Miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti?
Perheenlisäys haaveissa? Raskaustesti näyttää plussaa? Äitiysloma kenties jo alkanut? Suunnitteilla pitkä hoitovapaa?
Näissä tilanteissa saatat miettiä miten perheen talous tulee muuttumaan ja miten saada rahat riittämään. Toisille äitiysloma tuo suuremman mullistuksen talouteen, kun taas toiset pärjäävät vallan mainiosti. Silti jokaisen olisi hyvä pohtia miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti. Liian aikaista varautuminen tuskin voi olla, mutta vaikka olisitkin jo äitiyslomalla voit silti vielä opetella hallitsemaan talouttasi paremmin.
Lue myös: Miten vauva vaikuttaa perheen talouteen
Lapsi tuo jo tarpeeksi suuren mullistuksen elämään, joten tuskin haluat tähän päälle enää taloudellisia haasteita. Tärkeintä on nauttia vauva-ajasta ilman että joutuu koko ajan stressaamaan rahasta.
Faktahan on, että lapsen syntymän myötä tulot ja menot muuttuvat, kuten edellisessä postauksessa kerroin. Äitiyslomalle jäädessä tulot tippuvat ja vauva aiheuttaa uusia kustannuksia. Kun nämä muutokset tiedostaa ja varautuu niihin etukäteen, on talous helpompi pitää tasapainossa.
LUE MYÖS:
Kuinka paljon olemme kuluttaneet vauvaan rahaa?
KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT
6 askelta miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti:
1. Tee budjetti
Aloita laskemalla kuukausittaiset menosi. Listaa kuinka paljon rahaa kuluu asumiseen, vakuutuksiin, ruokaan, vaatteisiin, liikkumiseen yms. tällä hetkellä. Paljonko nämä tulevat mahdollisesti muuttumaan uuden perheenjäsenen myötä? Entä mitä muita uusia kuluja vauva tuo mukanaan?
Selvitä sitten kuinka paljon saat erilaisia tukia jäätyäsi pois töistä. Parhaiten selvität tämän kelan laskurilla.
Kun tulosi ja menosi ovat selvillä, laske niiden erotus. Jos menot ovat kovin paljon suuremma kuin tulosi, mieti mistä voisit karsia. Kilpailuta vakuutukset, netti-, puhelin- ja sähköliittymät. Älä osta mitään ylimääräistä, sillä säästyvän rahan lisäksi tarvitset myös tilaa vauvan tavaroille. Suunnittele ruokaostoksesi huolellisemmin ja suosi edullisia elintarvikkeita. Jo pienilläkin muutoksilla voit muuttaa kulutustasi.
Ota huomioon että tietyt menot myös poistuvat äitiysloman myötä. Esimerkiksi työmatkakulut ja työpaikkaruokailu eivät enää kuulu päivittäisiin menoihisi. Tarvittaessa harkitse myös asuntolainan lyhennysvapaata. Asuntovelallinen saa joustoa omaan talouteensa hoitovapaan ajaksi hakemalla asuntolainaansa lyhennysvapaata.
Budjetointi auttaa hahmottamaan kuinka paljon rahaa on oikeasti käytettävissä. Aloita säästäminen jo hyvissä ajoin, jottei tulotason muutos tule niin yllätyksenä. Yritä välttää luottokortin tai pikavippien käyttöä suunnittelemalla menosi huolellisesti.
LUE MYÖS:
Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot – 10 vinkkiä rahan säästämiseen
Miten pienentää kauppalaskua? Lue miten tein viikon ruokaostokset alle 40 eurolla
2. Laita rahaa säästöön
Jos mahdollista yritä pitää talous ylijäämäisenä ennen äitiysloman alkua. Tämä tarkoittaa sitä, että menojen jälkeen sinulle jää kuukausittain ylimääräistä rahaa säästöön.
Älä missään nimessä tuhlaa näitä rahoja vaan jätä ne puskurirahastoksi säästötilille. Yllättävien menojen sattuessa sinulla on ylimääräistä rahaa eikä sinun tarvitse turvautua pikavippeihin.
Jos saamasi tuet ei riitä kattamaan menojasi, on hyvä olla valmiiksi etukäteen säästettyä omaisuutta jota voit käyttää äitiysloman aikana.
Lapsen tuloon on 9 kuukautta aikaa, jonka aikana ehtii hyvin laittamaan rahaa säästöön tulevaa varten. Kannattaa siis viimeistään aloittaa puskurin kerryttäminen silloin kun raskaustesti näyttää plussaa.
LUE MYÖS:
Paljonko kuukausituloista tulisi säästää ja miten tähän päästään?
3. Osta harkiten
Ylimääräisiä kuluja uusi perheenjäsen toki teettää, mutta ostoksia voi tehdä maltillisesti. Muista että vauva ei tarvitse joka ikistä tavaraa ja varsinkaan uutena.
Mieti tarkkaan mitä oikeasti tarvitsette. Vauva ei osaa arvostaa hienoimpia merkkivaunuja ja -vaatteita sekä kaikkia erikoisia vimpaimia. Lastentarvikeliikkeet ovat täynnä kaikkea turhaa roinaa jota vauva ei oikeasti tarvitse.
Suunnittele varsinkin isommat ostokset etukäteen ja yritä jakaa kuluja useammalle kuukaudelle. Tavaroita kannattaa hankkia pikkuhiljaa raskauden edetessä, jolloin viimeisellä viikolla ei tarvitse hädissään hakea kaupasta kaikkia tuotteita kalliilla hinnalla.
Mieti milloin on alennusmyyntejä ja osta tavaroita silloin. Vertaile hintoja ja valitse tuotteita joissa on hyvä hinta-laatu-suhde. Aina halvin ei ole paras, mutta vauva ei toisaalta tarvitse kaikkein kalleimpia merkkituotteitakaan.
Uudet lastentarvikkeet ovat usein järkyttävän kalliita, joten suosi käytettyjä tavaroita, jotka ovat paitsi edullisia niin myös ekologisia.
LUE MYÖS:
4. Hyödynnä kaikki mitä saat ilmaiseksi
Kaikille varmaan itsestään selvää on, että valtio tarjoaa kaikille odottaville äideille äitiysavustuksen äitiyspakkauksen tai 170 euron muodossa. Pakkaus sisältää suuren määrän hyödyllisiä tavaroita vauvalle.
Hyödynnä myös muut tuotteet, joita esimerkiksi yritykset jakavat ilmaiseksi. Selvitä mitä kaikkia vaippa- ja tuotenäytteitä on saatavilla.
Tämän lisäksi kannattaa tietysti ottaa vastaan kaikki lahjoitukset joita saat tuttavilta. Jos lähipiirissäsi on muitakin pieniä lapsia, voi perheillä olla paljon ylimääräistä tavaraa joista haluavat eroon. Muista että sukulaiset ja ystävät myös haluavat ostaa lahjoja pienokaiselle, joten kaikkia tavaroita ei tarvitse hankkia itse.
Myös facebookin ja Torin lahjoituspalstat ovat täynnä tavaraa jota annetaan ilmaiseksi. Rahojen ollessa vähissä voit tehdä näistä hyviä löytöjä täysin ilmaiseksi. Toisen roska voi olla toisen aarre.
LUE MYÖS:
Ilmaiset tuotenäytteet vauvalle
5. Hanki lisätuloja
Pelkästään menojen pienentäminen voi välillä tuntua turhalta kituuttamiselta. Tämän takia kannattaa pohtia miten voisit saada lisätuloja.
Äitiysloman aikana voit työskennellä pyhäpäivinä ja hoitovapaalla ei tietääkseni taida olla rajoituksia työnteolle.
Lisätienestejä voi kerryttää esimerkiksi erilaisista keikkatöistä tai esimerkiksi blogituloista.
Myy turhia tavaroita kirppiksellä jolloin ansaitset niistäkin hieman rahaa takaisin.
Voit myös varautua ennen äitiysloman alkua kasvattamalla tulojasi. Mieti saisitko neuvoteltua palkankorotuksen tai tehtyä ylitöitä. Tulojen kasvattaminen ennakkoon vaikuttaa saamaasi äitiys- ja vanhempainrahan määrään. Jos tulosi ovat kasvaneet muista hakea etuuksia edeltävän kuuden kuukauden tulojen mukaan.
LUE MYÖS:
Miten passiivisia tuloja saa? Katso 7 parasta passiivista tulonlähdettä
Miten pyytää ja saada palkankorotus – katso tästä tehokkaat perustelut
6 keinoa tienata rahaa blogilla
Yli 25 toimivaa keinoa ansaita lisätuloja
6. Jaa kustannukset puolison kanssa
Usein vain tulevan äidin henkilökohtainen talous muuttuu lapsen syntymän myötä. Vaikka kustannukset jaettaisiinkin puoliksi tai isä maksaisi enemmän vauvan kuluja, äidille jää silti suurempi lovi talouteen. Heikentyneen tulotason lisäksi huomioon tulisi ottaa myös vaikutus eläkkeeseen. Vaikka siis rahat menisivätkin tällä hetkellä tasan, voi vaikutus eläkkeeseen olla jopa sata euroa. (Näin hoitovapaa syö äidin eläkettä)
Puolison kanssa tulisi siis keskustella raha-asioista jo ennen äitiysloman alkua. Tärkeintä on löytää tasa-arvoinen ja molemmille sopiva ratkaisu. Koska lapsen hankinta on yhteinen päätös, se pitäisi näkyä molempien kukkarolla.
Menojen jakamisen lisäksi vanhempain- ja hoitovapaan jakaminen on suositeltava ratkaisu.
LUE MYÖS:
Omat vai yhteiset rahat avioliitossa
Lapsen saaminen on elämää mullistava ainutlaatuinen kokemus, josta toivon että voin nauttia ilman huolta rahasta. Toivottavasti näiden vinkkien jälkeen sinäkin tiedät miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti ja voit keskittyä olennaiseen. <3
0 kommenttia