Miten valita rahastoja?

mennessä 21.02.2021Sijoittaminen1 Kommentti

Usein aloittelevien sijoittajien keskuudessa törmää kysymykseen, että miten aloittaa rahastosijoittaminen ja miten valita ne itsellensä sopivimmat rahastot.

Rahastosijoittamista usein markkinoidaan osakesijoittamista helpompana ja aloittelijoille sopivana. Kuitenkin ongelmaksi usein nousee se, että miten se sijoittaminen sitten käytännössä tapahtuu ja mistä löytää rahastoja.

Tässä postauksessa neuvon aloittelijoita kädestä pitäen, että miten aloittaa rahastosijoittaminen ja tehdä siitä mahdollisimman vaivatonta jatkossakin. Kyseessä siis konkreettisia ohjeita, joita itse olisin kaivannut nelisen vuotta sitten.

Pidemmittä puheitta, eiköhän mennä asiaan.

Mihin rahastot sijoittavat?

Kerrataan aluksi lyhyesti, mitä rahastot ovat. Sijoitusrahasto koostuu arvopapereista. Sijoitusrahaston salkunhoitajat sijoittavat rahastoon sijoitetut varat rahaston sijoituspolitiikan mukaisesti.

Rahastot voivat sijoittaa esimerkiksi:

 • Eri omaisuusluokkiin:
  • osakkeisiin, korkoihin, raaka-aineisiin, kiinteistöihin, metsään tai näiden yhdistelmiin
 • Eri maantieteellisille alueille:
  • Suomeen, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Aasiaan, kehittyville markkinoille, koko maailmaan jne.
 • Erilaisia strategioita hyödyntäen:
  • Suurin yhtiöihin, pieniin yhtiöihin, arvo-yhtiöihin, laatuyhtiöihin, kasvuyhtiöihin, osinkoyhtiöihin jne.

 

Valitse pankki tai rahastovälittäjä

Usein oma pankki on tuttu ja turvallinen ratkaisu, jossa rahastojen osto sujuu helposti. Pankit myös tarjoavat näppäriä mikrosäästämisen palveluita, joissa tietty osuus korttisostoksista siirtyy automaattisesti säästöön. 

Vaikka oma pankki saattaa aluksi tuntua helpoimmalta ratkaisulta, kannattaa kuitenkin vertailla myös muita arvopaperi- ja rahastovälittäjiä. Usein pankkien omat (aktiiviset) rahastot voivat olla todella kalliita ja voitolle jää vain pankki. Rahaston hallinnointikulut siis saattavat syödä tuottosi, jolloin sinulle jää käteen entistä vähemmän. Suosittelen siis oikeasti vertailemaan kuluja ennen kuin sijoitat mihinkään.

LUE MYÖS: ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT – MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?

Vaihtoehtoina perinteisille pankeille on olemassa pelkästään arvopaperi- ja rahastokauppaan erikoistuneita yrityksiä, kuten Nordnet. Itse käytän ja suosittelen muillekin Nordnettiä, sillä sen käyttäminen on helppoa ja kulurakenne on selkeä ja edullinen. Lisäksi Nordnetiltä saat markkinoiden ainoat täysin kuluttomat rahastot.

LUE MYÖS: MIKSI VALITA NORDNET?

 

Avaa arvo-osuustili

Omaan pankkiin ei välttämättä tarvitse avata erillistä arvo-osuustiliä, vaan voit ostaa rahasto-osuuksia suoraan. Jos kuitenkin päädyt käyttämään, jotain muuta palvelua, niin sinun on avattava arvo-osuustili. Se on erillinen tili, jonka kautta hoidat rahasto- ja halutessasi myös osake-kaupankäynnit.

Valittavana on myös osakesäästötili, mutta nimensä mukaisesti sen kautta voit sijoittaa vain osakkeisiin. Jos siis haluat sijoittaa rahastoihin, muista valita arvo-osuustili. Mikään ei kuitenkaan estä sinua avaamasta molempia.

 

Kokeile Nordnetin rahastojen valinta -palvelua

Seuraavaksi sinun tulisi päättää mihin rahastoihin haluat sijoittaa. Vaihtoehtoina on satoja tai jopa tuhansia rahastoja. Rahastot eroavat toisistaan sen perusteella mihin maantieteelliseen alueeseen ne sijoittavat, mille toimialoille ne sijoittavat, minkä kokoisiin yrityksiin ne sijoittavat, minkä arvojen perusteella ne sijoittavat jne. Rahastot voivat olla aktiivisia, jolloin salkunhoitaja tekee aktiivista kaupankäyntiä rahaston ehtojen mukaisesti, tai passiivisia, jolloin rahasto seuraa valitsemaansa indeksiä. Kaikki edellä mainitut asiat siis vaikuttavat rahaston kuluihin ja sen tavoittelemaan tuottoon.

Miten sitten löytää kaikkien näiden joukosta ne parhaimmat, jotka tukevat omaa sijoitusstrategiaa?

Mitään yksiselitteistä vastausta tähän minulla ei ole antaa. Voit tehdä kaiken työn manuaalisesti ja vertailla rahastojen sisältöä ja ehtoja. Tai lukea suosituksia erilaisista sijoitusaiheisista medioista.

Tai sitten voit antaa Nordnetin uuden palvelun tehdä työt puolestasi. Nordnet on ottanut käyttöön uuden kätevän palvelun, joka etsii sinun kritereihisi sopivat rahastot puolestasi. Toki sinun täytyy aina itse tarkistaa rahaston ehdot, mutta saat ainakin hyviä ehdotuksia mihin voisit sijoittaa. Palvelu siis suosittelee sinulle rahastoja, joihin voit automatisoida kuukausisäästämisen. Kuukausisäästäminen on sijoittamista sen helpoimmassa muodossa.

Ensimmäisenä pääset valitsemaan tavoitteesi (mm. taloudellinen riippumattomuus, parempi tulevaisuus jälkikasvulle, unelmien koti jne.). Seuraavaksi määrittelet sijoitushorisonttisi, eli sen kuinka pitkään suunnittelet säästäväsi. Ja sen, kuinka paljon säästät kuukaudessa. Sitten palvelu tekee sinulle ehdotuksen rahastojakaumasta (Suomi, Maailma, Kehittyvät markkinat vai korot), voit tässä vaiheessa myös itse muokata jakaumaa. Tämän jälkeen pääset vielä valitsemaan itsellesi tärkeitä kriteereitä rahastojen valinnassa (mm. vastuullisuus, korkein historiallinen tuotto jne.). Lopuksi palvelu tekee sinulle ehdotuksen sopivista rahastoista. Samalla näet kätevästi kaikkien rahastojen kulut sekä historiallisen kehityksen. 

Muista tutustua huolella rahastoehdotuksiin. Voit myös muuttaa rahastoja heti tai koska tahansa myöhemmin. Kun olet hyväksynyt rahastot, pääset tekemään niihin kuukausisäästösopimuksen, jossa tililtäsi siirtyy automaattisesti kuukausittain määrittelemäsi summa. 

Bonukseksi Nordnetillä on käynnissä arvonta, jossa arvotaan kaikkien uuden palvelun kautta kuukausisäästösopimuksen aktivoineiden kesken joka kuukausi (1.2. – 30.4.2021) viisi henkilöä, jotka voittavat itselleen 100 € rahastolahjakortin. Lue lisää!

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahastoihin tekemiesi sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

 Kokeile rahastojen valinta -palvelua ilmaiseksi!

 

Rahastojen valinta itse

Jos et päädy käyttämään Nordnetin palvelua, niin voit toki aina valita rahastot itse. Tässä muutamia kriteereitä valintaan. Toki nämä kannattaa silti huomioida, vaikka käyttäisitkin Nordnetin valmista palvelua.

Muista hajautus. Rahastot itsessään on jo hyvin hajautettu, mutta kannattaa silti sijoittaa enemmän kuin yhteen rahastoon. Jos rahastot sijoittavat kovin suppealle alueelle, niin saatat tarvita useammankin rahaston. Valitse eri toimialajoa tai maantieteellisiä alueita.

LUE MYÖS: HAJAUTTAMINEN PIENENTÄÄ SIJOITUSTEN RISKIÄ

Vertaile kuluja. Tämä on ehdottoman tärkeää rahastojen valinnassa. Tuottoihin et voi vaikuttaa, mutta kuluihin voit. Korkeat kulut saattavat välillä olla perusteltuja, jos rahasto sijoittaa johonkin harvinaisempaan kohteeseen tai olet oikeasti varma, että rahasto peittoaa markkinatuoton. Muussa tapauksessa kulut kannattaa minimoida. Itse ainakin suosin edullisia indeksirahastoja.

Katso ehdot. Tutustu myös tarkkaan rahaston avaintietoesitteeseen. Sinun tulee ymmärtää mihin sijoitat.

Yksi tapa etsiä sijoituskohteita on katsoa, mihin hyvin menestyneet sijoittajat ovat sijoittaneet. Erilaisista keskusteluryhmistä voit saada ideoita tai Nordnetistä näet Shareville top-sijoittajien suosikkirahastot tai Nordnetin suomalaisasiakkaiden suosituimmat rahastot.

 

Jatka säännöllistä sijoittamista

Mihin tahansa rahastoihin päätätkään sijoittaa, muista jatkaa säännöllistä sijoittamista. Tällöin tulet huolehtineeksi myös ajallisesta hajauttamisesta. Helpoiten säännöllinen sijoittaminen onnistuu automatisoidun kuukausisäästämisen avulla.

LUE MYÖS: RAHASTOKUUKAUSISÄÄSTÄMINEN ON HELPPOA SIJOITTAMISTA (ARVONTA)

Miten sinä valitset rahastot?

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

 

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

1 Kommentti

 1. Santtu

  Omat rahastosijoitukseni ovat Osuuspankissa (pienikuluisia indeksejä), Seligsonilla (mm. Top 25 Brands on minun makuun) ja Nordnetissä (mm. Suomi-indeksi joka vielä toistaiseksi!! on kuluton). Ja S-ketjun bonukset menevät S-rohkeaan, mitä en jostakin syystä koe rahastona vaan säästötilinä. Vaikka rahasto se kyllä on.

  Hajautan myös välittäjiä, koska maksut ja ehdot tuppaavat muuttumaan enkä halua joutua yhtäkkiä vaihtamaan kaikkien rahastojeni välittäjää, jos kulut yhtäkkiä nousevat radikaalisti.

  Jos pitäisi valita vain ja ainoastaan yksi välittäjä, niin kisa olisi kova Op:n ja Seligsonin välillä.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This