Sijoittaminen lapselle: Näin me sijoitamme lapsellemme

mennessä 18.10.2020Perheen talous, Sijoittaminen6 Kommentit

Tämä postaus on osa sijoittaminen lapselle -postaussarjaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tästä.

 

Me avasimme lapsellemme pankkitilin hänen ollessa kaksi kuukautta vanha ja siirsimme tilille kaikki hänen ristiäislahjaksi saamansa rahat. Tämän jälkeen avasimme hänelle arvo-osuustilin Nordnettiin. Heillä oli silloin asiakaspalvelu pahasti ruuhkautunut, joten avaamisessa kesti reilu kaksi kuukautta. Normaalitilanteessa tili pitäisi avautua tätä nopeammin. Kun tili oli avattu, se tuli näkyviin meidän molempien vanhempien Nordnet tilin alle, joten pääsemme kätevästi hallinnoimaan lapsen sijoituksia omilla tunnuksillamme.

Päädyimme arvo-osuustiliin, sillä halusimme ensisijaisesti ostaa rahastoja. Jos myöhemmin kuitenkin haluamme ostaa myös osakkeita, avaamme varmaan myös osakesäästötilin, jolloin veroja ei tarvitse maksaa vasta kun rahoja nostaessa.

Siirsimme kaikki lapsen rahat hänen Nordnet-tililleen ja aloimme sijoittaa hänen ollessa neljän kuukauden ikäinen. Päädyimme valitsemaan ensimmäiseksi kohteeksi Nordnet Indeksirahasto Suomen, johon teimme automaattisen kuukausisäästösopimuksen 50€/kk. Kyseinen rahasto on täysin kuluton ja helppo vaihtoehto aloittelijoille. Emme halua lapsen sijoituksissa alkaa sen enempää tekemään osakepoimintaa, vaan sijoitamme matalakuluisiin rahastoihin.

Tällä hetkellä hänellä on siis vain tuota yhtä rahastoa, joten maantieteellinen hajautus ei ole kovin hyvin hoidettu. Tulemme myöhemmin kuitenkin ostamaan jotain muutakin rahastoa, joka sijoittaa maailmalle. Ajallinen hajautus toteutuu onneksi hyvin kuukausisäästösopimuksen ansiosta. Rahasto myös sisältää eri toimialojen yrityksiä, eli sekin hajautus on kunnossa.

Jos lapsi myöhemmin kiinnostuu itse sijoittamisesta, hän saa mahdollisesti olla mukana valitsemassa itse mitä osakkeita ostetaan. Tällöin jos hän itse kiinnostuu esimerkiksi Applesta yhtiönä, voidaan yhdessä ostaa hänelle kyseisen yhtiön osakkeita. Mutta muuten sijoitamme vain rahastoihin.

Lapsen sijoituksissa haluamme päästä mahdollisimman helpolla, vähäkuluisesti ja automatisoida kaiken. Tärkeintä on vain aloittaa ajoissa, jotta korkoa korolle ilmiö pääsee kunnolla vauhtiin.

Rahat joita sijoitamme ovat pääosin lapsen ristiäislahjaksi saamia rahoja ja lisäsimme pottiin hieman omaa rahaa. Kohta lähestyvänä 1-vuotis syntymäpäivänä on todennäköisesti tulossa lisää rahaa lahjaksi, joka menee sijoituksiin. Jos siis lahjarahat eivät riitä tuohon 50€/kk summaan, pienennämme todennäköisesti säästösummaa, jotta omaa rahaa ei tarvitsisi hirveästi sijoittaa.

Kovin paljon ylimääräistä meillä ei itsellämme muutenkaan jää tällä hetkellä säästöön, ja ne rahat mitkä jäävät, sijoitamme omiin salkkuihimme. Haluamme mieluummin kasvattaa omia sijoituksia, jotka voidaan sitten käyttää koko perheen hyväksi.

Tarkoituksemme ei siis ole tehdä lapsesta miljonääriä, vaan ennemminkin sijoittaa hänen omat rahansa johonkin tuottavampaan kohteeseen kuin makuuttaa niitä pankkitilillä seuraavat 18-vuotta.

Tavoitteenamme on myös, että onnistumme paremmin opettamaan lapselle raha-asioita ja sijoittamista, kun voimme näyttää esimerkin kautta miten olemme hänen omia rahoja sijoittaneet. Seuraavassa postauksessa kerronkin lisää lapsen talouskasvatuksesta.

Sijoitussunnitelmat ja -summat täytyy toki pohtia vielä uusiksi, jos meille joskus lisää lapsia tulee. Haluamme nimittäin tarjota kaikille samat mahdollisuudet ja mahdollisimman tasa-arvoisen lähtökohdan.

 

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

6 Kommentit

 1. kakka

  mielestäni postauksesi ovat menneet hyvän alun jälkeen pelkäksi mainostamiseksi. Muutamassa viimeisessä postauksessa ei ole ollut muuta kuin pieni ingressi, mainos, vähän omaa hehkutusta mainostuksen kohteesta ja loppu kaneetti. Ainakaan itseäni ei moinen pelkkä markkinointi kiinnosta. Voi olla että tämä oli viimeinen kerta blogissasi, tai ehkä tulen vielä takaisin ja katson onko tyyli muuttunut… ja jos ei, niin minulta ei tule enään klikkauksia.

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi kakka. Todella ikävä kuulla, jos olet kokenut postaukseni turhan mainospitoisiksi, se ei ole ollut tarkoitukseni. Olen mielestäni yrittänyt kertoa rehellisesti omia kokemuksiani ja mielipiteitäni, samalla suositellen itselleni toimivia palveluita. Kiitos kuitenkin palautteesta ja otan kaikki kehitysehdotukset huomioon. Toivottavasti tulevista postauksista löytyy mielekkäämpää luettavaa. 🙂

   Vastaa
 2. Julia

  Hei luin juuri tuon kakka-kommentin ja oli pakko tulla kommentoimaan itsekin. Minusta tekstisi eivöt ole liikaa mainostamista tai sitten tähän on niin tottunut nyky ajan blogimaailmassa… Minä olen ainakin saanut paljon hyödyllisiä vinkkejä ja näkökulmia teksteistäsi. Varsinkin nämä lapsi-asiat ovat itsellenikin ajankohtaisia joten jatka samaan malliin! 😀

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos positiivisesta kommentistasi Julia! Aina lämmittää mieltä, jos joku kokee sisältöni hyödylliseksi 🙂 Ja olet oikeassa, blogit ovat nykypäivänä melko kaupallisia, joten se ehkä kuuluukin asiaan. Ja tuli vielä mieleen, että jos sinä tai kakka tai joku muu lukija haluaa tietää lisää blogini mainospolitiikasta, niin kannattaa katsoa Info-sivun alta löytyvä Mainonta-sivu. Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

   Vastaa
 3. Jani

  Minkäläiset ovat kulut kuukaudessa? Nordnet + lapsen AOT kulut pankkissa? Kiitos!

  Vastaa
  • Heidi

   Nordnet tili on itsessään täysin ilmainen, eli mitään säilytyspalkkioita ei ole. Nordnetin hinnastosta taas näet tarkemmin kustannukset osakeostoille ja rahastojen tiedoista kyseisen rahastojen kulut. Tuo meidän käyttämämme indeksirahasto suomi on täysin kuluton. Eli emme maksa lapsen sijoituksista mitään kuluja 🙂

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This