Miten vauva vaikuttaa perheen talouteen

mennessä 6.10.2019Perheen talous0 Kommenttia

Uusi perheenjäsen laittaa perheen talouden aivan uusiksi. Syntyvä lapsi aiheuttaa uusia kustannuksia samalla kun tulotaso muuttuu. 

Tässä postauksessa käyn läpi millaisia kuluja lapsen myötä tulee. Sekä mitä tukia ja kuinka paljon perhe saa. Seuraavassa postauksessa sitten käydään tarkemmin läpi miten varautua näihin muutoksiin.

 

Tulojen muutos

Lapsen syntymän myötä tulot muuttuvat ja saat valtiolta erinäisiä tukia. Viimeistään 30 päivää ennen lapsen arvioitua syntymää äiti jää äitiysvapaalle, joka kestää noin 4 kuukautta. Tämän jälkeen jompikumpi vanhemmista voi halutessaan jäädä vanhempainvapaalle, joka päättyy lapsen ollessa noin 9 kuukauden ikäinen. Vanhempainvapaan päätyttyä voi jompikumpi vanhemmista tai esimerkiksi lapsen mummi jäädä hoitamaan lasta kotiin hoitovapaalla tai lapsi voidaan laittaa päivähoitoon. Isyysvapaa on vapaaehtoinen, enintään 9 viikon mittainen vapaa, joka tulee pitää lapsen syntymän ja 2-vuotissyntymäpäivän välissä. Siitä enintään 18 päivää voi pitää samaan aikaan lapsen äidin ollessa kotona joko äitiys- tai vanhempainvapaalla.

Lue lisää Kelan sivuilta.

Äitiysraha

Työnantajasi voi maksaa täyttä palkkaa osittain äitiysloman ajalta. Selvitä siis työnantajaltasi saatko palkkaa äitiysloman ajalta.

Kela maksaa korotettua äitiysrahaa ensimmäiseltä 56 arkipäivältä. Tuen suuruus on noin 90% palkastasi.

Tämän jälkeen Kela maksaa päivärahaa tuloistasi riippuen 27,86 – 116,99 €/pv (vuonna 2019).

Esimerkiksi 3000€ kuukaudessa tienaava saa ensimmäiseltä kahdelta kuukaudelta noin 2700€/kk (olettaen ettei työnantaja maksa palkkaa) ja lopulta ajalta noin 2200€/kk.

Isyysraha

Työnantaja voi maksaa palkka myös isyysvapaan ajalta. 

Muuten Kelan tuki isälle on myös tuloista riippuen 27,86 – 116,99 €/pv.

Vanhempainraha

Myös vanhempainrahaa saa jompi kumpi vanhemmista 27,86 – 116,99 €/pv.

Kotihoidontuki

Hoitovapaalle jäädessä olet oikeutettu kotihoidontukeen, joka on 338,34€/kk. Lisäksi voit mahdollisesti saada kuntalisää, jonka määrä ja myöntämisedellytykset ovat kuntakohtaisia.

Lapsilisä

Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Ensimmäisestä lapsesta saat 94,88 €/kk. Lisäksi voit saada tähän yksinhuoltajakorotuksen 53,3 €, jos et ole avo- tai avioliitossa lapsen isän kanssa.

Äitiysavustus

Kaikkien edellä mainittujen tukien lisäksi saat äitiysavustuksen, jonka voit valita otatko äitiyspakkauksen vai 170 euron verottoman rahasumman. Äitiyspakkauksen arvo on huomattavasti tuota summaa suurempi, jonka takia se on useimmiten järkevämpi valinta. Varsinkin esikoisen kohdalla useimmat valitsevat pakkauksen. Jos perheessä on jo useampi lapsi tai muuten vain jo ennestään paljon vauvan tavaroita, voi siinä tapauksessa äitiysavustus rahana olla järkevämpi vaihtoehto. Katso täältä mitä vuoden 2019 äitiyspakkaus sisältää.

 

Menojen muutos

Tulojen pienentyessä myös menot tuppaavat yleensä kasvamaan lapsen syntyessä perheeseen. Mutta se kuinka paljon lapseen saa menemään rahaa on täysin itsestä kiinni.

Vauva tulee toimeen hyvinkin vähällä ja käytetyt tavarat riittävät oikein hyvin. Toisaalta moni haluaa tarjota pienokaiselleen aivan kaiken uuden ja hienon.

On siis erittäin vaikea sanoa kuinka paljon lapsi keskimäärin maksaa. Vauvan ensimäisenä vuotena rahaa voi kulua sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin, omien tarpeiden ja valintojen mukaan. 

Eniten rahaa saa kulumaan jos kaiken hankkii uutena ja lapselle pukee vain merkkivaatteita. Vaunut (varsinkin uutena ostetut) ovat mahdollisesti yksi suurimmista menoeristä. Lisäksi jos perheessä on auto, niin turvakaukalo on välttämätön ja se maksaa jonkin verran. Jos vauvaa ruokkii korvikemaidolla kasvaa menot lisää. Valmiit soseet ovat myös kalliimpia kuin itsetehdyt. Myös kertakäyttövaipat maksavat enemmän kuin kestovaipat.

Vauva voi vaikuttaa myös asumismenoihin, mikäli perhe joutuu muuttamaan isompaan asuntoon. Myös sähkön ja veden kulutus luultavasti kasvaa. Monet ottavat vauvalle myös vakuutuksen, joka maksaa satoja euroja vuodessa. Toki jos jotain sattuu, on tästä saatava hyöty mahdollisesti suurempi kuin kulut.

Usein esikoisen kohdalla rahaa menee eniten ja seuraavien lapsien kohdalla pääsee hieman vähemmällä, jos tarvikkeita ja vaatteita on jo valmiiksi. Yleisesti vauvan ensimmäinen vuosi maksaa eniten. Lisäksi teini-iässä lapsen kulut myös kasvavat.

Seuraavissa artikkeleissa on hieman laskettu vauvan kuluja:

YLE: Kuinka paljon maksaa lapsen saaminen? Yle laski vauvalle hintalappuja

Suomen kuvalehti: Mitä vauva maksaa? Äiti kirjasi lapsensa ensimmäisen vuoden kustannukset

 

Äitiyslomalla ei myöskään kannata joka päivä ravata ostoskeskuksissa kahvilla ja shoppailemassa. Tähän nimittäin saa kulumaan paljon rahaa, jota sinulla tuskin uudessa elämäntilanteessa on hukkaan heitettäväksi. Toki pelkästään neljän seinän sisälle yksin vauvan kanssa ei kannata jäädä. Yritä keksiä vaikka muiden äitiystävien kanssa jotain edullista tekemistä.

Toki omat menosi voivat joiltain osin myös pienentyä. Esimerkiksi työmatka- ja työpaikkaruokailu-kuluja ei enää tule. Tämä kompensoi hieman muuten kasvaneita kuluja.

Muista myös, että hyväkuntoiset tavarat voi itse myydä eteenpäin vauva-ajan jälkeen, jolloin saat hieman palautusta.

LUE MYÖS:

KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT

 OMA TALOUSTILANNE ÄITIYSLOMAN MYÖTÄ

KUINKA PALJON OLEMME KULUTTANEET VAUVAAN RAHAA?

 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This