Talouselämä-lehden kolumni: Sijoittajan ei tarvitse olla seppä syntyessään

mennessä 3.07.2022Muut talousaiheet, Sijoittaminen0 Kommenttia

Uusi kolumnini julkaistiin reilu viikko sitten Talouselämä lehdessä ja nettisivulla. Lue tästä:

Heidi Sipari: Sijoittajan ei tarvitse olla seppä syntyessään

 

Tekstejäni julkaistaan reilu kuukauden välein. Kolumneissa käsittelen sijoittamisen ja oman talouden hallinnan aiheita omista näkökulmistani. Tiivistelmä kolumnista julkaistaan itse lehdessä ja varsinainen pitkä teksti sitten Talouselämän nettisivuilla.

Lue myös aiemmat kolumnini:

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: RIITTÄÄKÖ OMA TYÖELÄKE?

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: ET TARVITSE RIKASTA PRINSSIÄ – KAIKILLA ON MAHDOLLISUUS VAURASTUA

TALOUSELÄMÄ-LEHDEN KOLUMNI: NUMEROTAITOJA TARVITAAN NYT

 

 

Sijoittamisessa ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen

Minulla kesti sijoittamisen aloittaminen vuosia. Muistan vieläkin kuinka puhuin mieheni kanssa, että joskus kun olisi aikaa olisi kiva opetella sijoittamista. Kuvittelin sen olevan jotain rakettitiedettä joka veisi paljon aikaa. Ja että sijoittajat ovat jotain erikoisia ihmisiä, eihän tavalliset ihmiset sijoita. Tämä kertoo siis aika paljon millaisessa maailmassa olin elänyt. Kukaan lähipiiristäni ei siis sijoittanut tai ainakaan en tiennyt siitä.

Lopulta kuitenkin sain itseäni niskasta kiinni ja aloitin vihdoinkin sijoittamisen viisi vuotta sitten. Tajusin, ettei sijoittaminen olekaan niin vaikeaa ja kuka vain pystyy siihen. Innostuin sijoittamisesta jopa niin paljon, että päätin perustaa aiheen ympärille blogin.

Vaikka kuinka paljon olin lukenut kirjoja, niin eniten opin vasta sen jälkeen kun ensimmäiset osakkeet oli ostettu. Parhaat opit tulivat kokemuksen kautta. Tärkein oppimani asia on, että sijoittaminen ei todellakaan ole vaikeaa vaikka toisaalta sitä voi opiskella koko elämän ja silti ei välttämättä tule yhtään paremmaksi. Toisin sanoen kuka vain pystyy siihen ja jokainen voi valita itselleen sopivimman tavan sijoittaa.

Tämän ajatuksen saattelemana lähdin kirjoittamaan uutta kolumnia Talouselämään.

Olen tämän oman kokemukseni jälkeen jutellut ihmisten kanssa somessa ja tajunnut monen kärsivän tästä samasta ongelmasta. Sijoittamisen aloittamista pelätään valtavasti. Luullaan, että joko menetetään kaikki rahat tai sitten oma osaaminen ei riitä sijoittamiseen. Muitakin ennakkoluuloja on.

Väitän kuitenkin, että jokainen sijoittaja tekee virheitä, mutta niitä on turha pelätä. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä. Pääasia on, että aloittaa

LUE MYÖS: ALOITTELEVAN SIJOITTAJAN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET (UKK) – ELI KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ SIJOITTAMISESTA

Tiedän kokemuksesta, että aloittaminen on se vaikein askel. Sen jälkeen kokemusta ja tietoa alkaa karttua kuin itsestään. Toki sijoituaiheisia kirjoja ja julkaisuja kannattaa lukea. Tiedonpuute ei kuitenkaan tulisi olla este aloittamiselle. 

Kolumnissa vertaan sijoittamista myös uhkapelaamiseen tai shoppailuun. Niistäkään harvemmiten ihmiset kovin paljon tietävät, mutta silti tuhlaavat rahoja hurjia summia. Tästä syystä meidän ei tarvitse täysin ymmärtää miten pörssi toimii tai miten jonkin yhtiön liikevaihto muodostuu ostaaksemme sen osakkeita.

Muista siis, ettei sijoittajan tarvitse olla seppä syntyessään. Aloita, kokeile, seuraa ja opi!

 

Käy lukemassa kolumnini Talouselämän nettisivuilla.

Kerro mitä mieltä olet aiheesta. Kommentoi alle, mikä oli sinun suurin pelkosi ennen sijoittamisen aloittamista!

 

 

Heidi Sipari

Olen kolmekymppinen Turun Yliopistosta valmistunut matemaatikko. Työskentelen erään yrityksen laskutus- ja henkilöstöasioiden parissa ja tällä hetkellä olen äitiyslomalla.

Blogin avulla saan toteutettua omia mielenkiinnon kohteitani, jotka liittyvät talouteen, säästämiseen, sijoittamiseen, lisätulojen hankintaan ja bloggaamiseen. Samalla kun opin itse uutta, toivon että voin opettaa sinullekin hyödyllisiä taitoja ja vinkkejä.

Lue lisää minusta ja blogistani

Seuraa blogia

Kukkaron rouva suosittelee:

Käyttämäni wordpress teema:

0 kommenttia

Kommentoi tähän mitä ajatuksia postaus herätti. Jos pidit artikkelista, niin jaa se muillekin sivusta tai alta löytyvistä some-jakopainikkeista, kiitos! <3

Pin It on Pinterest

Share This