Aloittelevan sijoittajan Usein Kysytyt Kysymykset (UKK) – Eli kaikki mitä sinun tulee tietää sijoittamisesta
muokattu 12.3.2021
Törmään somessa ja erilaisissa keskusteluryhmissä jatkuvasti samoihin kysymyksiin koskien sijoittamista. Osaan hyvinkin samaistua näihin, sillä itsekin pohdin samoja asioita nelisen vuotta sitten.
Sijoittamiseen liittyy edelleen mystisyyttä ja sitä pidetään turhan vaikeana. Tyhmille kysymyksille saatetaan naureskella ja käskeä kysyjää lukemaan lisää ennen kuin aloittaa sijoittamisen.
Minä olen kuitenkin eri mieltä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan! Toki on hyvä miettiä, että miksi nämä samat kysymykset toistuvat jatkuvasti? Siksi, koska niihin ei löydy helposti vastausta. Tästä syystä haluan kirjoittaa kattavan artikkelin, jossa vastaan aloittelevien sijoittajien yleisimpiin kysymyksiin.
Tässä artikkelissa pureudun usein kysyttyihin kysymyksiin (UKK), joita aloittelijat haluavat tietää. Nämä samat kysymykset tuntuvat toistuvan keskusteluryhmissä päivästä tai viikosta toiseen. Niinpä halusin luoda on yhden kattavan, mutta silti selkeän ja ytimekkään postauksen, jossa vastaan näihin aloittelevia sijoittajia useimmiten askarruttaviin kysymyksiin.
Poimin ylös kysymyksiä, joihin törmään toistuvasti ja lisäksi pyysin kysymyksiä blogini seuraajilta sekä Sijoituskerho ryhmäläisiltä. Sain kattavan määrän erilaisia kysymyksiä, joihin kaivattiin vastauksia. Monet näistä olivat kuitenkin mielestäni jo aloittelijatasoa ylempänä.
Haluan pitää asiat mahdollisimman selkeinä ja yksinkertaisina aloittelijoille. Kun sijoittamista vasta harkitsee, on tärkeintä ettei asiasta tulee liian vaikeaa jolloin kynnys aloittamiselle vain kasvaa. Mielestäni aloittelijan ei todellakaan tarvitse tietää kaikkia termejä tai osata valita osakkeita juuri oikein kriteerein. Pääasia on, että aloittaa ja että sijoittamisesta jää hyvä fiilis. Sijoittaminen ei todellakaan ole rakettitiedettä, eikä aluksi tarvitse ottaa paineita vaikkei kaikkea ymmärtäisikään. Tietoa kyllä ehtii hankkimaan lisää myöhemminkin.
Niinpä poimin tähän postaukseen 17 yksinkertaista ja helppoa kysymystä, joihon silti jatkuvasti kaivataan vastauksia. Väitän, että tämän luettuasi olet jo valmis aloittamaan sijoittamisen ja voit opiskella myöhemmin sitten lisää. Monissa vastauksissa linkkaan myös omiin blogipostauksiin tai muihin hyviin lähteisiin, jossa asiasta on kerrottu lisää.
Laita toki viestiä tai kommenttia, jos tästä puuttuu joku olennainen kysymys tai jos vastauksissa on puutteita. Päivitetään sitten artikkelia sen mukaan.
*postaus sisältää affiliate-linkkejä
Kysymykset:
1. Mihin kannattaa avata sijoitustili?
2. Millaisilla summilla kannattaa ostaa?
4. Pitääkö pankissa tai pörssissä käydä fyysisesti paikalla tai olla muuten yhteydessä?
5. Miten ostaa osaketta tai rahastoa?
6. Onko sijoittaminen vaikeaa?
7. Mistä saa lisää tietoa? Mitä kannattaa lukea?
9. Miten sijoitan kryptovaluuttoihin?
10. Mitä osingot ovat ja miten niitä saa?
11. Milloin on oikea aika ostaa ja myydä?
12. Voiko / kannattaako sijoittaa jos on velkaa?
13. Miksi sijoittamiseen liittyy niin vaikeita termejä?
14. Mitä riskejä sijoittamiseen liittyy?
15. Miten pienentää sijoitusten riskiä? Eli mitä hajauttaminen tarkoittaa?
16. Mistä saada varmaa tuottoa?
Aloittelevan sijoittajan Usein Kysytyt Kysymykset (UKK) – Eli kaikki mitä sinun tulee tietää sijoittamisesta
1. Mihin kannattaa avata sijoitustili?
Vastaus riippuu paljon siitä mitä haluat ostaa ja millaisilla summilla. Haluatko ostaa rahastoja, osakkeita vai kenties kryptovaluuttoja tai muita erikoisempia sijoitustuotteita? Kotimaisia vai ulkomaisia osakkeita? Sijoitatko vain parikymppiä kerralla vai tuhansia euroja? Haluatko automatisoida kuukausisäästämisen?
Itse käytän Nordnettiä (*) ja usein suosittelen sitä muillekin. Nordnetin käyttöliittymä on helppo ja kulurakenne selkeä. Nordnetissa on edullisia tai jopa täysin kuluttomia rahastoja. Osakkeilla kaupankäyntikin on edullista, jos teet kauppaa isommilla summilla, esim. vähintään 700 €. Pienillä summilla Nordnetistä ei kannata ostaa osakkeita.
Muita usein suositeltuja vaihtoehtoja on Degiro, Seligson, Nordea tai OP. Näiden lisäksi on myös lukuisia muita vaihtoehtoja. Tässä lyhyesti plussia ja miinuksia, joita poimin keskustelupalstoilta suosituimmista välittäjistä.
Degiro
+ edulliset kulut osakekaupoissa
– ei suomalaisia osakkeita
– ei toimita verotietoja automaattisesti
Seligson
+ edullisia rahastoja
+ hyvä asiakaspalvelu
– käyttöliittymä vanhanaikainen
– vain rahastoja, ei osakkeita
Nordea
+ edulliset kulut pienissä osakekaupoissa
– ei niin hyvä käyttöliittymä
Nordnet
+ edulliset (tai jopa ilmaiset) rahastot
+ edulliset kulut isoissa osakekaupoissa
– hyvä käyttöliittymä
– kallis pienissä osakeostoissa ja ulkomaisissa osakekaupoissa
Muista aina itse tutustua hinnastoihin ennakkoon. Lisäksi kannattaa lukea netistä vertailuja eri arvopaperivälittäjistä, esim. Sijoittaja.fi: Välittäjävertailu 2021: Osakevälittäjät suurvertailussa – Katso halvin välittäjä!
Välittäjää valittaessa, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
- Kaupankäyntilalustan selkeys ja helppokäyttöisyys. Toimiiko hyvin mobiililaitteilla?
- Sijoituskohteiden määrä ja monipuolisuus. Ostatko rahastoja vai osakkeita, kotimaisia vai ulkomaalaisia? Löytyykö palvelusta haluamasi kohteet?
- Työkalut ja ominaisuudet. Tarjoaakoa välittäjä tietoa pörssikursseista ja uutisia? Voitko automatisoida tiettyjä toimintoja?
- Asiakaspalvelu. Kuinka sujuvasti ja nopeasti saat vastauksia ongelmatilanteissa?
- Sijoitusideat, infomateriaalit, muuta tukea. Löytyykö palvelusta hyödyllisiä vinkkejä ja materiaaleja sijoittamiseen?
- Tiedot verottajalle. Toimitetaanko verotiedot automaattisesti vai pitääkö tämä tehdä itse?
- Kulut. Maksaako tilin ylläpito tai osakkeiden säilytys, entä paljonko ovat kaupankäyntikulut?
Ei siis ole mitään yksiselitteistä vastausta. Jokainen valitsee omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan.
2. Millaisilla summilla kannattaa ostaa?
Tähänkään ei ole mitään yksiselitteistä vastausta.
Rahastoja voi ostaa vaikka parilla kympillä. Osakkeissa taas hyvä nyrkkisääntö on, että kaupankäyntikulut olisi hyvä olla 1% tai alle sijoitussummasta. Eli jos osto maksaa 7 €, olisi osakkeita hyvä ostaa vähintään 700 eurolla.
Jos taas käytettävissä on todella iso summa, muista ajallinen hajautus. Älä siis sijoita kaikkea kerralla, varsinkaan nyt kun pörssikurssit ovat ennätyskorkealla.
LUE MYÖS: MILLAISIA SUMMIA KANNATTAA SIJOITTAA?
3. AOT vai OST?
Kerrottakoon aluksi, että nimensä mukaisesti osakesäästötilillä (OST) voit ostaa vain osakkeita. Et rahastoja tai muita sijoitustuotteita.
OST on kuitenki verotehokas, sillä verot tulee maksettavaksi vasta siinä vaiheessa kun tililtä nostetaan varoja ulos. Korkoa korolle -ilmiö toimii siis tehokkaammin, sillä veroja ei tarvitse maksaa välittömästi myynneistä ja osingoista.
Lue lisää osakesäästötilistä:
- Rahamiäs blogi: Osakesäästötili – plussat ja miinukset
- Nordnet: Kannattaako osakkeet ostaa osakesäästötilille (OST) vai osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustilille (AOT)?
Jos taas haluat sijoittaa rahastoihin tai etf:iin tarvitset arvo-osuustilin.
Toki aina voit avata molemmat vaihtoehdot, AOT ja OST, ja käyttää toista rahastosijoittamiseen ja toista osakesijoittamiseen.
4. Pitääkö pankissa tai pörssissä käydä fyysisesti paikalla tai olla muuten yhteydessä?
Ei tarvitse henkilökohtaisesti olla yhteydessä, eli ei tarvitse käydä tai soittaa. Kaikki hoituu netin kautta. Avaat vain arvo-osuustilin tai osakesäästötilin valitsemaasi paikkaan. Esimerkiksi Nordnet-tilin avauksessa sinun on tunnistauduttava verkkopankkitunnuksilla ja lisäksi välittäjä kysyy sinulta laissa vaadittavia tietoja.
Ja kaupankäynti sujuu aivan yhtä helposti kuin missä tahansa verkkokaupassa shoppailu.
5. Miten ostaa osaketta tai rahastoa?
Kirjaudu sisään arvo-osuustilillesi ja varmista että siellä on rahaa.
Jos haluat ostaa osaketta, kirjoita haluamasi osakkeen nimi hakukenttään, valitse se ja klikkaa sieltä OSTA. Yksinkertaisimmillaan syötä vain haluamasi määrä ja klikkaa osta. Tällöin toimeksianto tapahtuu nykyisellä kurssilla. Voit kuitenkin halutessasi asettaa muun hinnan ja voimassaolopäivän, jolloin toimeksianto voi tapahtua tämän ajan sisällä jos haluamasi hinta saavutetaan. Lisäksi voit määrittää toimeksinannon tyypin. Lue lisää esimerkiksi täältä: Nordnet: Osakkeen ostaminen – näin jätät osto- ja myyntitoimeksiantoja pörssissä
Jos haluat ostaa rahastoa ja tiedät, mitä olet ostamassa, kirjoita sen nimi hakukenttään, valitse rahasto ja klikkaa OSTA. Syötä haluamasi summa ja valitse osta. Helppoa!
ETF-rahastojen kaupankäynti sujuu samalla tavalla kuin osakkeiden.
Muista kuitenkin aina perehtyä sijoittamaasi yhtiöön tai rahastoon. Tarkista tiedot, kulut ja avaintietoesite.
Joihinkin rahastoihin ja ETF-rahastoihin voit myös aktivoida automaattisen kuukausisäästämisen. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä ostotoimeksiantoja itse, vaan määrittämäsi säästösumma toistuu automaattisesti kuukausittain. Lue tästä lisää välittäjäsi sivuilta.
Jos taas et tiedä mitä haluaisit ostaa tai miten löytää sopivia rahastoja, katso esimerkiksi Nordnetin sijoitusvinkit ja sijoitusideat, lue blogeja, lehtiä, kirjoja ja liity keskusteluihin sijoitusaiheisissa ryhmissä.
LUE MYÖS:
ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT
6. Onko sijoittaminen vaikeaa?
Usein sijoittaminen mielletään liian vaikeaksi, jonka vuoksi kynnys aloittamiselle kasvaa.
LUE MYÖS: SIJOITTAMISEN ENNAKKOLUULOT
Koita kuitenkin hetkeksi unohtaa kaikki ennakkoluulosi, vaikeat termit ja muiden pelottelut. Oikeasti sijoittaminen ei ole vaikeaa ja tärkeintä on vain aloittaa. Riittää että opit muutaman perusasian ja tämän jälkeen sijoittaminen sujuu kuin itsestään. Tietoa ja osaamista kyllä karttuu automaattisesti aloittamisen jälkeenkin.
Avaa valintasi mukaan arvo-osuustili tai osakesäästötili ja osta jotain rahastoa tai osaketta pienellä summalla. Jää seuraamaan tilannetta, osta pikku hiljaa lisää ja opiskele samalla. Kun opit lisää, voit alkaa hajauttamaan enemmän ja tehdä tarkempaa vertailua mitä ostaa. Mielestäni paras aloitusvinkki on vain ostaa jotain. Näin kynnys aloittamiseen madaltuu.
7. Mistä saa lisää tietoa? Mitä kannattaa lukea?
Blogit, keskustelusryhmät, some, nettisivut, uutiset, talouslehdet, kirjat, pankit, podcastit jne.
LUE MYÖS: MITEN OPISKELLA SIJOITTAMISTA? KATSO TÄSTÄ KATTAVA LÄHDELUETTELO
Muista suhtautua kuitenkin tietoon ja varsinkin mielipiteisiin kriittisesti. Muiden sijoittajien tai esimerkiksi pankkien sijoitusneuvojia voi kuunnella mielenkiinnolla, mutta kaikkea ei kannata sokeasti uskoa. Parhaiten tietoa kertyy tekemällä itse.
8. Miten verot maksetaan?
Kun rahasto-osuuksia tai osakkeita myy, syntyy joko luovutusvoittoja tai -tappioita. Luovutusvoitto on verotettavaa pääomatuloja ja vero on 30 % tuotoista silloin kun pääomatulot ovat alle 30 000 euroa ja 34 % 30 000 euroa ylittävästä osuudesta. Tappiot voi vähentää verotuksesta viiden vuoden ajan.
Jos kalenterivuoden myyntihinnat ovat yhteensä enintään 1000 euroa, myyntivoitto on verotonta.
Useimmat kotimaiset arvopaperivälittäjät toimittavat tiedot verottajalle automaattisesti. Sinun tehtäväksi jää tarkistaa, että tiedot ovat verotuksessa oikein. Jos käytät välittäjää, joka ei toimita verotietoja, sinun tulee huolehtia niistä itse. Katso siinä tapauksessa käyttämäsi välittäjän neuvot.
Myyntivoittojen vero olisi hyvä maksaa ensisijaisesti ennakkoverona, jonka määrä perustuu arvioon verotettavasta tulosta verovuoden aikana. Jos et ole hakenut ennakkoveroa tai olet maksanut sitä liian vähän, voit maksaa lisäennakkoa.
Osakesäästötilin sisällä voit ostaa ja myydä pörssiosakkeita niin, ettei sinun tarvitse maksaa veroa yksittäisistä myynneistä. Myöskään osinkoja ja korkotuloja ei veroteta vielä siinä vaiheessa, kun ne tulevat osakesäästötilille. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun nostat sieltä rahaa.
Myös saaduista osingoista maksetaan veroa. Osinkotuloista 15 % on verovapaata ja 85 % on verotettavaa pääomatuloa. Osinkoja jakava yhtiö tekee 25,5 %:n (0,85*30 %) ennakonpidätyksen osingoista ja se maksetaan osingon tilityksen yhteydessä. Maksamisesta ei siis tarvitse huolehtia itse.
Lue lisää: vero.fi: Sijoitukset
9. Miten sijoitan kryptovaluuttoihin?
Aloittelijoille sopivin tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin taitaa olla online-palvelun kautta, jossa hoituu samassa paikassa osto, myynti ja rahojen säilytys (eli lompakko). Esimerkiksi suomalainen Coinmotion on turvallinen kauppa- ja säilytyspaikka kryptovaluutoille.
Suosittelen helppokäyttöistä ja turvallista palvelua alkuun. Myöhemmin voit halutessasi perehtyä lisää kryptojen monimutkaiseen maailmaan. Tutustu huolella valitsemasi palvelun käyttöehtoihin ja hinnastoihin. Näissä yksinkertaisissa palveluissa tilin avaaminen ja kryptojen osto sujuu aivan samalla tavalla kuin pörssissä osakkeidenkin osto.
Jos haluat avata Coinmotion tilin, niin liity linkistäni (*), jolloin saat 50% alennusta vaihtokuluista ensimmäisen kuukauden ajan.
Lue myös pohdintojani kryptosijoittamisesta: PITÄISIKÖ MINUN SIJOITTAA KRYPTOVALUUTTOIHIN?
10. Mitä osingot ovat ja miten niitä saa?
Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus. Eli kun olet jonkin yrityksen omistaja, olet oikeutettu osuuteen sen jakamista voitoista. Osinkoja maksetaan tietty summa osaketta kohti. Eli kuinka paljon omistat osakkeita, määrää sen kuinka paljon saat osinkoja. Sinun täytyy omistaa osaketta sillä hetkellä kun osinko irtoaa, jotta olet siihen oikeutettu. Yhtiöiden maksama osinkoprosentti vaihtelee ja kaikki yritykset eivät maksa osinkoja.
Lue lisää: Inssin osingot blogi: Mitä ovat osingot ja mitä niistä tulee tietää?
Entä saako rahastoista osinkoja? Osakerahastoja on olemassa tuotto- tai kasvuosuuksia. Yleisempi tapaus taitaa olla, että rahasto uudelleen sijoittaa saamansa osingot takaisin, eivätkä näin ollen maksa osinkoja. Osingot näkyvät vain rahaston arvonnousussa. Sitten on myös rahastoja, jotka maksavat rahastolle kertyneen osinkotuotot omistajilleen rahastojen ehtojen mukaisesti.
11. Milloin on oikea aika ostaa ja myydä?
Yksinkertaisimmillaan “osta halvalla ja myy kalliilla”. Kuitenkin käytännössä neuvoa on lähes mahdotonta toteuttaa, sillä kukaan ei tiedä milloin on oikea aika.
Tästä syystä ajallinen hajautus onkin järkevää. Lisäksi osta ja unohda -taktiikka on usein nostettu kannattavimmaksi tavaksi sijoittaa. Liian aktiivinen kaupankäynti tulee kalliiksi ja usein ajoitus myös epäonnistuu. Suosittelen siis unohtamaan pikavoittojen tavoittelun ja sijoittamaan pitkällä tähtäimellä.
Osakkeiden myymisestä lue esimerkiksi: Inderes: 5 syytä myydä osake
12. Voiko / kannattaako sijoittaa jos on velkaa?
Vastaus riippuu siitä millaista velkaa on. Jos on asuntolaina, opintolaina tai muuta edullista velkaa, niin silloin kannattaa myös sijoittaa jos ylimääräistä rahaa jää. Jos taas on kallista korkeakorkoista velkaa, kannattaa ensisijaisesti kilpailuttaa se, jos korkoa saisi siten tiputettua. Sitten voi harkita haluaako sijoittaa ohella vai maksaa ensin velan pois.
Myös ulosotossa oleva voi säästää ja sijoittaa. Tarkistathan kuitenkin ensin ulosottomieheltä sallitut summat.
Riippumatta siitä onko velkaa vai ei, suosittelen aina ennen sijoittamista kuitenkin säästämään puskuritilille rahaa, jotta tulevaisuudessa ei tarvitse turvautua velkoihin.
LUE MYÖS: TALOUDELLINEN PUSKURI
13. Miksi sijoittamiseen liittyy niin vaikeita termejä?
Ammattisijoittajien keskuudessa on toki oma ammattijargoninsa, kuten esimerkiksi lääkäreillä. Kuitenkin moni vaikealta kuulostava termi on käännettävissä myös tavalliselle puhekielelle. Jos joku käyttää outoja termejä puheessaan, kysy rohkeasti mitä ne tarkoittavat.
Muista myös, että sinun ei todellakaan tarvitse ymmärtää kaikkia termejä sijoittaaksesi. Riittää, että ymmärrät mihin itse sijoitat, joten voit halutessasi unohtaa kaikki vaikeat termit kuten volatiliteetti, spilttaus, ROI, diskonttaus, futuuri, optio, warrantti, P/E luku jne.
Toki voit myöhemmin ottaa nämä haltuun ja opiskella lisää, mutta oikeasti väitän, että aloittelijan on turha vaivata päätään näillä.
Jos haluat ymmärtää lisää sijoittamisen termejä lue tämä: SIJOITUSSANASTO ALOITTELIJOILLE
14. Mitä riskejä sijoittamiseen liittyy?
Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitukselle ei välttämättä kerry odotettua tuottoa tai pääoman voi menettää osittain tai jopa kokonaan. Täysin varmaa sijoituskohdetta ei siis ole olemassa.
Riskin suuruus vaihtelee sijoituskohteesta riippuen. Yleisesti ottaen korkeampi riski voi mahdollistaa paremmat tuotot, sillä riski ja tuotto-odotus kulkevat käsi kädessä.
Korkosijoitukset ovat usein riskiltään melko pieniä, kun taas osakesijoittamiseen liittyy suurempia riskejä. Sijoittajan tulisikin pohtia omaa riskinottokykyä ja -halua. Myös pidempi sijoitusaika yleensä mahdollistaa korkeamman riskinoton.
Riskien vuoksi sijoittamisen yhteydessä aina mainitaankin: “Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.”
Riskiä voi kuitenkin vähentää hyvällä hajautuksella.
15. Miten pienentää sijoitusten riskiä? Eli mitä hajauttaminen tarkoittaa?
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on hajauttaminen. Eli hajauttamalla sijoituksia saa sijoitusten riskiä pienennettyä.
Jos sijoitat vain yhteen kohteeseen, olet sidottu vain sen tuottoon (tai tappioon). Jos taas sijoitat useampaan erilaiseen kohteeseen saat näiden keskimääräisen tuoton. Hajauttamalla et siis välttämättä saa parasta mahdollista tuottoa, mutta myös tappion todennäköisyys on tällöin pienempi.
Hyvin hajautetussa sijoitussalkussa on kohteita eri omaisuusluokista, eri toimialoilta ja eri maantieteellisiltä alueilta. Myös ajallinen hajautus on hyvä keino pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä.
LUE MYÖS: HAJAUTTAMINEN PIENENTÄÄ SIJOITUSTEN RISKIÄ
16. Mistä saada varmaa tuottoa?
Kuten riskien kohdalla todettiinkin, täysin varmaa sijoituskohdetta ei ole olemassakaan. Melko varma ja vähäriskinen kohde on erilaiset säästötilit. Perinteisten pankkien tilit tarjoavat olematonta korkoa, mutta pientä korkoa voit saada esimerkiksi Svean tai Bank Norwegianin säästötileiltä. Näillä tuotoilla ei kuitenkaan rikastumaan pääse.
Muista kuitenkin, että rahasi eivät ole täysin varmassa paikassa missään, ei edes pankkitilillä tai sukan varressa. Lisäksi inflaatio syö rahan arvoa koko ajan, joten mielestäni sijoittamista suurempi riski on makuuttaa rahoja pankkitilillä.
Jos sijoitushorisontti on riittävän pitkä, niin sijoittamisen riskejä on turha pelätä liikaa. Jos taas rahoja tarvitsee pian, silloin pankkitili on varmin vaihtoehto.
17. Miten sijoitan lapselle?
Lapselle voi avata arvo-osuustilin tai osakesäästötilin samalla tavalla kuin aikuisellekin. Tilin avaamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus.
Lapselle sijoittaessa sijoitusaika on pitkä, joten riskiä voi ottaa enemmän. Suosittelen valitsemaan helppoja ja vähäkuluisia vaihtoehtoja lapsen sijoituksiin.
Lisää vinkkejä voit lukea postaussarjastani: SIJOITTAMINEN LAPSELLE
”rahasto uudelleen sijoittaa saamansa osingot takaisin, eivätkä näin ollen maksa osinkoja. Osingot näkyvät vain rahaston arvonnousussa.”
Jos rahastoon laittamani rahan tuotto sijoitetaan uudestaan ja tuottaa korkoa korolle, näkeekö näitä osuuksia jostakin vai onko kyse vain rahaston arvonnoususta itsessään? Nyt näen vain alkuperäisen summan, jolla olen ostanut, ja sen nousun, joten mihin se tuotto ja tuoton korko ”katoaa”.
Menetänkö kaiken, jos rahaston arvo laskee alle sen arvon, jolla olen alun perin ostanut? Vähän tyhmiä kysymyksiä, mutta olen ihan noviisi ja yritän hahmottaa tällaisen rahaston rakennetta. :/
Moikka Menno ja ei tosiaan ole ollenkaan tyhmä kysymys tämä! 😀 Pelkkää rahaston yksittäisten osakkeiden arvonnousua tai osinkoja tai niiden korkoa korolle vaikutusta ei tosiaan näe mistään erikseen, vaan nämä kaikki näkyvät yhteensä koko rahaston arvonnousussa. Rahaston, kuten minkä tahansa muunkin sijoituskohteen, arvo yleensä heittelee ja voi myös mennä ns. miinukselle. Et kuitenkaan häviä rahojasi ellet myy omistuksiasi sillä hetkellä kun omistuksesi ovat tappiolla. Tästä syystä kannattaa sijoittaa pitkäjänteisesti eikä tehdä paniikkimyyntejä vaikka pörssikurssit olisivatkin välillä melkoista vuoristorataa. Toivottavasti näistä lyhyistä vastauksista oli apua pohdintaasi, ja jos joku vielä mietityttää, niin kysy toki rohkeasti lisää 🙂