Millaisia summia kannattaa sijoittaa

mennessä 17.11.2019Sijoittaminen1 Kommentti

Onko sijoittaminen alkanut kiinnostamaan, mutta mietit vielä että millaisilla summilla pääset alkuun? Kannattaako pienillä summilla edes aloittaa vai pitäisikö ensin kerätä isompi pääoma? Millä summilla kannattaa ostaa osakkeita ja millä rahastoja? Voivatko kulut syödä mahdolliset tuotot?

Tässä postauksessa avaan hieman sijoittamisen kuluja ja millä summilla sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin.

Millaisia summia kannattaa sijoittaa?

Ensinnäkin muista, että sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja aloituspäätöstä ei kannata viivytellä. Milloin kannattaa aloittaa sijoittaminen? -postauksessani kerron yleisimpiä (teko)syitä, miksi sijoittamista ei ole aloitettu ja mikä tuntuu olevan esteenä. Kerron ratkaisuja näihin esteisiin ja annan vinkkejä miten päästä alkuun. Paljastan myös milloin on se juuri oikea aika aloittaa sijoittaminen.

Aloita siis sijoittaminen heti, mutta muista vertailla kulut. Jokaisella palveluntarjoajalla on erilaiset kulut rahasto- ja osakekaupoille. Tutustu siis oman pankkisi kuluihin huolella. Itse suosin Nordnettiä, sillä heidän arvo-osuustilinsä on täysin ilmainen ja kaupankäyntihinnasto on selkeä. Tiedän siis tasan tarkkaan kuinka paljon (tai vähän) kaupankäynti ja muut palvelut maksavat, eikä yllättäviä kuluja tule. Markkinoilta löytyy Nordnettiä hieman edullisempiakin palveluntarjoajia, mutta itse olen ollut tyytyväinen heidän hinnoitteluunsa.

Isot summat osakkeisiin, pienet rahastoihin

Osakekaupoissa nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kulut pitäisi olla enintään yhden prosentin. Jos siis ostat osakkeita 200 eurolla ja ostotoimeksianto kustantaa 9€, niin kuluihin menee lähes 5% pääomastasi, joka on todella paljon. Eli kulujen ollessa 9€, kannattaa osakkeita ostaa vähintään 900 eurolla. 

Nordnetissä kulut vaihtelevat tasostasi riippuen. Eli mitä enemmän käyt kauppaa, sitä alhaisemmat ovat kaupankäyntikustannuksesi. Yleisimmin tavallinen asiakas on joko tasolla 3 tai 4. Tasolla 3 kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä on 0,15%, kuitenkin vähintään 7€. Tasolla 4 kaupankäyntipalkkio on 0,20%, kuitenkin vähintään 9€. Näillä tasoilla osakkeita kannattaisi siis ostaa vähintään 700 tai 900 eurolla. 

Tarkista siis huolella oman pankkisi hinnasto: maksaako arvo-osuustilin ylläpitäminen, mitkä ovat rahastojen kulut ja paljonko kaupankäyntipalkkio ovat.

Jos sinulla ei vielä arvo-osuustiliä ole, niin kannattaa tarttua Nordnetin uuden asiakkaan etuun. Uutena asiakkaana käyt kauppaa kaksi ensimmäistä kuukautta parhaalla palkkiotasolla, jossa kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä on vain 0,06% minimipalkkion ollessa 3€. Eli tällä tasolla jo 300 eurolla on kannatavaa ostaa osakkeita. Jos siis haluat tutustua edullisesti ja pienellä alkupääomalla osakesijoittamiseen, niin kannattaa lähteä tästä liikkeelle.

Usein puhutaan myös tuhannen euron nyrkkisäännöstä. Eli 1000 euron sijoitussummat osakkeisiin ja pienemmät rahastoihin. Toki 1000€ voi aivan yhtä hyvin jakaa muutamaan pienempään rahasto-ostoon.

Itse sijoitan muutamia satoja euroja kuukaudessa eri rahastoihin, pääasiassa täysin kuluttomaan Nordnetin superrahastoon. Lisäksi ostan silloin tällöin jonkin yhtiön osakkeita noin tuhannella eurolla. Näin kaupankäyntikulut pysyvät maltillisena.

Muista kuitenkin, että vaikka sijoitettavana olisi kuinka isoja summia ei osakekaupoille tarvitse silti lähteä. Voit aivan yhtä hyvin sijoittaa pelkästään erilaisiin rahastoihin. Tämä onkin aloittelijalle usein helpompi ja edullisempi vaihtoehto. Esimerkiksi Nordnetissä voit sijoittaa rahastoihin minimissään 15 euroa, joten jo pienillä summilla voi ja kannattaa aloittaa. Muista kuitenkin vertailla myös rahastojen kulut, ettet maksa turhasta. 

Muista hajautus

Ennen kuin laitat kuitenkaan kaikkia rahojasi osakkeisiin tai rahastoihin, muista jättää pankkitilille myös puskurirahaa. Näin sinun ei tarvitse olla heti myymässä sijoituksiasi mikäli elämässä tulee vastaan kiperä taloudellinen tilanne.

Tämän lisäksi älä sijoita koko pääomaasi kerralla yhteen kohteeseen. Sijoittamisessa tärkeintä on hajautus, jolla pienennät riskiä. Muista siis ostaa osakkeita tai rahastoja erissä.

Jos siis sijoitettavana on 10 000€ ei koko summalla kannata kerralla ostaa yhden yhtiön osakkeita. Jaa summa vaikka kymmenelle kuukaudelle ja osta muutaman eri yrityksen osakkeita.

Jos taas sijoitettavana on 1000€, mutta et halua ostaa osakkeita, jaa tämäkin summa useammalle kuukaudelle ja osta rahastoja erissä.

*postaus sisältää affiliate-linkkejä 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

1 Kommentti

 1. Penni

  Nordeassa kaupankäyntikulut ovat aina korkeintaan 1%.

  Periaatteessa siis jopa alle 100 euron hintaiset suorien osakkeiden ostoerät ovat täysin mahdollisia, eivätkä kulut nouse kohtuuttomiksi.
  Kokonaan toinen juttu on se, kuinka moni ostaa osakkeita niin pienillä summilla.

  Korkeintaan voisin ajatella jotain pientä aloituspottia johonkin erittäin riskiseen ja erittäin volatiiliin osakkeeseen.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This