Millainen on huono blogi, joka karkoittaa lukijat?

mennessä 24.03.2019Bloggaaminen14 Kommentit

Suomessa on nykyään ihan hirveästi todella hienoja ja kiinnostavia blogeja. Nämä keräävät paljon seuraajia ja ovat todella ammattimaisesti toteutettuja. Mutta sitäkin enemmän blogien joukkoon mahtuu myös todella huonoja blogeja.

Jokaisella on toki oma mielipiteensä millainen on hyvä tai huono blogi. Halusin kuitenkin tähän listata muutamia elementtejä, jotka yleensä tekevät blogista huonon. Jos blogissa esiintyy paljon näitä “virheitä”, niin jätän kyllä lukemisen kesken ja siirryn muualle. Voin myös lopettaa jonkun blogin seuraamisen, jos aiemmin kiinnostavan sisällön tilalle nousee paljon näitä ongelmia.

Tässä siis pahimmat sudenkuopat joita bloggaajan kannattaa välttää:

Teksti on vaikealukuista

Yksi pahimmista lukijoiden karkottimista on teksti, jota on vaikea ja epäselvä lukea.

Esimerkiksi vaaleaa tekstiä tummalla pohjalla on huomattavasti vaikeampi lukea kuin tummaa tekstiä vaalealla pohjalla. Luin joskus tutkimuksen (valitettavasti lähde ei muistissa), jossa oli tutkittu millainen teksti ja väritys on ihmissilmälle mieluisinta. Parhaiten toimi juurikin tumma teksti vaalealla pohjalla. Pidä siis värit yksinkertaisina ja selkeinä, niin et aiheuta lukijoille turhaa silmäsärkyä.

Välillä myös jossain blogeissa näkyy koko sivun kokoisia taustakuvia tai -kuviointeja, joiden päälle teksti on suoraan asetettu. Tämä myös vaikeuttaa lukemista huomattavasti. Mieti onko taustakuva todella tarpeellinen ja asettele edes taustan päälle vaalea yksivärinen alue, jonka päälle teksti tulee.

Myös liikaa käytetyt pop-up-mainokset ja -kuvat eivät tee blogin lukemisesta kovin mieluisaa. Kaikki mikä hyppää silmille ja vie huomion pois itse asiasta on yleensä huonoa.

Yksi suurimmista virheistä on myös lauseiden sekä kappaleiden pituus. Liian pitkät lauseet ja kappaleet ovat todella vaikeita lukea, jolloin asia jää ymmärtämättä tai lukija siirtyy eteenpäin. Lyhyitä yksinkertaisia lauseita on paljon miellyttävämpi lukea. Kirjoittamalla lyhyitä kappaleita ja käyttämällä väliotsikoita pidät lukijan mielenkiinnon blogissa. Ihmiset haluavat selkeyttä.

Kirjoitusvirheet ovat sellainen moka, johon lähes kaikki sorrumme. Mutta jos nämä kirjoitus- ja kielioppivirheet toistuvat lauseesta toiseen, voi lukija jäädä pettyneeksi ja siirtyä eteenpäin ammattimaisempaan blogiin.

 

Sotkuinen ulkoasu

Jos blogin ulkoasu on epäselvä tai sivu latautuu hitaasti, voi lukija äkkiä siirtyä eteenpäin.

Pidä huoli että blogi on riittävän yksinkertainen ja että sivu latautuu riittävän nopeasti. Netissä on erilaisia sivustoja, joilla voit testata oman blogisi latausnopeutta sekä kehitysehdotuksia, joilla nopeutat latausaikaa.

Nykyään yli puolet ihmisistä lukee blogeja mobiililaitteilla, joten on erittäin tärkeää, että teema skaalautuu myös mobiililaitteille. Jos näkymä ei toimi kännykässä, lukija poistuu ja tuskin palaa myöhemmin lukemaan blogiasi edes tietokoneella.

Blogin ulkoasun sotkuiseksi tekee usein myös liikaa käytetyt sivupalkit ja mainokset. Välillä näkee blogeja, joissa on molemmissa reunoissa sivupalkki. Nämä ovat tungettu aivan täyteen asiaa ja mainoksia. Lisäksi mainoksia voi olla ylä- ja alapalkissa. Tällöin itse teksti jää aika pienelle huomiolle. Jätä siis sivullesi myös tyhjää tilaa, niin et aiheuta lukijalle päänsärkyä.

 

Blogissa on vaikea navigoida

Sotkuisen ulkoasun lisäksi blogin vaikeakäyttöisyys voi usein olla ongelma. Jos lukija ei löydä blogista haluamiaan tietoja, hän ei välttämättä jää seuraamaan blogia.

Olisi hyvä jos blogista löytyisi helposti tietoa kirjoittajasta ja blogin aiheesta. Uusi lukija yleensä haluaa tietää millainen henkilö blogia kirjoittaa ja mitä aiheita blogi käsittelee. Blogi voi jäädä tylsäksi ja persoonattomaksi, jos lukija ei löydä näitä tietoja.

Myös aiempien postausten tulisi löytyä helposti. Usein lukija voi haluta mielenkiintoisen postauksen jälkeen lukea lisää samasta aiheesta. Jos hän ei  kuitenkaan löydä linkkiä kyseiseen kategoriaan tai vastaaviin postauksiin, poistuu lukija nopeasti blogista. Tällöin vaikka sinulla olisi kuinka paljon hyvää sisältöä, se ei välttämättä tavoita lukijoita.

 

Teema on hukassa

Tämä ei välttämättä aina ole virhe ja jotkut sillisalaattiblogit menestyvätkin hyvin.

Usein kuitenkin blogille kannattaa miettiä joku teema, jonka ympärille aiheet rakentuvat. Yleensä lukijat haluavat lukea juuri itseään kiinnostavasta aiheesta. Jos kuitenkin vaihdat aihetta koko ajan, lukijat eivät tiedä mitä blogi käsittelee. Näin karkotat lukijat, sillä he eivät usko että blogi antaa mitään heille.

Minunkin lukijani ovat tottuneet talous- ja blogiaiheisiin postauksiin, mutta mitäköhän kävisi jos yhtäkkiä alkaisin kirjoittaa lemmikkien hoidosta tai jakaa päivän asu -kuvia. Todennäköisesti karkottaisin aika monta lukijaa, jotka seuraavat blogiani juuri tietyn aiheen takia.

Muista ettet voi saada kaikkia ihmisiä lukijoiksi, vaan valitse kohderyhmäsi tarkkaan ja pitäydy siinä.

 

Epäsäännöllinen julkaisutahti

Epäsäännöllinen julkaisutahti ei välttämättä karkota lukijoita, mutta ei tee myöskään heistä sitoutuneita seuraajia. Säännöllinen julkaisutahti rakentaa luottamusta ja lukijat odottavat aina innolla uutta postausta.

Jos olet luvannut julkaista tekstin joka viikko, niin tee myös niin. Jos tiedät, ettet pysty tähän, niin päätä julkaisutahdiksi vaikka kerran kuukaudessa. Näin pidät lukijat seuraajinasi, eivätkä he katoa muihin blogeihin.

Epäsäännöllinen julkaisutahti usein aiheuttaa myös todella vaihtelevan pituisia postauksia. Julkaise mieluummin harvemmin ja laadukkaammin, kuin usein lyhyitä turhia postauksia. Lukijat odottavat säännöllisyyttä niin julkaisutahdissa kuin postausten laadussakin.

Myöskin kommentteihin on tärkeää vastata. Oli palaute sitten positiivista tai negatiivista, niin vastaa aina lukijoillesi. Rakennat lisää luottamusta ja vuoropuhelua.

 

Postauksen sisältö on huono

Melkein kaikki nämä mokat voi saada anteeksi jos sisältö on aivan timanttista. Ja päinvastoin. Vaikka muut asiat blogissa toimisivat todella ammattimaisesti, mutta sisältö on aivan kuraa, karkoitat varmasti lukijat.

Jos et panosta ollenkaan sisältöön, niin lukijat kyllä huomaavat tämän. Vasemmalla kädellä kirjoitetut tekstit eivät herätä mielenkiintoa tai luottamusta. Miksi lukijoita kiinnostaisi sanottavasi, jos tekstistä huokuu, ettei sinuakaan kiinnosta.

Kun tekstistä puuttuu idea tai punainen lanka, lukija jää hämmentyneeksi. Hän kokee, että on kuluttanut aikaansa turhan liibalaaban lukemiseen. Tuskin haluat tätä. Valitse siis postaukselle joku aihe ja pysy siinä.

Myös jos bloggaaja kirjoittaa vain ja ainoastaan itsestään, ei lukija hyödy tästä mitään. Päiväkirjamaiset, ”minä minä minä”, postaukset alkavat olemaan menneisyyttä. Lukijat toivovat blogeilta oikeaa sisältöä, joka hyödyttää heitä. Jos haluat kirjoittaa blogia vain itsellesi, niin anna mennä. Mutta jos haluat että blogia lukee itsesi ja äitisi lisäksi joku muu, niin ota lukijat huomioon.

Postauksesta ärsyttävän tekee myös todella pahat klikkiotsikot. Jos otsikko lupaa jotain aivan muuta kuin teksti oikeasti on, niin itse ainakin lopetan lukemisen heti kun huomaan tämän. Älä siis johda lukijoita harhaan. Toki otsikon pitää olla houkutteleva, mutta muista rehellisyys.

Vaikka kirjoittaisit kaupallisia postauksia, niin muista silti rehellisyys ja persoonallisuus. Jos postaus on liian kaupallinen, lukija haistaa maksetun mainoksen kilometrien päähän, ja melko todennäköisesti poistuu blogista. Älä siis ikinä kirjoita mitään pelkästään rahan takia.

Pidä sisältö myös ytimekkäänä ja älä jaarittele liikaa aiheen ohi. Lukijat jaksavat kyllä lukea pitkiä postauksia, jos sisältö on hyvää. Jos asiasta ei taas riitä kirjoitettavaa, niin älä myöskään julkaisen liian lyhyitä tekstejä. Alle 300 sanan mittaiset tekstit tuskin antavat lukijalle mitään ja eivät myöskään ole hakukoneiden suosiossa.

Useimpiin blogeihin tekstin lisäksi sopivat kuvat. Käytä kuvia harkiten ja aiheeseen sopivasti. Valitse mieluummin vähemmän ja laadukkaampia kuvia. Itse ainakin lopetan blogin lukemisen, jos postaus on täynnä turhia kuvia ja tekstiä ei ole juurikaan. (Poikkeuksena tästä tietenkin valokuvaukseen keskittyvät blogit.)

 

Seuraavassa postauksessa kerron, miten korjaat nämä virheet ja miten luot oikeasti hyvän blogin. Paljastan mikä tekee blogista toimivan ja lukijaystävällisen sekä miten saat blogisi menestymään.

Lue myös:

BLOGIN PERUSTAMINEN – 3 SIMPPELIÄ ASKELTA, JOILLA PÄÄSET ALKUUN

HYVÄN BLOGITEKSTIN KYMMENEN KÄSKYÄ

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

14 Kommentit

  1. Miss Maailmanloppu

    Kiitos vinkeistä.
    Törmään usein tuohon neuvoon ”Älä puhu pelkästään itsestäsi”, ja joudun aina pysähtymään sen äärelle.
    Itse kirjoitan nimenomaan minä minä minä-muodossa omaa blogiani ja välillä se tuntuu jotenkin kököltä itsestänikin.
    Toisaalta taas.
    Kirjoitan OMASTA ALKOHOLISMISTA ja toipumisesta vertaistuellisella taka-ajatuksella höystettynä, joten juttujen on pakkokin liittyä minuun ja juomiseeni. Joku voisi ajatella, että aika narsistista, mutta näillä piireissä on parempi jakaa omaa kokemustaan kertomalla itsestään kuin lähteä ylhäältä käsin neuvomaan toista. Juopot ovat herkkää sakkia, ei niitä voi kukaan neuvoa.
    Mukavaa kevättä ja kiitos tekstistäsi!

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Miss Maailmanloppu! Olet aivan oikeassa, kaikissa aiheissa vinkkien ja neuvojen jakaminen ei vaan toimi, vaan vertaistuki on parasta. Blogi voi hyvin olla mina-muodossa, kunhan se tarjoaa silti lukijalle jotain, esimerkiksi vertaistukea, viihdettä tai uusia näkökulmia. Mukavaa kevättä myös sinulle 🙂

      Vastaa
  2. Kuuraparta

    Ilimankos, lokini ei kerree lukijoita : D. Heh heh, no joo. Hauskat juttut siull : ). Ite lokissan pyrin rikommaan kaikkiin kirjotussiäntöjä ja haaskkuuttammaan siten ja antammaan pientä ajatusleikkiä lukijoille. Myöskkää kuvvii en potosoppoo, luonnollissuus o A ja O. Vai juaritella ei sais, hmmm. Siitähä immeiset näköjjää tykkevväät, politikottii suavat huasttoo vaikka mitä ja Kansa tykkevvää : D. Tähännii juttuun käyp sanonta, mitä toine vihhoo sitä toinen rakasttaa. Ei kaikkii voi mielyttee?

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Kuuraparta! Persoonallisuus toki toimii kaikista parhaiten sekä tietoinen ”sääntöjen” rikkominen. Kaikkia ei voi, eikä kannata miellyttää. Sinun kirjoitustyyli onkin persoonallinen ja hauska. Tämä toimii hyvin, sillä se tulee sinulta varmaan luonnostaan.

      Vastaa
  3. Tui

    Minulla on vähän tällainen minä-minä-minä -blogi. Se on vaan joku valinta, kun en pyri blogillani vaikuttamaan muihin ihmisiin, tai opettamaan tai neuvomaan. Ymmärrän kyllä, että se ei houkuttele laajaa lukijakuntaa. Toisaalta itse luen mielelläni muita minä-minä-minä -blogeja (kuten myös ei-niitä), varsinkin jos aihe on mielenkiintoinen ja sivuaa omaa ajatusmaailmaani tai blogini aihetta.
    Mutta tuo taustan ja tekstin väritys on ihan todella tärkeä juttu! Itse en voi lukea riviäkään sellaista blogia tai nettisivua, jossa on mustalla tai tummalla pohjalla valkoinen teksti. Se on migreeni saman tien. En tajua miten olenkin niin herkkä sille.

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Tui! Kurkkasin sinun blogiasi, ja sinulla on kivan selkeä ulkoasu blogissasi vaikka taustakuva onkin käytössä. Itsekään en pysty nimittäin yhtään lukemaan blogia, jossa teksti on tummalla pohjalla tai ei erotu ollenkaan taustasta. Tuollainen minä-minä-minä-blogi toimii myös välillä, kunhan sisältö on muuten hyvää ja tarjoaa lukijoille ajatuksia, näkökulmia, vertaistukea tai viihdettä.

      Vastaa
  4. Vivi Vinna

    Oikein mielenkiintoinen teksti! Olen kyllä samaa mieltä. Tosin Lifestyle-blogia, jollainen myös miulta löytyy, on hankala kirjoittaa jossain muussa muodossa kuin ”minä”. Uskon tarinoiden voimaan ja yritän kertoa ne tarinoina esimerkiksi jakaakseni jonkun kokemuksen tai opin, vaikka pakosti sitä sortuu tuohon ”minä-minä-minä”-tyyliin. :/ Ilmeisesti blogistani on tykätty tällaisenaan(kin) ja saan melkein aina kommentteja, jopa hurjimpiin postauksiini. Viime aikoina blogiani on jopa luettu enemmän. Parannettavaa kyllä toki varmasti löytyy. 🙂

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Vivi Vinna ja kivan näköinen blogi sinulla! Lifestyle-blogeissa tosiaan on melko yleistä minä-muodossa kirjoittaminen. Tässäkin on tärkeää, että tarjoaa lukijoille jotain ajateltavaa, ettei vaan kerro tylsästi omasta päivästään. Varsinkin persoonallisuus toimii tällaisissa blogeissa, jotka muuten helposti hukkuisivat massaan.

      Vastaa
  5. Kanerva

    Minä jätän herkästi lukematta blogin kielioppivirheiden vuoksi – olen varmasti tavanomaista tarkempi tässä suhteessa. En ota lainkaan kantaa blogisi sisältöön muuten, mutta kysyit millaisia ajatuksia tämä postaus herätti, joten kerron niistä. Postauksen otsikko on rinnasteinen seuraavanlaisten kysymysten kanssa: ”Millainen on kaukainen paikka, jonne on pitkä matka?” tai ”Millainen on kirkas valo, joka häikäisee?” Toisin sanoen siinä sekä esitetään kysymys että vastataan siihen. ”Millainen on hyvä blogi, joka karkottaa lukijat?” olisi ollut jo ihan mielenkiintoinen otsikko, joskin edelleen vähän kömpelö rakenteeltaan. Otsikon on hyvä olla lyhyt ja selkeä ilman turhia ”millainen-pilkku-joka” -viritelmiä. ”Millainen on huono blogi?” tai ”Millainen blogi karkottaa lukijat?” olisi riittänyt. Lisäksi verbin oikea muoto on karkottaa, ei karkoittaa. Puhekielisyys ei haittaa lainkaan yhtä paljon kuin varsinaiset, lauseiden sisäiseen logiikkaan tai kielioppiin liittyvät puutteet. Onneksi kaikki lukijat eivät piittaa tälläisestä pilkunviilaamisesta tuon taivaallista ja se onkin vain yksi näkökulma siihen, miksi jokin blogi saattaa jäädä joskus lukematta.

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Kanerva ja kiva saada rakentavaa palautetta! Juurikin nuo kielioppivirheet ovatkin suurin ongelmani, josta yritän pikkuhiljaa opetella eroon. Kirjoittaminen ei ole ikinä ollut teknisesti vahvuuksiani, vaikka ajatuksia paljon löytyykin. Tästä syystä bloggaaminen onkin hyvää treeniä ja kommentistasi opin taas paljon uutta. Eniten hävettää tuo karkottaa-sanan väärin kirjoittaminen 😀

      Vastaa
      • Kanerva

        Rakentavaksi se oli tarkoitettukin! Huomasin vasta jälkikäteen, että kuulostin varsinaiselta besserwisseriltä, mikä en todellakaan halua olla! Pliis älä siis tunne lainkaan häpeää, vaan porskuta iloisesti eteenpäin. Ei kaikista ole bloginpitäjiksi, joten olet jo valmiiksi reipas. Onnea matkaan!

        Vastaa
  6. veerasaloheimo

    Hei ja kiitos postauksesta, siinä oli painavaa asiaa! Omalle seurantalistalleni kuuluvat lähinnä taloudesta kertovat blogit, joilta odotan opasmaista sisältöä, neuvoja ja vinkkejä. Näissä korostuu se, että pelkästään bloggaajan omasta itsestään tai omasta taloudesta kertominen ei riitä, vaan katse pitää kiinnittää lukijaan ja hyödyn sekä arvon tarjoamiseen heille.

    Vastaa
    • Heidi

      Kiitos kommentistasi Veera Saloheimo! Itse luen myös tuollaisia samanlaisia blogeja, joista toivon saavani mielenkiintoista ja opettavaista sisältöä. Sinun blogisi kuuluu siis myös tälle listalle 😉

      Vastaa
      • veerasaloheimo

        Kiva kuulla, että seuraat blogiani! Vuoroin vieraissa 😀

        Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This