Oma taloustilanne äitiysloman myötä
Olen kirjoittanut aiemmin Miten varautua äitiyslomaan taloudellisesti sekä Miten vauva vaikuttaa perheen talouteen. Tässä postauksessa taas kerron tarkemmin miltä meidän taloustilanne näyttää perheenlisäyksen myötä ja miten me olemme varautuneet näihin muutoksiin. Tässä tulee siis meidän keinot, joilla saadaan talous pidettyä tasapainossa.
Yhteiset rahat
Ensinnäkin meillä on täysin yhteiset rahat miehen kanssa. Kaikki tulot ja menot ovat yhteisiä, joten emme siis erittele kumpi maksaa mitäkin. Tästä kerron enemmän postauksessa Omat vai yhteiset rahat avioliitossa.
Tämän takia vain minun tulotasoni ei tipu äitiysloman takia, vaan vauva vaikuttaa tasapuolisesti koko perheen talouteen. Näin ei synny epätasa-arvoa, jota joissain perheissä esiintyy. Jos siis puolisoilla on erilliset rahat, on erityisen tärkeää sopia raha-asioista jotta suurentuneet menot ja pienentyneet tulot eivät kohdistu pelkästään äidin harteille.
Kommunikointi
Rahasta puhuminen on meille helppoa ja keskustelemmekin paljon tienaamisesta, kuluttamisesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Niinpä perheenlisäyksen myötä taloudesta keskusteleminen ei tullut uutena. On nimittäin erittäin tärkeää, että raha-asioista voidaan keskustella sillä vauva tuo mukanaan paljon uusia kuluja sekä tulotason muutoksen.
Hyvällä kommunikoinnilla voidaan välttää monia ongelmia ja riidanaiheita. Lisäksi rahasta puhuminen on edellytys helpottaa budjetin tekemistä ja menojen seuraamista.
Budjetointi
Täytämme joka kuukausi exceliä menoista ja tuloista, jonka avulla osaamme budjetoida talouttamme. Tiedämme kuinka paljon kuukaudessa meillä jää rahaa säästöön, joten tiesimme jo ennalta, että vauvan tulo ei aja meitä vararikkoon.
Hyvällä suunnitelmalla voidaan ehkäistä monia taloushuolia ja varautua taloustilanteen muutokseen. Jos tulevaisuudessa perheen taloutemme alkaa näyttää alijäämäiseltä, on excelistä helppo tarkistaa mihin meillä kuluu liikaa rahaa ja siten miettiä mistä voisimme karsia.
Tuet
Ensimmäiset pari kuukautta sain vielä palkkaa ja nyt olen kelan tuella, joka on noin 76 prosenttia palkastani. Äitiys- ja vanhempainpäiväraha on yllättävänkin suuri ja mielestäni sillä tulee hyvin toimeen.
Sitten kun vanhempainpäiväraha loppuu ja pitäisi jäädä kotihoidon tuelle, tulot tippuvat merkittävästi ja tällä tuella ei kyllä kovin leveästi eletä. Tämän takia pitää olla säästössä rahaa, jotta talous ei aivan kokonaan kaadu.
Lisätuloja
Lisätuloja olemme saaneet myymällä käyttämättömiä tavaroita kirppiksellä ja tori.fi :ssä. Samalla kun saa kaappeihin lisää tilaa kertyy pienistä yksittäisistä summista useiden satojen eurojen lisätuloja.
Tavoitteena myös on, että blogista voisi joskus saada hieman lisätuloja. Toki tälläkin hetkellä tuloja tulee silloin tällöin muutamia kymppejä, mutta ei vielä mitään merkittäviä summia.
Pienet menot
Olemme onnekkaita kun olemme saaneet suuren osan tavaroista ja vaatteista käytettyinä siskoltani. Lisäksi jotain tarvikkeita olemme myös ostaneet käytettynä. Tämän takia meillä ei ole juurikaan kulunut rahaa vauvan takia. Tarkempia lukuja kerron postauksessa Kuinka paljon olemme kuluttaneet vauvaan rahaa?.
Ostamme myös vaatteita ja tavaroita mahdollisuuksien mukaan käytettynä. Tässä ympäristöarvot painavat yhtä paljon rahan säästämisen lisäksi. Vauvan vaatteet ja tarvikkeet ovat niin vähän aikaa käytössä että ne kestävät hyvinä monella käyttäjällä. Miksi ostaa jatkuvasti uutta kun maailma on jo täynnä tavaraa joka on vielä hyvinkin käyttökelpoista.
Vertailemme tarkkaan hintoja ja mietimme ostosten tarpeellisuutta ennen ostopäätöstä. Vaikka rahaa olisikin, emme halua ostaa nurkkiin lojumaan turhaa tavaraa jolla ei kuitenkaan olisi käyttöä. Ennen vauvan syntymää teimme ostoksia pikkuhiljaa ja hyödynsimme erilaisia alennusmyyntejä. Hyvän suunnittelun ansiosta olemme välttyneet turhilta heräteostoksilta.
Lisäksi käytämme osittain kestovaippoja, joka säästää myös rahaa. Taustalla ei ole pelkästään taloudelliset syyt vaan myös ekologisuus ja vauvan ihon parempi kunto. Vaipat ovat yksi lapsiperheen suurimmista menoeristä. Kestovaippoja käyttämällä säästyy paljon rahaa ja vaippoja ei tarvitse olla joka viikko kantamasta kaupasta kotiin ja joka päivä vaippoja roskikseen.
Olen myös kutonut itse vauvalle sukkia, lapasia, pipoja, huiveja ja villavaippahousuja. Itse tekemällä säästää myös rahaa vaikka vaivaa onkin hieman enemmän kuin valmiina ostamalla. Mutta käsitöiden tekeminen, varsinkin pienen pienienkkuruisten vaatteiden, on niin kivaa puuhaa ettei se tunnu suurelta työltä.
Ennen vauvan syntymää kokkasin ja leivoin pakastimeen kaikkea valmiiksi. Näin kiireisessä vauva-arjessa vältytään kalleilta valmis- ja noutoruoilta, kun pakastimesta löytyy helposti ja nopeasti lämmitettävää ruokaa itselle ja tarjottavaa herkkuja vieraille.
Ilmaiset tuotenäytteet vauvalle -postauksessa kerron mitä kaikkea vauvaa odottava tai tuore perhe voi saada ilmaiseksi. Itse hyödynsimme nämä tuotenäytteet, joista saikin ihan mukavasti kaikkea hyödyllistä tavaraa ilmaisiksi.
Toki imetän myös lapsemme, joka on täysin ilmaista, joten vauvan ruokailuihin ei vielä kulu rahaa. Imetys ei toki kaikille ole vaihtoehto syystä tai toisesta, mutta jos imetys onnistuu säästää se suuret summat rahaa korvikkeisiin verrattuna. Lisäksi suunnitelmissa on tehdä osa soseista itse kun vauva alkaa kiinteitä syömään, jolloin tässäkin säästyy rahaa.
Kaiken kaikkiaan vauva ei ole juurikaan vaikuttanut talouteemme. Menot eivät juurikaan ole kasvaneet eikä tulojen tippuminenkaan ole kovin suurta. Asia tietysti tulee muuttumaan kun lapsi kasvaa ja alkaa tarvitsemaan enemmän tavaroita. Lisäksi suunnitelmissa on jäädä ainakin hetkeksi hoitovapaalle, jolloin tulotaso tippuu merkittävästi. Onneksi olemme näihin muutoksiin varautuneet ja laittaneet rahaa säästön.
Kerro omat vinkkisi miten olet saanut rahat riittämään äitiyslomalla vai onko vauva edes merkittävästi vaikuttanut talouteesi!
LUE MYÖS: KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT
0 kommenttia