Säästöaste kertoo taloutesi tilan

mennessä 13.09.2020Säästäminen0 Kommenttia

Jos olet lukenut paljon raha-aiheisia blogeja tai muuta mediasisältöä, et ole voinut olla välttymättä termiltä säästöaste. Tiedätkö mitä se tarkoittaa? Entä tiedätkö oman säästöasteesi? Mitä merkitystä sillä sitten on?

 

Miten säästöaste lasketaan?

Lyhyesti sanottuna säästöaste kertoo säästöön jäävän rahamäärän suhteessa tuloihisi. Se on siis se prosenttiosuus jonka pystyt säästämään tuloistasi. Eli matemaattisesti ilmaistuna:

((nettotulot – menot) / nettotulot )* 100% = säästöaste

Jos siis nettotulosi ovat 2000 €/kk ja säästät 200€, on säästöasteesi 10%. Jos taas säästät 1000€, on säästöasteesi 50%. Jos rahaa ei jää ollenkaan säästöön tai elät velaksi on säästöaste 0 tai negatiivinen.

Säästöaste ei siis kerro säästöön jäävää euromäärää. Tällöin pienilläkin tuloilla voi olla iso säästöaste ja päinvastoin suurilla tuloilla pieni säästöaste. Merkitystä on vain tulojen ja menojen erotuksella.

Voit laskea oman säästöasteesi yllä esitetyllä tavalla. Tai voit antaa Excel-pohjan tehdä sen automaattisesti puolestasi.

 

Mikä on hyvä säästöaste?

Kun olet saanut selville oman säästöasteesi, mietit varmaan onko se hyvä vai huono. Mitään yhtä oikeaa hyvää säästöastetta on vaikea antaa, sillä se riippuu niin paljon jokaisen tulotasosta ja elämäntyylistä. 

Mutta olen sitä mieltä, että jokaisen tulisi pyrkiä 10 prosentin säästöasteeseen. 1500 euron nettopalkalla tämä tarkoittaa 150 euroa säästöön ja 3300 euron nettopalkalla 330 euroa säästöön. 

Tällä säästöasteella pystyt kasvattamaan taloudellisen puskurin, joka turvaa taloutesi vaikeina aikoina. Ja jos puskuri on kunnossa, voit aloittaa sijoittamisen, jolla taas saat luotua taloudellista turvaa ja vapautta tulevaisuuteen.

Meidän perheen säästöaste on parhaimmillaan ollut 75% ja huonoimmillaan pakkasen puolella. Tulomme ja menomme vaihtelevat kuukaudesta toiseen, mutta keskimäärin säästöaste on ollut lähellä 50 prosenttia. Tällä hetkellä se on kuitenkin alhaisempi, sillä olen hoitovapaalla. Koska tulot ovat tippuneet, yritämme pitää myös menot pieninä, jotta saamme edes jonkin verran rahaa säästöön. 

Jos kuitenkin säästöasteesi on tällä hetkellä nolla, suosittelen alkaa säästämään ensin 2% tuloistasi ja kasvattamaan sitä pikkuhiljaa kohti 10 prosenttia. Ja kuka tietää vaikka innostuisit säästämisestä ja saisit summaa kasvatettua entisestään. 

 

Mikä merkitys säästöasteella on?

Nyt saatat miettiä, että miksi sinun pitäisi tietää säästöasteesi ja mitä merkitystä sillä on kuinka paljon säästät. 

Tavallaan ei olekaan merkitystä, mikäli säästäminen sujuu sinulta luonnostaan ja on johdonmukaista. Jos taloustilanteesi on hyvässä kunnossa ja rahaa jää reilusti säästöön, ei ole välttämätöntä laskea säästöastetta. Toisaalta tässä tapauksessa säästöasteen tietäminen motivoi sinua jatkamaan samaa linjaa.

Jos taas säästäminen on sinulle vaikeaa ja tuhlaat yleensä kaikki ylimääräiset rahat, on säästöasteeseen hyvä kiinnittää huomiota. Se auttaa sinua ylläpitämään säännöllistä säästämistä ja muistuttaa laittamaan rahaa säästöön ja sijoituksiin.

Säästäminen saattaa monella unohtua arjessa. Ennen kuin maksat laskut ja muut pakolliset menot, siirrä itsellesi säästöön määrittelemäsi säästöasteen suuruinen osuus. Tällöin säästäminen tulee varmasti tehtyä eikä rahoja tule tuhlattua mihinkään ylimääräiseen.

Lisäksi säästöastetta tarkastelemalla hahmotat helposti taloudellisen tilanteesi. Näet sen avulla kuinka suuri osuus tuloistasi menee kulutukseen ja kuinka suuri osuus säästöön. 

Tekemässäni Excel-pohjassa näet helposti yhdestä kuvaajasta säästöasteesi kuukausittain.

 

Jos tavoitteenasi on taloudellinen riippumattomuus, on säästöasteen tarkastelu tärkeää. Tällöin säästäaste pitää kuitenkin olla huomattavasti korkeampi kuin 10%. Mutta tästä kirjoittelen myöhemmin kokonaan oman artikkelin. 

Jos haluat kasvattaa säästöastettasi sinulla on kaksi vaihtoehtoa: pienennä menojasi tai kasvata tulojasi. Loppujen lopuksi vain näiden kahden erotuksella on merkitystä säästöasteeseen.

 

Mikä on sinun säästöasteesi?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This