Talouselämä-lehden kolumni: Numerotaitoja tarvitaan nyt

mennessä 15.05.2022Muut talousaiheet0 Kommenttia

Uusin kolumnini julkaistiin reilu viikko sitten Talouselämä lehdessä ja nettisivulla. 

Lue tästä: Heidi Sipari: Suomalaiset tarvitsevat numerotaitoja – Kokeile, saatko prosenttitehtävät oikein

En ehtinyt viime viikonloppuna tekemään aiheesta blogipostausta, joten nyt voisin hieman kirjoitella lisää tästä aiheesta.

Lue myös aiemmat kolumnini:

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: RIITTÄÄKÖ OMA TYÖELÄKE?

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: ET TARVITSE RIKASTA PRINSSIÄ – KAIKILLA ON MAHDOLLISUUS VAURASTUA

Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.

Lisäksi lehden toimittaja teki minusta haastattelun, joka on luettavissa nettisivuilla:

Talouselämä: Mikä on turhin rahareikä, johon tuoreet vanhemmat hukkaavat rahojaan? – Talouselämän uusi vieraskolumnisti Heidi Sipari kertoo

 

Suomalaiset tarvitsevat numerotaitoja

Tässä kolumnissa pohdin sitä ovatko suomalaiset numerotaidottomia ja mitä siitä seuraa, sekä millaisia numerotaitoja aikuisen tulisi hallita. 

Minua usein hämmentää kuinka huonosti ihmiset osaavat aivan peruslaskutoimituksia. Varsinkin prosenttilasku-osaaminen tuntuvat olevan monella ihan kateissa. Kaupassa ei esimerkiksi osata laskea alennusprosentteja. Nykyään toki jokaisella kulkee mukana älypuhelin, jonka voi laittaa laskemaan sinun puolesta tai sitten kaupassa saattaa olla valmiiksi alennusprosenttitaulukko josta hinnan voi tarkistaa. Nämä ovat tottakai käteviä apuvälineita. Mutta siitä huolimatta olen sitä mieltä, että jonkinlainen ymmärrys tulisi olla myös itsellään. Laskimet voivat nimittäin tehdä virheitä. Tärkeää olisi siksi pystyä itse laskemaan edes jonkinlainen arvio. Riittää että osaa arvioida edes karkean tuloksen, eikä sokeasti luota vain laskimeen.

Prosenttilaskujen lisäksi monella on vaikeuksia ymmärtää lukuihin ja laskemiseen liittyviä peruskäsitteitä, kuten esimerkiksi mitä tarkoittaa prosenttiyksikkö, eksponentiaalinen kasvu tai korkoa korolle. Lisäksi hyvin suurten tai hyvin pienten lukujen ymmärtämisessä saattaa olla hankaluuksia. 

Matemaattisia taitoja tarvitaan myös tilastojen lukemisessa ja tulkitsemisessa sekä loogisessa päättelyssä. Nämä ovat taitoja, joita olisi hyvä kehittää, jotta voi ymmärtää enemmän ympäröivää maailmaa, eikä usko jokaista eteen tulevaa väitettä.

Yksi minua suuresti ärsyttävä asia on todennäköisyyksien ymmärtämisen puute. Esimerkiksi lottovoiton todennäköisyys ei ole 50%, joko voitan tai en voita, vaan niinkin häviävän pieni kuin 0,000005 %. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka kovasti ihmiset uskovat mieluummin sattumaan kuin todennäköisyyksiin.

Nyt saatat kuitenkin ajatella, että mitä sitten. Eihän minun tarvitse ymmärtää matematiikka ja kännykkäkin osaa laskea laskut puolestani. Olen kuitenkin eri mieltä.

On varsin ymmärrettävää, että nämä taidot unohtuvat jos ei niitä arjessa käytä. Siksi kaikkea ei pitäisi ulkoistaa laskimille vaan aina välillä harjoittaa myös omia aivoja.

Kuten kolumnissakin kirjoitan elämässä on kovin vaikea pärjätä, jos on aivan numerotaidoton. Matematiikka on koko ajan ympärillämme ja siitä on valtavasti apua erilaisissa arjen tilanteissa, kaupassa käymisestä ruoanlaittoon ja sijoittamisesta veroilmoituksen täyttöön. 

Ymmärrystä luvuista ja laskemisesta tarvitaan budjetoinnissa ja omien varojen hallinnassa. Jos siis haluat hoitaa raha-asiat hyvin, sinun tulisi osata edes peruslaskutoimituksia ja ymmärtää peruskäsitteitä. Kolumnista voit lukea lisää millaisia matematiikan perusasioita jokaisen tulisi hallita.

Lopuksi kuitenkin haluan muistuttaa, että omaa taloutta ei hallita tietenkään pelkillä luvuilla, vaan oma mieli on pääroolissa. Jos sinulla ei ole yhtään motivaatiota, niin ei auta vaikka kuinka hyvin osaisit laskea.

 

Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.

Kerro mitä mieltä olet aiheesta. Osaavatko ihmiset tarpeeksi lukuihin ja laskemiseen liittyviä perusasioita?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This