Sijoittaminen lapselle: Näin sijoitat käytännössä

mennessä 27.09.2020Perheen talous, Sijoittaminen0 Kommenttia

Tämä postaus on osa sijoittaminen lapselle -postaussarjaa. Sarjan muihin postauksiin pääset tästä.

Kun olet tehnyt päätöksen, että haluat sijoittaa lapsellesi ja pohtinut läpi kaikki käytännön asiat, on aika tarttua tuumasta toimeen. Lapselle sijoittaminen on hyvin yksinkertaista, seuraa vain alla mainittuja vaiheita:

 

  1. Keskustele asiasta lapsen toisen vanhemman kanssa ja tehkää päätös yhdessä

Tilin avaamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus ja esimerkiksi isovanhemmat tai kummit eivät voi itsenäisesti avata arvo-osuustiliä ilman vanhempien suostumusta.

 

  1. Sijoitettavat rahat

Mieti mitä rahoja haluat sijoittaa. Sijoitatko lapsilisiä, muita säästöjä, joulu- ja syntymäpäivälahjarahoja jne.? Lapselle voi antaa verottomasti alle 5000 euroa / 3 vuotta / henkilö. Tämä koskee molempien vanhempien lisäksi myös kummeja ja isonvanhempia.

 

  1. Avaa lapselle tavallinen pankkitili

Joissain pankeissa riittää pelkkä henkilötunnus, mutta jossain saatetaan vaatia että lapsen nimi on rekisteröity maistraattiin. Tarvitset tavallisen pankkitilin arvo-osuustilin vastatiliksi.

 

  1. Avaa arvo-osuus- tai osakesäästötili

Nordnetissä voit avata tilin täysin maksuitta ja helposti netin kautta. En ole täysin varma, saako tilin avattua vaikkei vanhemmat olisikaan itse Nordnetin asiakkaita. Mutta suosittelen vähintään toista vanhempaa avaamaan tilin itselleen Nordnettiin. Näin lapsen tilin hallinnointi hoituu helposti oman tilin kautta.

Mieti haluatko avata osakesäästötilin, jolla voit käydä kauppaa vain osakkeilla ja verot tulee maksettavaksi vain jos rahoja lunastaa. Vai arvo-osuustilin, jossa voit osakkeiden lisäksi ostaa osuuksia mm. rahastoista. Vai kenties molemmat vaihtoehdot.

Jos haluat ostaa lapselle osakkeita, on osakesäästötili paras vaihtoehto tällaiseen pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Osakesäästötili on tili, jonka sisällä on mahdollista ostaa ja myydä osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Verot tulevat maksettavaksi vasta kun tililtä nostetaan varoja pois. Näin lapsen saamat osingot on helppo sijoittaa uudelleen, ilman että lapsen tarvitsee maksaa niistä vielä veroa.

Avaa asiakkuus lapsen nimeen, jotta vältyt myöhemmin lahjaverotukselta. Vanhemmilla on oikeus hallita lapsen varoja kunnes lapsi on täysi-ikäinen.

Seuraavassa postauksessa palaan vielä tarkemmin tähän 4.vaiheeseen ja annan tarkat ohjeet kuvien kera, miten asiakkuus avataan Nordnettiin.

 

  1. Mieti mihin haluat sijoittaa

Pohdi ainakin millaista riskiä siedät, millaisia summia sijoitat, kuinka paljon haluat käyttää aikaa sijoituskohteiden valintaan ja ylläpitoon. Mieti tämän perusteella sijoitatko osakkeisiin, rahastoihin vai kenties johonkin muuhun sijoitustuotteeseen.

Suorat osakesijoitukset ovat hyvä vaihtoehto jos olet itse jo kokeneempi sijoittaja ja/tai olet kiinnostunut näkemään hieman enemmän vaivaa. Muista, että osakkeita ei kuitenkaan kannata ostaa aivan pienillä summilla, jotta kulut eivät syö tuottoja.

Jos käytössäsi on pienempiä summia ja et halua hirveästi nähdä vaivaa, ovat indeksirahastot paras vaihtoehto. Osaamista, aikaa ja vaivaa tämä vaihtoehto ei juurikaan kysy, ja kaiken lisäksi voit automatisoida Nordnetissä kuukausisäästämisen rahastoon.

LUE MYÖS:

 ERILAISET RAHASTOTYYPIT JA NIIDEN KULUT – MIHIN KANNATTAA SIJOITTAA?

MILLAISIA SUMMIA KANNATTAA SIJOITTAA

 

Tätä, kuten mitään muutakaan artikkeliani, ei tule millään tavalla tulkita sijoitussuositukseksi. Varsinainen sijoitusneuvonta, jota tämä blogi ei sisällä, on luvanvaraista toimintaa. Jokainen tekee sijoituspäätöksensä itse. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Mihin tahansa päätätkin sijoittaa, muista perehtyä kohteeseen ja tarkastaa kaikki mahdolliset kulut. Minimoi kulut, onkin mielestäni paras neuvo kaikille sijoittajille.

 

  1. Odota ja anna ajan tehdä tehtävänsä

Jatka säännöllistä sijoittamista ja anna korkoa korolle -ilmiön näyttää mahtinsa. Itse suosin yleisesti, ja varsinkin lapselle sijoittaessa, osta ja unohda -taktiikkaa. Tällöin kaupankäyntikulut eivät syö tuottoja ja pääoma saa rauhassa kasvaa.

LUE MYÖS:

 KORKOA KOROLLE ILMIÖ – MAAILMAN KAHDEKSAS IHME

MITEN KORKOA KOROLLE ILMIÖ TOIMII KÄYTÄNNÖSSÄ?

 

Lapselle sijoittaessa sijoitushorisontti on niin pitkä, että lopulta salkku päätyy väkisinkin plussalle, vaikka matkalle mahtuisikin laskuja ja nousuja. Pidä siis pää kylmänä ja jatka sijoittamista vaikka pörssikurssit notkahtaisivatkin.

Muista, että hajautus pienentää riskejä ja sanotaankin, että se on sijoittamisen ainoa ”ilmainen lounas”.

TERVETULOA MATKALLESI KUKKARON ROUVAKSI TAI HERRAKSI!

Jokainen meistä haluaisi olla oman kukkaronsa rouva tai herra. Tämä vaatii jonkin verran vaivannäköä, mutta määrätietoisilla askelilla voit päästä tavoitteeseesi.

Olipa tavoitteesi sitten lisätulojen hankinta, turhien menojen karsinta, puskurin kerryttäminen tai sijoittamisen aloittaminen, niin täältä löydät artikkelini kyseisistä aiheista.

Halusin koota juuri sinulle vinkit, joilla otat oman taloutesi hallintaan.

Tutustu ilmaiseksi kaikkiin blogipostauksiin tai katso kaupasta tuotteeni, joilla tehostat talouden hallintaasi.

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko.  Työskentelen Taloushallinnon asiantuntijana ja sivutyökseni kirjoitan taloudesta. Tärkein työni on kuitenkin olla äiti kahdelle lapselle.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This