Säästämisen ja sijoittamisen ero
Miellätkö itsesi ennemmin säästäjäksi vai sijoittajaksi? Mikä ero näillä on? Kannattaako mieluummin säästää vai sijoittaa? Ja miten säästäjästä tulee sijoittaja?
Esimerkiksi rahastoihin sijoittamista kutsutaan usein myös niemellä rahastosäästäminen. Monet eivät ajattele olevansa sijoittajia, jos säästävät rahastoon. Mutta rahastoihin rahojen laittaminen on kuitenkin sijoittamista, koska siinä on riskinsä. Usein näitä termejä käytetään muutenkin sekaisin ja asiayhteydestä voi päätellä kumpaa tarkoitetaan.
Pelkästään säästämällä ei vaurastu, tai ei ainakaan kovin nopeasti.
Molempia toki kannattaa harrastaa, säästämistä ja sijoittamista. Mutta pelkkä säästäminen harvoin hyödyttää mitään, vaan siihen kannattaa ottaa tueksi myös säästettyjen rahojen sijoittaminen.
Pelkästään säästämällä ja pitämällä säästöjään tilillä ei kuitenkaan tienaa ylimääräistä. Vaikka kyseessä kuinka olisi säästötili ja sille maksettaisiinkin jopa pientä korkoa, eivät rahat useinkaan silti tuota niin paljon että tuotot ylittäisivät inflaation vaikutuksen.
Kaikki kannattaa aloittaa budjetin laatimisesta.
Jonkinlainen puskuri kannattaa aina pitää pankkitilillä, josta saat helposti ja nopeasti rahat käyttöön yllättävässä tilanteessa. Esimerkiksi työttömyys, kodinkoneen hajoaminen tai auton huolto ovat tilanteita joihin tarvitsee käyttää säästöjä. Kun sopiva summa on kerätty säästöön voi alkaa sijoittamaan. Säästä ensin siis vaikka muutaman kuukauden menoja vastaava summa talteen ja ala vasta sen jälkeen sijoittaa muut säästöön jäävät rahat.
Säästäminen kannattaa myös jos haluat säästää esim. häitä tai ulkomaanmatkaa varten. Tässä tapauksessa rahoja ei kannata sijoittaa. Sijoittamiseen liittyy aina riski ja lisäksi rahoja voi olla vaikea saada nopeasti käyttöön.
Listaamalla menosi ja tulosi, tiedät kuinka paljon rahaa jää tällä hetkellä säästöön. Voit myös miettiä, mistä karsimalla voisit säästää vielä enemmän. Kun tiedät paljonko jää säästöön ja mahdollinen puskuri on kerrytetty voit alkaa sijoittamaan.
Laita rahat tekemään töitä puolestasi.
Passiivinen indeksirahasto on yhtä helppo säästökohde kuin säästötili, mutta saat rahoillesi enemmän tuottoa. Sijoittamisen idea on, että raha tekee lisää rahaa eikä vain makaa tilillä menettämässä arvoaan.
Rahastoihin sijoittamisesta voi lähteä liikkeelle pienillä summilla kuukaudessa. Esimerkiksi voit aloittaa sijoittamalla 15€/kk ja pikkuhiljaa kasvattaa summa vaikka 100 euroon asti.
Aloittelijan kannattaa sijoittaa rahansa matalakuluisiin tai kuluttomiin indeksirahastoihin. Esimerkiksi Nordnetin superrahasto on täysin kuluton rahasto, josta aloittelijan on helppo aloittaa.
Jos taas sijoittajalla on aikaa, halua, kykyä tai ainakin motivaatiota perehtyä yhtiöihin, voi alkaa sijoittamaan yksittäisiin osakkeisiin.
Sijoittaminen on maratonjuoksua, ei pikajuoksua. Pikavoittoja on siis turha tavoitella, mutta sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Aloita heti vain kun pystyt tuloistasi säästämään edes muutaman kympin. Kun kuukausittain säästetty 20 euroa kertaantuu parikymmentä vuotta, korkoa korolle -ilmiö pääsee näyttämään voimansa.
Sijoittamisella luodaan turvaa tulevaisuudelle.
*postaus sisältää affiliate-linkkejä
Lue myös:
paljonko kuukausituloista tulisi säästää ja miten tähän päästään?
0 kommenttia