Sijoittaminen lapselle: Kannattaako lapselle sijoittaa?

mennessä 30.08.2020Perheen talous, Sijoittaminen0 Kommenttia

Tämä postaus on osa sijoittaminen lapselle -postaussarjaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tästä.

Aloitetaan postaussarja pohtimalla kannattaako lapselle sijoittaa. Mitä hyötyä siitä on ja onko siitä mahdollisesti jotain haittaa? Tämä toivottavasti auttaa sinua tekemään päätöksen haluatko sijoittaa lapsellesi.

Käydään ensin läpi miinukset, sillä monen negatiivisen puolen voi kääntää myös plussaksi.

 

Miinukset

 

Vaatii rahaa

Jotta lapselle voisi sijoittaa, pitää tulot olla tarpeeksi suuret, jotta ylimääräistä rahaa jää sijoitettavaksi. Sijoittaminen ei kannata jos omat rahat ei meinaa riittää elämiseen ja pahimmassa tapauksessa joutuu turvautumaan lainoihin.

Lapselle sijoitetut rahat on tarkoitus pitää tuottamassa pitkään, joten et halua turvautua niihin kun hankala taloustilanne iskee päällä. Huolehdi siis ensin, että oma taloutesi on vakaalla pohjalla ennen kuin aloitat sijoittamisen.

Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että kaikille lapsille riittää saman verran pääomaa sijoitettavaksi. Sijoita siis vain sellaisia summia, jonka pystyt myös mahdollisille seuraavillekin lapsille sijoittamaan.

Lapselle sijoittaminen vaatii siis tarpeeksi suuret tulot tai säästöt. Sijoitetut rahat ovat pois myös muusta kulutuksestasi.

 

Vastuullisuus

Toisen ihmisen rahojen sijoittaminen vaatii vastuuta. Sinun pitää osata tehdä päätöksiä toisen omaisuuden puolesta. Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riski, joten pahimmassa tapauksessa saatat menettää kaikki rahat.

Kaikista ei ole tätä vastuuta kantamaan ja sijoituksien takia ei kannata omia yöuniaan menettää. Toki oikeiden sijoituskohteiden valinnalla voi pienentää riskiä, mutta siltä ei voi ikinä välttyä kokonaan.

 

Talouskasvatus

Kun lapsi jonain päivänä saa sijoitusvarallisuutensa käyttöön, on tärkeää että hän osaa itse huolehtia siitä ja ymmärtää jotain sijoittamisesta ja rahasta. Tässä kohtaa hyvä talouskasvatus nousee ensiarvoisen tärkeäksi.

Pelkona on että lapsesta kasvaa täysin vastuuton aikuinen joka ei hallitse talouttaan ja hassaa vain kaikki saamansa rahat. Jos lapsi saa vain yllättäen ison summan rahaa, riskinä on ettei hän opi tekemään töitä rahan eteen eikä tajua sen arvoa.

 

 

Plussat

 

Korkoa korolle -ilmiö

Lapselle sijoitettaessa aikaväli on riittävän pitkä, jotta korkoa korolle -ilmiö pääsee kunnolla töihin. Lisää tästä voit lukea seuraavista postauksistani:

KORKOA KOROLLE ILMIÖ – MAAILMAN KAHDEKSAS IHME

MITEN KORKOA KOROLLE ILMIÖ TOIMII KÄYTÄNNÖSSÄ?

 

Esimerkiksi jos lapselle säästää vain 15 euroa kuukaudessa kuluttomaan indeksirahastoon, on hänellä 18 vuotiaana kasassa 7200 € (oletuksena 8% vuosituotto). Kun taas nollakorkoiselle tilille säästämällä saman summan, olisi kasassa vain 3240 €.

Tai lapsesta voi myös tehdä eläkeikään mennessä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät. (Lähde: IS: Hurja laskelma: lapsesta voi tehdä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät – ”Vaurastuminen mahdollista aivan kaikille” )

 

Lapselle sijoittaminen on helpompaa

Vaikka toisen puolesta sijoittaminen vaatii vastuuta, on kuitenkin lapselle sijoittaminen ehkä jopa helpompaa kuin itselle. Lapsen sijoitukset voi helposti automatisoida rahastoon ja jättää kasvamaan pitkäksi ajaksi. Tässä siis todellakin voi noudattaa osta ja unohda -taktiikkaa.

Lapselle sijoitettaessa sijoitushorisontti on niin pitkä, että vaikka matkalle mahtuukin laskuja, on lopputulos aina väkisinkin plussan puolella.

Nordnet tarjoaa täysin kuluttoman kuukausisäästämisen indeksirahastoon, jossa minimisumma on 15€/kk. Automatisoit siis vain sijoittamisen ja annat lapsesi nauttia myöhemmin tuotoista, tämän helpommaksi ei sijoittaminen käy.

 

Lahjarahat hyötykäyttöön

Lapset usein saavat kummeilta, isovanhemmilta ja muilta sukulaisilta lahjaksi rahaa. Jos näille rahoille ei keksi mitään hyödyllistä ostettavaa lapselle, ei rahoja ainakaan kannata jättää tilille makaamaan inflaation syötäväksi. Rahat kannattaa mieluummin sijoittaa, jotta niistä on entistä suurempi hyöty lapselle tulevaisuudessa.

 

Hyvä startti elämälle

Kertynyt sijoitusvarallisuus on lapselle hyvä pesämuna esimerkiksi ajokorttiin tai ensiasunnon ostoon.

Toisaalta järkevää on opettaa lapselle sijoittamista, jolloin hän jatkaa sitä itsekin ja antaa rahojen kasvaa vielä vaikka eläkepäiviin asti. Tällöin hänellä on melkoinen etumatka sijoitusvarallisuuden kasvattamiseen.

 

Opettaa lapsen sijoittamaan

Rahaakin tärkeämpänä voi pitää myös lapsen saamaa oppia sijoittamisesta. Lapsi oppii käytännön kautta miten korkoa korolle -ilmiö toimii ja miten sijoitetaan, kunhan vain jaksat nähdä sen vaivan ja selittää nämä hänelle.  Parhaiten oppii kun kyseessä on oikeasti omat rahat.

 

Motivoi myös itseä säästämään ja sijoittamaan

Lapsen saaman hyödyn lisäksi hyödyt myös itse. Jos et vielä sijoita itsellesi, voi lapsen sijoitukset motivoida aloittamaan omankin sijoittamisen.

Lisäksi sijoittaminen auttaa sinua elämään säästeliäämmin, jotta ylimääräistä jää säästöön. Saatat huomata kuinka paljon palkitsevampaa on shoppailla osakkeita kuin uusia vaatteita.

 

 

Sijoitatko sinä lapsellesi? Miksi? Entä tuleeko mieleesi muita plussia tai miinuksia?

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This