Mitä tekisin jos saisin miljoonan?

mennessä 24.05.2020Muut talousaiheet3 Kommentit

Monet haaveilevat elämästä miljonäärinä, mutta kuinka moni on oikeasti tarkkaan pohtinut mitä tekisi/ostaisi jos saisi miljoonan? Veikkaan, että suurin osa sanoisi maksavansa lainat pois, ostavansa uuden asunnon ja auton, sekä matkustelevansa. Luulen että monet haluaisivat ennemmin tuhlata kaiken kuin sijoittaa sen.

Mitä me sitten tekisimme jos saisimme miljoonan?

me sijoittaisimme kaiken…

Yksi haave olisi sijoittaa koko miljoona hyvää osinkoa maksaviin yhtiöihin ja elää näillä tuotoilla. Esimerkiksi 6% osinkotuotolla saisi 60 000 euroa vuodessa. Tällä summalla pystyisimme ylläpitämään nykyistä elintasoamme, eikä töissä tarvitsisi käydä. Ajan voisi käyttää johonkin itselle mieluisaan harrastukseen ja tekemiseen, joka myöhemmin mahdollisesti voisi alkaa tuottamaan lisää rahaa, kuten esimerkiksi tämä blogi (ja miehellä on vastaavat omat projektit).

Emme siis hankkisi materiaa vaan laittaisimme rahan poikimaan lisää, jolloin saisimme aikaa ja vapautta tehdä mitä haluamme. Perinteisessä palkkatyössä ei olisi pakko käydä, vaan voisi itse valita mitä kaikella ajalla haluaa tehdä. Myös perheeseen olisi enemmän aikaa keskittyä. Näin ollen olisimme taloudellisesti riippumattomia.

Toisaalta kaikki tämä vapaa-aika houkuttaisi suurempaan kuluttamiseen, johon tuo vuosituotto ei kuitenkaan riittäisi. Ylimääräisiä hankintoja ei tuolla summalla tehtäisi vaan elinkustannukset pitäisi pysyä melko samoina. Vaarana olisi ettei sijoitustuotot kuitenkaan riittäisi elämiseen, jolloin töihin pitäisi palata tai sijoituksia alkaa myymään.

…tai tuhlaisimme lähes kaiken

Toinen vaihtoehto voisikin olla oman asunnon ostaminen, johon voisi kulua esimerkiksi puoli miljoonaa. Toki uuden asunnon sisustamiseen saisi uppoamaan rahaa. Myös uuden auton voisi ostaa. Sitten kun matkustaminen olisi sallittua ja turvallista, voisi myös lähteä matkalle ja ottaa vanhemmat ja sisarukset mukaan. Perheelle voisi ostaa myös lahjoja tai avustaa heitä joissain hankinnoissa. Tällöin suurin osa summasta olisi jo käytetty. Myös tästä omaisuudesta huolehtiminen kuluttaisi huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä kuukausittaiset menomme ovat tällä hetkellä.

Loput noin parisataa tuhatta voisi vielä kuitenkin sijoittaa. Töissä pitäisi kuitenkin silti yhä käydä. Toki tämäkin summa kasvattaisi jo hienosti salkkuamme ja voisimme myöhemmin tulevaisuudeessa haaveilla taloudellisesta riippumattomuudesta.

vaikea päätös

Onneksi (tai harmiksi) tällaista päätöstä ei tarvitse olla heti tekemässä, sillä tuskin olemme mistään miljoonaa saamassa, emmehän edes lottoa. Toki sijoitussuunnitelmamme mukaisesti, jos jatkamme kuukausittain saman summan sijoittamista kuin tähänkin asti ja pörssituotto pysyy samana saisimme miljoonan täyteen viisikymppisinä. Näin paljon korkoa korolle -ilmiö pääsee tässä ajassa vaikuttamaan (lue lisää ilmiöstä täältä ja täältä). Tällöin pitäisikin todella alkaa miettimään mitä tekisimme miljoonalla. Toki tässä vaiheessa meillä varmaan olisi jo asunto ostettu lainarahalla, joten tämä mietintä pitäisi tehdä aivan uusiksi.

 

Tiedätkö mitä sinä tekisit jos saisit miljoonan?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

3 Kommentit

 1. Janne

  Varmaan nakkaisin 50 tuhatta sivuun ns. tuhlausrahaksi kolmelle vuodelle. Loput osakkeisiin. Osinkovirralla sitten lungimmin yt-kierroksiin. Asunto maksettu ja nurkat täynnä turhaa, niin miksi ostelemaan lisää? Vain silloin, kun vanhan tilalle pitää saadaa uusi. Uskoisin että vain pakon edessä jäisin pois työelämästä, lähinnä yt-arpaisten päävoitto kouraan..Summan pienuuden vuoksi veikkaan että tulisin tylsistymään liikaa lepoloman jälkeen. Vaikka tuolla summalla voisi ostella jo hieman lisää, niin se olisi turhan harvoin. Työelämässä voisi ns. sopivaan tahtiin tuo ehkä riittää. Taas firessä voittosumman pitäisi olla kymmenkertainen, jotta viikottainen pilkkiminen toisi jotain ajankulua. Eli yksi tai kaksi noin 4000 euron toimaria viikossa.

  Vastaa
  • Heidi

   Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta 🙂

   Vastaa
 2. Lauri

  Luin muutaman kirjoituksesi läpi ja huomasin, että olet käsitellyt korkoa korolle -ilmiötä. Samoin tässä kirjoituksessa arvioit (ilmeisesti sijoituslaskureihin perustuen) saavuttavasi miljoona euroa noin 50-vuotiaana. Minua hämää näissä netistä löytyvissä laskureissa sekä myös tarjoamassasi korkoa korolle kaavassa niiden naiivisuus. Ne eivät huomioi inflaatiota eikä vuosittaista tuottojen hajontaa. Laskin montecarlo-simulaation avulla läpi tilanteesi arvioiden sinulla olevan nyt noin 50000 euroa sijoitettuna ja sen lisäksi arvioin että sijoitat 1250 euroa kuukaudessa seuraavat 22-vuotta (kirjoitat olevasi alle 30-v). Oletetaan keskimääräinen S&P-indeksin 8% tuotto, vähennettynä erilaisilla kuluilla (1%) ja keskihajonta 15. Sain sinulle ainoastaan 36% mahdollisuuden saada miljoona kasaan näillä tiedoilla verratuna sijoistuslaskureiden ”lupaamaan” miljoonaan. Pahinta tilanteessa on, että 22 vuoden kuluttua miljoona ei ole miljoona vaan esim. 1,5%-vuosittainen inflaatio olisi syönyt sen ostovoimasta jo suuren osan. Kun huomioidaan inflaatio, mahdollisuutesi edellä mainituilla lähtötiedoilla saada ”todellinen” miljoona eli nimellisarvoltaan 1,39 miljoonaa kasaan on ainoastaan 16%. Näin ollen keskimäärin saavuttaisit viisikymppisenä noin 600000 euroa nykyrahassa mitattuna. Tästä tietenkin otetaan vielä verot pois. Ei missään tapauksessa mitätön raha, mutta ei myöskään miljoona.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This