Synnytyksen hinta – näin paljon synnytys maksaa

mennessä 2.02.2020Perheen talous2 Kommentit

Moni varmaan tietää, että synnyttäminen maksaa. Kuitenkin joillekin tämäkin voi tulla yllätyksenä. Lisäksi vaikka tietäisi että synnytyksestä tulee lasku jälkikäteen, niin useampi ei varmaan tiedä kuinka paljon tai vähän synnyttäminen lopulta maksaa, ja miten synnytyksen hinta muodostuu.

Haluan tässä postauksessa nostaa esille synnytyksen kustannuksia, jotta tuore perhe osaa niihin varautua. Vaikka synnyttäminen onkin Suomessa halvempaa kuin muualla maailmassa, voi sairaalalasku olla silti perheille suuri menoerä. 

 

Synnytyksen hinta perheelle

Täysin ilmaista ei synnyttäminen siis Suomessa ole, mutta ei se onneksi kovin kallistakaan ole verrattuna muuhun maailmaan. Neuvolapalvelut sekä yksi tai kaksi ultraäänitutkimusta (kunnasta riippuen) ovat ilmaisia, mutta ylimääräiset poliklinikkakäynnit ja synnyttäminen maksavat.

Sairaalavuorokauden hinta on sama riippumatta siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei siis tule laskua erikseen. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan samoin.

Päivämaksu on sama jokaiselta vuorokaudelta, jonka aikana potilas on sairaalassa. Jos äiti siis kirjautuu synnytyssairaalaan hieman ennen puolta yötä, tulee päivämaksu vielä kyseiseltä päivältä. Myös kotiinlähtöpäivästä peritään täysi maksu, vaikka perhe kotiutuisi jo aamulla.

Synnytyksen jälkeen vierihoidossa olevasta vauvasta ei mene potilasmaksua erikseen. Sen sijaan vauvasta peritään erillistä potilasmaksua, jos vauva tarvitsee hoitoa lasten- tai teho-osastolla. Alle 18-vuotiaiden potilaiden lasku ei kuitenkaan kasva enää seitsemän hoitovuorokauden jälkeen.

Synnytyksen jälkeen on mahdollista päästä perhehuoneeseen, jossa isäkin saa yöpyä ja saa myös ateriat. Tällöin isästäkin laskutetaan päivämaksu. Tässä tapauksessa siis kustannukset kaksinkertaistuvat, joten perhehuoneen valinnassa voi olla mukana taloudellinenkin näkökulma jos perheellä ei ole tähän varaa.

Vuonna 2019 päivämaksu Tyksissä oli 48,90 € ja poliklinikkamaksu 41,20 €. Muissakin Suomen sairaaloissa maksut ovat samaa luokkaa. Yhdestä sairaalapäivästä tulee siis maksettavaa hieman alle viisikymmentä euroa ja jos isäkin yöpyy perhehuoneessa, tulee maksettavaa hieman alle sata euroa päivältä.

Vaikka tehdyt toimenpiteet ja hoidot eivät vaikuta laskun suuruuteen. Mutta mitä paremmin sujunut synnytys ja terveempi äiti ja vauva, sitä nopeammin perhe pääsee kotiin, jolloin lasku jää pienemmäksi. Kun taas vaativampi hoito yleensä pidentää perheen aikaa sairaalassa ja vauvakin voi joutua eri osastolle, jolloin maksutkin kasvavat. 

Synnytyksen kustannukset eivät kuitenkaan voi kasvaa kohtuuttoman suureksi, sillä terveyspalveluissa on käytössä maksukatto. Jos siis maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 683 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. Perheen alle 18-vuotiaiden lasten maksut kerryttävät samaa maksukattoa, mutta puolison maksut eivät.

Vaikka siis synnytyksestä tuleva lasku on usein satoja euroja, on se silti huomattavasti halvempi kuin maailmalla. Esimerkiksi Amerikassa perus synnytys maksaa helposti tuhansia euroja ja lisäksi laskutetaan erikseen kaikki käytetyt toimenpiteen, puudutteet, lääkkeet jne. Myös Suomessa sairaaloilla on omat hinnastonsa ulkomaalaisille synnyttäjille. HUSin yksityissairaala Hyksin Oy tarjoaa Suomeen synnyttämään tuleville ulkomaalaisille äideille synnytyspakettia, jonka hinta on alatiesynnytyksessä 7 500 ja suunnitellussa sektiossa 9 500 euroa.

Alle viidenkymmenen euron päivämaksulla saa yöpymisen, kaksi lämmintäruokaa, aamupalan, välipalat ja iltapalat, potilasvaatteet, vaipat, lääkkeet, lisämaidot, lääkärintarkastukset jne. Päivämaksu ei siis lopulta ole kovin kallis, jos miettii mitä kaikkea siihen sisältyy.

 

Synnytyksen hinta kunnalle

Suomessa siis suurimmat kustannukset tulevatkin kunnan maksettavaksi. Synnytyksen todellinen kustannus vaihtelee suuresti sen mukaan, millaista hoitoa ja millaisia toimenpiteitä synnytyksen aikana tarvitaan.

Sairaaloiden hinnastoista saa suuntaa-antavia arvioita mitä synnytys todellisuudessa maksaa. Normaali ongelmaton alatiesynnytys maksaa noin 1000-2000 euroa ja sektio noin 2500-4500 euroa. Yhden hoitopäivän kustannus taas on vähintään 500 euroa.

Synnyttäjän lasku onkin siis vain murto-osan sairaalan todellisista kustannuksista.

 

Näin paljon oma synnytykseni maksoi

Kaiken kaikkiaan raskausajalta maksettavaa tuli yhteensä reilu 600 euroa, joka muodostui seuraavista kustannuksista:

 • Ylimääräiset ultraäänitutkimukset, poliklinikkakäynti 41,20€ x 5 = 206 €
 • Synnytyksen käynnistys, poliklinikkakäynti 41,20 €
 • Hoito lapsivuodeosastolla, päivämaksu 48,90€ x 4 = 195,60 €
 • Perhehuone, puolison päivämaksu 48,90€ x 4 = 195,60 €

yhteensä 638,4€

 

Itse synnytyksen ja oman/vauvan hoidon hinnaksi tuli siis 236,80 euroa. Lopullista laskua kuitenkin nostivat puolison osuus perhehuoneesta, sekä synnytystä edeltäneet ylimääräiset ultraäänitutkimukset.

Onneksi olimme varautuneet synnytyksen kustannuksiin, jolloin yli 600 euron lasku ei onneksi vaikuttanut kovin paljon perheemme talouteen. Monelle perheelle tämä kuitenkin voisi olla kohtuuttoman suuri lasku, jos ei ole etukäteen tiedostanut synnytyksen hintaa ja laittanut rahaa säästöön. Tästä syystä on hyvä jo raskausaikana tiedostaa, että synnyttäminen maksaa ja avoimesti keskustella näistä kuluista.

LUE MYÖS:

KUINKA PALJON VAUVA MAKSAA? – LAPSEN 1. VUODEN KULUT

 MITEN VAUVA VAIKUTTAA PERHEEN TALOUTEEN?

MITEN VARAUTUA ÄITIYSLOMAAN TALOUDELLISESTI?

 

 

Jos lapsiperheen talousasiat kiinnostavat enemmänkin ja haluaisit päästä niistä juttelemaan mukavassa seurassa, liity Facebook-ryhmään Kotiäidin kukkarossa! 

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

2 Kommentit

 1. Kari Tanskanen

  Hei, synnytyksen hinnoista en ole aikaisemmin nähnyt kirjoituksia. Hienoa, että sinä kerrot asiasta.

  Muutamia kohtia artikkelissasi haluaisin täydentää tai korjata.

  Kirjoitit;: ”Amerikassa perus synnytys maksaa helposti tuhansia euroja”. Tarkoitit varmaan, että Amerikan Yhdysvalloissa perussynnytys…

  Sektio on suomeksi keisarileikkaus, vaikka termi tuntuukin hassulta. Nimityksen alkuperää ei varmasti tunneta, mutta arvellaan, että se voisi tulla vanhasta roomalaisesta laista (lex caesarea), joka määräsi raskauden loppupuolella olevan naisen kuollessa pelastamaan lapsen hengen leikkauksella.

  Vastaa
 2. Mika

  Positiivisena asiana Suomessa kuitenkin on terveydenhuollossa vuosittainen maksukatto, joka on nyt 692€. Tämä kattaa kaikki äidin ja kaikkien lasten kulut. Eli tämän enempää ei synnytys voi Suomessa maksaa, ei vaikka tulisi kolmoset keskosena. Tuohon kun varautuu niin ei pitäisi tulla yllätyksiä. Tokihan se on enemmän kuin ongelmitta menneen synnytyksen kahden sairaalapäivän 80 euron lasku.

  Tämä kattohan kattaa myös kaikki muut hoidot äidille ja perheen kaikille lapsille sinä vuonna.

  Toki perhehuone ja puolison yöpyminen sairaalassa menee sitten hänen maksukatostaan, jos sellaiset haluaa, mutta ne onkin extrapalveluita, joiden ei pitäisi ketään yllättää.

  Vastaa

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This