram-seuraajiltani sekä Facebookin Kotiäidin kukkarossa ryhmäläisiltä. Lähes kaikki Kotiäidin kukkarossa ryhmäläisistä oli sitä mieltä että lapsilisät saa sijoittaa, kun taas Instagramissa vain 2/3 oli sitä mieltä että se on ok. Eli varsinkin ne, jotka itse saavat lapsilisiä pitävät niiden sijoittamista hyväksyttävänä, kun taas yleisemmässä ihmismassassa tulee enemmän hajontaa. Täytyy toki muistaa, että tässä ei ollut kyse mistään tieteellisestä tutkimuksesta, joten mitään oikeita johtopäätöksiä ei voida näiden kyselyiden avulla tehdä.
Tätä asiaa pohtiessa toki nousee esiin kysymys, että tarvitsevatko kaikki lapsilisää vai pitäisikö sen perustua oikeasti tarpeeseen. En tässä postauksessa ota asiaan sen enempää kantaa tai lähde pohtimaan mahdollisia ratkaisuja, miten lapsilisä kannattaisi toteuttaa. Kysymys, ”saako lapsilisiä sijoittaa?”, voitaisiinkin jakaa kahteen eri näkökulmaan, yksilön ja yhteiskunnan. Jätetäänkin tuo yhteiskunnan näkökulman pohtiminen toiseen kertaan tai annetaan viisaampien tehdä näitä päätöksiä. Kirjoitan ennemminkin yksilön näkökulmasta.
Itse olen siis sitä mieltä, että niin kauan kuin kaikki lapsiperheet tuota tukea saavat, on täysin jokaisen oma valinta miten rahat käyttävät, kunhan se menee jollain tavalla lapsen eduksi. Joku saattaa ostaa sillä ruokaa, toinen vaatteita, kolmas maksaa harrastuskuluja, neljäs säästää lapsen autokoulua varten ja viides sijoittaa lapsen osakesalkkuun. Joissain perheessä tuo raha on todella tarkkaan budjetoitu tiettyyn kohteeseen, kun taas joissain perheessä summa menee perheen yhteiselle tilille ja käytetään milloin mihinkin. Joku taas sijoittaa lapsille 100 euroa kuukaudessa omista palkkatuloistaan ja lapsilisä käytetään johonkin muihin hankintoihin. On siis vaikea arvioida aina mikä on lapsilisän sijoittamista.
Me emme ole budjetoineet lapsilisää mihinkään tiettyyn käyttöön. Se kuluu kuukausitasolla yleisesti kaikkeen elämisen kustannuksiin. Meillä on muutenkin miehen kanssa yhteiset rahat, joten samaan pottiin lisätään tuo ”lapsen raha”. Näillä sitten maksetaan koko perheen asuminen ja ruoat sekä lapselle tulevat muut hankinnat. Sijoitamme lapselle myös 50 euroa kuukaudessa, mutta ainakin tähän asti nämä ovat enimmäkseen olleet lapsen lahjaksi saamia rahoja.
Lapsesta miljonääri sijoittamalla lapsilisät
Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos ylimääräistä vain löytyy, niin lapselle kannattaa sijoittaa, olivatpa rahat sitten peräisin lapsilisästä tai palkkatuloista. Lapselle sijoittaessa aika on eduksi, joten jo pienilläkin summilla kannattaa aloittaa.
Nuo mediassa esillä olleet esimerkit lapsilisien sijoittamisesta onkin vain laadittu hyväksi esimerkiksi korkoa korolle ilmiöstä. Mutta käytännössä kuka vaan voi tehdä lapsesta miljonäärin.
”Jos nuo 95,75 euron lapsilisät kuitenkin sijoitettaisiin joka kuukausi osakkeisiin ja säästöille saisi 7 prosentin keskimääräisen vuotuisen realituoton, olisi lapsella 17-vuotis syntymäpäivänään 33 730 euron pesämuna. Jos tämä summa saisi jatkaa kasvamistaan lapsen eläkeikään asti (67), olisivat lapsilisät kasvaneet 1 063 126 suuruiseksi.” (nordnet*)
Kaikille toki lapsilisien sijoittaminen ei ole mahdollista, mutta esimerkkien tarkoitus onkin herätellä huomaamaan, että kuinka melko pienilläkin summilla kannattaa sijoittaminen aloittaa. Tuossakin esimerkissä sijoitettu summa on vain parikymmentätuhatta euroa ja loput on korkoa korolle ilmiön tuottamaa pääomaa.
Kaikki eivät edes halua tehdä lapsestaan miljonääriä, mutta eikö olisi mahtavaa tarjota jälkikasvulleen edes hieman parempi tulevaisuus taloudellisesti. Tulevaisuudessa koulutuksen maksuttomuus tai eläke eivät välttämättä ole itsestäänselvyys, joten lapsen omaisuus voi tulla tarpeeseen. Jokainen vanhempi varmasti haluaa parasta lapselleen, joten on turha syyllistää vanhempia jotka lapsilisiä sijoittavat. Jos se kerta on mahdollista, niin toki lapselle kannattaa antaa taloudellista etumatkaa elämässä.
Jo pienillä muutoksilla omaan kulutukseen voi saada muutamia kymppejä kuukaudessa säästettyä, jolloin sijoittamisen voi aloittaa. Muista, että pienistä puroista kasvaa suuri virta. Loppujen lopuksi sillä kuinka suuria summia sijoitat ei ole niin paljon väliä kuin sillä kuinka aikaisin aloitat ja kuinka hyvää talouskasvatusta tarjoat lapsellesi.
Tähän onkin hyvä lopettaa Sijoittaminen lapselle -postaussarja. Jos sinulla tulee myöhemmin vielä joku idea tai postaustoive aiheeseen liittyen, niin laita minulle viestiä tulemaan.
Mitä mieltä sinä olet lapsilisien sijoittamisesta?
*postaus sisältää affiliate-linkin
Sama tilanne kuin teillä, eli kaikki tulot menee yhteen pottiin, josta maksetaan kaikki perheen menot.
Tämän takia kysymys lapsilisän sijoittamisesta ei ole mielestäni relevantti. Se maksetaan kaikille samansuuruisena. Ne, joilla jää pakollisten menojen jälkeen ylimääräistä, valitsevat ylijäämälle joko säästämisen tai jonkin ei-pakollisen käyttökohteen. Kukaan ei varmastikaan jätä lapsen tarpeita täyttämättä koska siihen tarvittavat rahat menee säästöön.
Ja yhteisen rahapotin tilanteessa sillä ei ole mitään käytännön merkitystä, mistä tuloista rahat käytetään minnekin. Kaikki tulo on vain tuloa ja päätökset rahojen käytöstä tehdään vanhempien toimesta tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.
Kysymys kuuluu ennemmin, pitääkö kaikille maksaa lapsilisää?
Mielestäni ei. Yksinkertaisin malli olisi tehdä lapsilisästä veronalainen tuki. En voi käsittää millä perusteella valtion pitää antaa sama sata euroa kuussa niin miljonäärivanhemmille kuin varattomalle työttömälle yksinhuoltajalle. Olisi vaikka sen verran isompi lapsilisä, että pienituloiselle jäisi siitä käteen enemmän kuin nyt. Ja hyvätuloisilta se voitaisi verottaa enimmäkseen pois.
Itse näen asian niin, että eikö juuri tasa-arvoisuuden nimissä kaikille lapsilisän suuruus kannattaisi oll sama. Siitä on suuri etu niin pienituloisille kuin myös se toimii ”kannustimena” suurituloisille lapsien”hankintaan”. Mielestäni suurituloisia on turha rokottaa/syyllistää lapsilisistä, sillä pystyn hyvin kuvittelemaan suurituloisen kynnyksen lastenhankintaan; äitiyslomat yms perhevapat tekevät ison loven kuukausituloihin. Moni varmaan tästä syystä lykkää lastenhankintaa, koska se ei ole taloudellisesti järkevää. Usein myös suurituloisilla menot ovat korkeammat.
Suurituloiset ovat omalla työllään tulonsa ansainneet, ja mm.lapsilisien poisjättö/verottaminen vain suurituloisilta ei välttämättä kannusta ihmisiä hankkimaan korkeampaa tulotasoa/lapsia.
Tämä vain minun mielipiteeni. En ole suurituloinen itse, mutta minusta se on vain arvostettavaa jos joku on opinnoillaan/työllään tienannut rahansa eikä se ole muilta pois jos lapsilisät heille maksetaan. Päinvastoin, kannustettaisi suurituloisia tekemään lapsia jotta saataisi myös heidän rahojaan kiertoon kulutustalouteen.
Erittäin hyvä nosto. Ymmärrän jollain tasolla kannustinpointin mitä haet takaa.
Olen silti edelleen täysin eri mieltä. Ei suurituloisille makseta asumistukeakaan, koska he eivät sitä tarvitse. Pitäisikö tasa-arvon nimissä kaikille maksaa sitäkin? Heidän taloutensa ei myöskään riipu millään tavalla sadan euron ilmaisesta rahasta. Keskituloinen perheemmekin pärjäisi ilman sitä.
Kyseessä on saavutettu etu, joka on varsin mukava. Varsinkin tilanteessa, jossa se on oikeasti vain ilmainen veroton satanen, joka tupsahtaa tilille kuukausittain, ja jolle voi miettiä rauhassa parhaan sijoituskohteen, ilman että se on mistään pois.
Hyvä pointti ja ymmärrän kantasi täysin. Lapsilisän vertaaminen asumistukeen ei kuitenkaan mielestäni ole relevantti. Lapsilisät kannustavat lasten”hankintaan”, joka myöhemmin poikii valtiolle lisää veronmaksajia ja työvoimaa. Asumistuki ei tuo lisäarvoa kuin apua tarvitseville, näin larkeasti ilmaistuna. Tietysti näissä ”ilmaisissa” etuuksissa on paljon muitakin kuin nämä minun kärjistämäni pointit. Näistä on kuitenkin aina hyvä saada itsekin tietää muiden näkökäntoja, vaikka näihin nopeilla aikatauluilla ei varmasti muutoksia tulekaan ? tarkoitukseni ei ole provoisoida tai pahoittaa kenenkään mieltä.
Kiitos hyvästä postaussarjasta! Olen saanut tästä paljon tietoa ja inspiraatiota aloittamaan sijoitukset lapselle. Haluaisin vielä kysyä, että mihin kohteisiin kannattaa sijoittaa parikymppiä kuukaudessa? Ja lisäksi huomasin että tuossa esimerkissä taitaa olla väärän suuruinen lapsilisä…
Kiitos kommentistasi xyz, ja mahtavaa jos olen inspiroinut sinua! 🙂 Olet oikeassa, tuossa on väärä lapsilisä, mutta en alkanut sitä korjaamaan, vaan pidin lainauksen suoraan siten, miten se on Nordnetin blogissa. Idea on kuitenkin sama, vaikka summa onkin hieman eri. Virallisia sijoitussuosituksia en voi antaa, mutta yleisenä neuvona voin sanoa että sijoita kohteisiin, joita ymmärrät, minimoi kulut ja muista hyvä hajautus. Tällä hetkellä me sijoitamme lapselle Nordnetin kuluttomaan suomi indeksirahastoon ja tarkoitus on myös hajauttaa muaallekin maailmalle.