Paljonko kuukausituloista tulisi säästää ja miten tähän päästään?

mennessä 10.06.2018Säästäminen2 Kommentit

Jotta voisit elää taloudellisesti turvattua elämää, on osa tuloista laitettava sivuun. Säästäminen on siis yksi tärkeimmistä rahataidoista.

Talouselämän artikkelissa esitetään, että 35-vuotiaana pitäisi olla säästettynä vuoden palkkatuloja vastaava summa. 45-vuotiaana pitäisi säästöistä löytyä jo kolmen vuoden palkat. 55-vuotiaana säästettynä pitäisi olla viiden vuoden palkkatulot. Suosituksen mukaan eläkkeelle jäädessään 67-vuotiaana pitäisi olla kahdeksan kertaa vuosipalkka säästettynä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää, että säästämisen aloittaa 25-vuotiaana ja aluksi säästöön pitäisi laittaa 6 prosenttia vuosipalkasta. Osuutta pitää nostaa vuosittain, kunnes säästöihin menee 12 prosenttia vuosipalkasta.

Toisaalta monissa budjeteissa esitetään säästöprosentiksi jopa 20% kuukauden nettotuloista.

Suomessa yleisin palkka on noin 2500 euroa. Jos kykenet tästä säästämään 20%, jää sinulle kuukaudessa 500 euroa säästöön. Tämä tekee vuodessa jopa 6000 euroa. Sijoittamalla nämä rahat, voit saada 12 vuodessa yli 100000 euroa (kun oletetaan, että vuosituotto on 7%).

Paljonko kuukausipalkasta jää säästöön eri säästöasteilla

Olipa säästöaste-tavoitteesi mikä tahansa, yksinkertaistettuna tavoitteen voi saavuttaa kahdella tavalla:

Karsi menoistasi tai kasvata tulojasi

Menojen karsiminen onnistuu perinteisesti siten, että kilpailutat vakuutukset, sähkön (esim. osoitteessa www.sahkon-kilpailutus.fi), puhelin- ja nettiliittymän, vertailet kaupassa hintoja ja ostat edullisempia tuotteita, sekä karsit muista mahdollisista kohteista pieniä summia. Tällä tavoin pienistä asioista säästämällä voit lopulta saada suuriakin summia säästöön. Aloita laatimalla itsellesi kuukausibudjetti ja tarkastelemalla mahdollisia säästökohteita.

Vaihtoehtoisesti voit säästää radikaalisti yhdestä tai kahdesta suuresta asiasta, jolloin voit saada 20% tuloistasi säästöön. Yleensä näin radikaali säästäminen vaati joko oman auton käytöstä luopumista tai asumista huomattavasti halvemmalla.

Auton kustannukset voivat yllättää monet ja jos autoa ei todella tarvitse, siitä luopumista kannattaa harkita säästö- ja ympäristösyistä.

Monesti isoimmat kulut liittyvät asumiseen. Joten asumiskustannuksissa voi säästää suuria summia tinkimällä joko asunnon koossa tai sijainnissa. Hyvien kulkuyhteyksien varressa sijaitsevassa lähiössä asuntojen hinnat ja vuokrat ovat usein huomattavasti kaupungin keskustaa edullisemmat.

Jos et kuitenkaan ole valmis karsimaan menojasi, niin tulojen kasvattaminen on myös toimiva keino saada enemmän rahaa säästöön. Jotta rahaa jäisi säästöön, tämä edellyttää sen, että kulutustottumuksesi pysyvät nykyisellään.

Tulojen kasvattaminen onnistuu esimerkiksi neuvottelemalla itsellesi parempi palkka tai vaihtamalla työpaikkaa, jos muualla maksetaan enemmän. Monet tekevät myös päätoimisen työn ohella sivutyötä, jotta tuloja saisi enemmän. Hyvä tapa on myös hankkia joitain muita pieniä lisätulon lähteitä, vinkkejä tähän saat mm. blogini suosituimmasta postauksesta.

Tärkeintä on aloittaa säästäminen

Ei kannata huolehtia siitä, kuinka paljon pystyt kuukaudessa säästämään. sillä pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Oli summa sitten 15 tai 150 euroa, tärkeintä on että aloitat säästämisen. Esimerkiksi Nordnetin superrahaston minimimerkintä on vain 15€. Säästetty summa kyllä kasvaa ajan myötä suuremmaksi korkoa korolle ilmiön takia.

Kuten yllä esitetystä taulukosta huomaa, jopa 1000 euron kuukausituloilla voi säästää 20 euroa, vaikka säästöaste olisikin vain 2%. Tälläkin summalla siis voi ja kannattaa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen.

Palkkapäivänä kannattaa heti siirtää säästösumma erilliselle tilille. Samalla kun maksat laskuja, muista maksaa myös itsellesi. Maksu säästötilille on kuin yksi lasku muiden joukossa. Näin et unohda siirtää rahaa säästötilillesi myöhemmin, vaan saat samalla hoidettua säästöjen kartoittamisen.

Kuinka suuren osan kuukausituloistasi sinä laitat säästöön?

Lue myös: MIKSI VALITA NORDNET?

Lue myös: PIENILLÄ TULOILLA SÄÄSTÄMINEN JA SIJOITTAMINEN

Lue myös: EI NE SUURET TULOT, VAAN PIENET MENOT

Lue myös: SÄÄSTÄMINEN JA SIJOITTAMINEN – MIKÄ MINUA MOTIVOI?

*postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

 1. Petra Kortelainen

  Kiitos hyvästä blogistasi! Tämä lause jäi tässä kirjoituksessa vähän häiritsemään: ”Suomessa yleisin palkka on noin 2500 euroa. Jos kykenet tästä säästämään 20%, jää sinulle kuukaudessa 500 euroa säästöön.” 2500€ on tosiaankin aika lähellä suomalaisten mediaanipalkkaa, mutta bruttona. Nettona 2500€ ansaitsevalle jää käteen veroprosentista riippuen paljon vähemmän. Minun palkkani on suunnilleen tuon verran ja käteen jää noin 1700-1800€. Siitä kun säästän 20%, säästöön jäisi n. 350€ kuukaudessa.

  Vastaa
  • Heidi

   Kiitos kommentistasi Petra Kortelainen! 🙂 Olet oikeassa, olen melko paljon yksinkertaistanut summia tuota esimerkkiä varten.

   Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This